sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Ehdokkaani kaikkien aikojen parhaaksi kirjaksi

Ensi viikonloppuna Kuopiossa järjestetään Kirjakantti-kirjallisuustapahtuma, jossa julkistetaan kirjabloggaajien äänestämä kaikkien aikojen paras kirja. Parasta kirjaa on valittu pitkin syksyä: ensimmäisessä vaiheessa kuka tahansa sai ehdottaa äänestykseen kirjoja, ja ehdokkaita nimettiin yli 500. Lokakuussa kirjabloggaajat saivat äänestää kuutta omaa suosikkiaan näistä ehdokkaista, ja ääniä annettiin yli 140 kirjalle. Ääniä saaneet kirjat löytyvät äänestystä järjestämässä olleen Amman blogista. Voittaja ja neljä seuraavaksi eniten ääniä saaneet kirjat esitellään Kirjakantissa 23.11. 2013.


Otin luonnollisesti itsekin osaa äänestykseen, sillä olen heikkona kirjalistoihin ja kaikenlaisiin kaikkein aikojen paras -valintoihin. Lempikirjojen ja parhaiden kirjojen nimeäminen on hauskaa mutta haastavaa, ja kuusi kirjaa on aika pieni määrä kirjojen universumissa. Karsin, punnitsin ja vaihdoin mielipidettäni, ja lopuksi valitsin kuusi kirjaa, jotka edustivat minusta hiukan eri tavoin parhautta.

Esittelen nyt omat ehdokkaani, ja vien samalla loppuun pitkään keskeneräisenä roikkuneen 30 viikon haasteeni. Haasteen viimeinen kysymys on saanut olla vastaamatta pitkään ehkä siksi, että viimeinen kysymys on niinkin mahdoton kuin kaikkien aikojen lempikirjani. En osaa nimetä vain yhtä kirjaa kaikkien aikojen lempikirjaksi, joten nämä kuusi kirjaa saavat nyt edustaa lempikirjaani – vaikka lempikirja ja paras kirja eivät välttämättä aina olekaan ihan sama asia.

Mutta tässä siis minun parhaat kirjani:

Charlotte Brontë: Kotiopettajattaren romaani

Jane Eyre on kulkenut mukanani kolme vuosikymmentä. Luin kirjan ensimmäisen kerran lapsena, ja silloin rakastin sen dramaattisia ja romanttisia juonenkäänteitä ja vanhan ajan lumoa sisäoppilaitoksineen ja kahden kerroksen väkineen. Olen lukenut kirjan uudelleen erilaisissa elämänvaiheissa, ja aina se on tuntunut tarjoavan jotakin uutta. Kirja on lohduttanut, tarjonnut elämänohjeita ja saanut miettimään esimerkiksi naisen asemaa ja henkilökohtaista rohkeutta. Ja se on viihdyttänyt, kerta kerran jälkeen.

Michael Cunningham: Tunnit

Tunnit edustaa minulle lähes täydellistä kauneutta, sekä kielellisesti että ihmiskuvaukseltaan. Kirja on samanaikaisesti kaunis, elämäniloinen, surullinen ja lähellä kuolemaa. Cunninghamin kirjoitustapa koskettaa niin syvältä, että lukemisesta tulee fyysinen kokemus: se värisyttää, hengästyttää ja itkettää.

Tove Jansson: Taikatalvi

Janssonia ja Muumeja ei voi ohittaa! Kirjoja, jotka tarjoavat ravintoa yhtä lailla lapsille kuin aikuisillekin. On vaikea kuvitella, mitä minä olisin ilman Muumeja: ne ovat niin erottamaton osa elämääni. Taikatalvi on vaikuttava kasvukertomus ja hieno kuvaus yksinäisyydestä ja pelosta. Ja se piirtää upean kuvan talvesta, niin sanoin kuin kuvinkin. Rakastan!

James Joyce: Odysseus

Odysseus ei ole lempikirjani, mutta eittämättä yksi vaikuttavimmista, unohtumattomimmista ja haastavimmista kirjoista, mitä olen lukenut. Tämä kirja on erityisesti kielen juhlaa, ja kaikki huipentuu viimeisessä luvussa, joka yksinään olisi jo riittävä syy kirjan lukemiseen.

L.M. Montgomery: Pieni runotyttö

Montgomery oli listalla yhtä pakollinen kuin Jansson. Lapsuuden lukukokemukset! Ne muokkaavat meitä niin monilla tavoilla, ja kuljettavat lumottuihin maailmoihin, joista tulee yhtä todellisia kuin todellisuus. Ja harva on onnistunut ihastuttamaan ja muokkaamaan minua niin voimakkaasti kuin Montgomery. Annan ja Emilian välillä oli vaikea valita, sillä Anna oli ehdottomasti suosikki lapsena, mutta hiukan vanhempana Runotyttö nousi tärkeäksi. Rakastan kumpaakin kiihkeästi, ja olisin yhtä hyvin voinut valita Annankin.

Märta Tikkanen: Vuosisadan rakkaustarina

Vuosisadan rakkaustarina on ainoa äänestämistäni kirjoista, jonka olen lukenut ensimmäisen kerran blogiaikana. Tämäkin kertoo siitä, kuinka vaikeaa on valita vain kuusi parasta kirjaa, sillä olen lukenut kahden ja puolen blogivuoden aikana monia, monia kirjoja, jotka olisivat voineet ansaita parhaan kirjan tittelin. Vuosisadan rakkaustarina pääsi listalle koska halusin mukaan myös runoutta, ja koska se on yksi kaikkien aikojen parhaista kirjoista.

6 kommenttia:

  1. Olipa kiinnostavaa lukea vastauksesi perusteluineen, Liisa! Minä en edes enää muista (!) mitä äänestin, mutta Tunnit taisi olla minullakin. Se on vain niin hieno hieno kirja. Jansson ja Montgomery ovat myös mainioita valintoja. Minä en ole vielä lukenut tuota Tikkasta, se on hyllyssä kyllä, enkä Odysseusta mutta sekin on aikomuksena. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linnea, silloin kun tuo kaikkien ääniä saaneiden kirjojen lista julkistettiin, minunkin piti tarkistaa, mitä loppujen lopuksi äänestinkään, koska listalla oli niin monta sellaista kirjaa, joita olin mielessäni pyöritellyt. Paljonhan tässä jäi suosikkeja pois, mikä hiukan kirpaisi.

      Tikkanen ja Joyce kannattaa kyllä lukea, ehdottomasti.

      Poista
  2. Hienoja kirjoja! Olen lukunut näistä Kotiopettajattaren romaanin, Taikatalven ja kaikki Runotytöt - ja pidin niistä kovasti, vaikka omat ääneni menivät muille kirjoille. Cunninghamin Tunnin kiinnostaa myös, se pitäisi jossain välissä etsiä näppeihin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marika, Tunnit kannattaa tosiaan etsiä käsiin, vaikka se kyllä jakaa lukijoita aika paljon. Toisista (minusta!) ihana, toisista jaaritteleva ja tylsä. :)

      Poista
  3. Hieno lista sinulla! Joycen Odysseus on listallani ja yritän käydä sen kimppuun keväällä. Janssonin tuotanto Muumeja myöten on ensi vuoden listallani juhlavuoden kunniaksi, sillä lapsena en Muumi-kirjoista koskaan innostunut. Ehkäpä nyt alan olla tarpeeksi kypsä niitä lukemaan.

    Tunnit on henkeäsalpaavan kaunis ja hieno kirja, Vuosisadan rakkaustarina puistattavan vaikuttava. Kotiopettajattaren romaani ja Pieni runotyttö vain kuuluvat joka tytön lukulistalle.

    Hyvä huomio tuo, että useimmat valinnoistasi ovat ajalta ennen blogin kirjoittamista. Minulla taisi olla sama tilanne, eli kaikki valitsemani kirjat ovat nuoruudessa luettuja kirjoja. Ystäväni Owen Meany sentään 30-vuotiaana, jolloin olin vielä paljon nuorempi kuin nyt. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elina, minäkin aion lukea Tovea juhlavuoden kunniaksi. Ehkä Muumejakin, mutta ainakin niitä aikuisten kirjoja, joita en ole vielä lukenut.

      Tikkanen sai nyt tosiaan edustaa yksinään blogiajan parhaita kirjoja. Odysseuksen ja Tunnit olen lukenut viimeisen kymmenen vuoden sisällä, mutta nuo kolme muuta ovat sitten lapsuudesta asti mukana kulkeneita. Jotenkin on helpompaakin äänestää kirjaa, jonka tietää kestäneen aikaa ja useita lukukertoja.

      Poista