sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Blogistanian kirjapalkinnot 2018 - minun ääneni


Tänään kirjabloggaajat äänestävät perinteiseen tapaan edellisen vuoden parhaista kirjoista. Osallistun äänestykseen Finlandia-, Globalia- ja Tieto-kategorioissa.

Finlandia

Kolmen kärki oli tässä kategoriassa helppo päättää, mutta hiukan jouduin pohtimaan ensimmäisen ja toisen sijan keskinäistä järjestystä. Kaikki kolme kirjaa olivat ahmaistavan hyviä lukunautintoja, jotka ilahaduttivat, pohdituttivat ja jäivät elämään mieleen.

1. Saara Turunen: Sivuhenkilö (3 pistettä)
"On niin paljon sellaista, mikä vetosi minuun Sivuhenkilössä. Syrjästäkatsojan näkökulma. Nuoren naisen näkökulma. Häpeä ja ahdistus. Se kuinka kaunistelematta myös matalat ja alhaiset ajatukset ja tunteet kuvataan. Se kuinka elämänilo ja vapaudentunne kuitenkin läikähtelevät masennuksen keskeltä pintaan."

2. Eeva Turunen: Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa (2 pistettä)
"Turunen käyttää kieltä riemastuttavan kekseliäästi. Sanavalinnat kutkuttavat mieltä ja kitalakea: tekstiä tekee mieli maistella ja makustella suussaan. Pilkkusäännöt ja kielioppi saavat taipua Turusen omiin sääntöihin, eikä kirjan rakenne muutenkaan noudata totuttuja malleja. Kikkailevaa? Totta kai. Kiehtovaa, ilahduttavaa, virkistävää? Ainakin minulle."

3. Sisko Savonlahti: Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu (1 piste)
"[Kirja] kuvaa kevyen ja painavan, silkkipaidat ja sydänsurut, Tinderin ja merkityksen etsimisen. Se antaa näille kaikille yhtä paljon painoa – se antaa naisen kokemukselle painoa."

Globalia

Käännöskirjojen puolella oikeastaan yksikään kirja ei osunut aivan suoraan omaan sydämeeni, mutta  kolmen kärki oli silti helppo valita. Kirjat ovat kuitenkin mielessäni niin tasavahvoja, että järjestys voisi olla mikä tahansa.

1. George Saunders: Lincoln bardossa (3 pistettä)
"Ihastuin kirjan moniäänisyyteen (ja siihen millä taidolla Kaijamari Sivill on tämän moniäänisyyden suomentanut!) ja moniteemaisuuteen. Veijarimaisuus ei minuun niinkään vedonnut, mutta kirjassa on aivan riittämiin vakavia ja mietiskeleviä puolia tasapainottamaan kokonaisuutta. Kirja oli virkistävä, nokkela ja kutkuttava, kuin mielikuvitusleikki jossa on tumma pohjasävy."

2.   Jenny Offill: Syvien pohdintojen jaosto (2 pistettä)
"Viehätyin myös kirjan kertojaäänestä, naisesta jonka elämänasenne on enemmän älyllinen kuin tunteellinen. Etäisyydestä ja älyllistämisestä huolimatta on selvää, että ihminen on aina fyysinen ja emotionaalinen olento kohdatessaan sellaisia asioita kuin lapsen syntymän, pettämisen tai luteet."

3. Han Kang: Ihmisen teot (1 piste)
" Han Kang kirjoittaa tarinaansa tietyllä etäisellä asiallisuudella, jota tunnepiikit viiltävät vain ajoittain. Etäisyys ei tee kirjasta yhtään vähemmän raskasta kantaa, vaan se tuo tunnelmaan hyytävyyttä, joka ei jätä lukijaa rauhaan." 

Tieto

Tietokirjojen puolella vuosi oli hyvä, ja kolmen parhaan valitseminen oli tässä kategoriassa kaikkein vaikeinta. (Ja yksi hieno kirja jää listan ulkopuolelle ihan siitä syystä, etten ole ehtinyt blogata siitä.)

1. Silvia Hosseini: Pölyn ylistys (3 pistettä)
"Sanat ja todellisuus kohtaavat Hosseinin esseissä ehkä täydellisimmin niissä hetkissä, joissa Hosseini kuvailee kokemuksiemme haurautta ja hetkellisyyttä. Siitä Pölyn ylistyksessä on monella tapaa kyse – katoavaisuudesta, unohduksesta, kuoleman jatkuvasta läsnäolosta"

2. Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin (2 pistettä)
"Historialliset faktat, spekulaatiot ja omakohtaiset kokemukset risteilevät lumoavasti, kiehtovasti ja vastutamattoman innostavasti, tavalla joka on tuttu jo Kankimäen esikoisteoksesta."

3. Ville Similä ja Mervi Vuorela: Ultra Bra - Sokeana hetkenä (1 piste)
"Ehkä Ultra Bra -kirja onnistuu niin hyvin viemään aikamatkalle, koska Ultra Bra oli yhtyeenä toisaalta niin omanlaisensa ja toisaalta niin kiinni omassa ajassaan. Sokeana hetkenä onkin bändihistoriikin lisäksi elävä kuva yhdestä aikakaudesta." 

Blogistanian äänestyksen tulokset julkaistaan ääntenlaskijablogeissa maanantaina 25.2.2019 klo 10.00. 

17 kommenttia:

  1. Naiset joita ajattelen öisin löytyy myös minun listaltani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on tainnut olla aika monen listalla - eikä ihme!

      Poista
  2. Kiitos osallistumisesta Tieto-äänestykseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos äänestyksen järjestämisestä! Tieto on melkeinpä suosikki-kategoriani. :)

      Poista
  3. Hei, Finlandiat tosi osuvia! Tällä kertaa rakastin Saara Turusta. Samoin Naiset joita ajattelen öisin. Vappu

    VastaaPoista
  4. Laskin hetki sitten Globalian äänet. Kiitos!

    VastaaPoista
  5. Offill viime hetkillä tipahti listaltani mutta käännöskärjen kymmenikössä se minulle on. Kiinnostavan vaihtelevia listoja bloggaajilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, on ilahduttavaa nähdä, kuinka erilaisia kirjoja listoille on noussut. Ei voi väittää, että kaikki bloggaajat kirjoittaisivat tai pitäisivät vain tietyistä, samoista kirjoista.

      Poista
  6. Meillä varsin eri kirjat, Neiti U:ta jonotan edelleen kirjastosta... Iso hajonta tänä vuonna, eli me bloggaajat luetaan laajalla skaalalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hajonta on tosiaan ihan hyvä juttu. Hyviä kirjoja on paljon, ja mitä useampi kirja saa huomiota, sen parempi.

      Poista
  7. Hyviä valintoja olet tehnyt. Meillä on kyllä eri kirjat, ja listassasi on monia kirjoja, joita en tunne lainkaan. Eli sain lukuvinkkejä listastasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukuvinkkien saaminen on yksi tämän äänestyksen hienoista puolista. Minäkin olen bongannut muiden listoilta kirjoja, jotka ovat aikaisemmin menneet ihan ohi.

      Poista
  8. George Saundersin kirja on jo lainassa - maltan tuskin odottaa, että pääsen sen kimppuun... Pölyn ylistykseen olen jonossa... Neiti U ja Sivuhenkilö eivät mahtuneet listoilleni, vaikka hyviä olivatkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. George Saunders oli minulle vähän yllätyssuosikki: se ei ehkä ole ihan tyypillinen minun kirjani. Pölyn ylistys taas oli kirja ihan minun makuuni. :)

      Poista