lauantai 19. lokakuuta 2013

Melissa Bank: Täydellinen juttu
"New Yorkissa tunsin, että mahdollisuudet olivat avoinna edessäni toisin kuin esikaupungissa asuessani, esimerkiksi kun istuin autossa äidin kanssa käytyämme ostoksilla Lord & Taylor -tavaratalossa. Kun näin ihmisiä toisissa autoissa, tiesin että hekin olivat matkalla kotiin, jossa heillä oli samat mahdollisuudet kuin minulla: he voisivat  katsella televisiota tai lukea. Sinä kesänä New Yorkissa, erityisesti hämärän laskeutuessa, Greenwich Villagessa tai keskikaupungilla tai Upper West Sidella, kun kävelin väkijoukossa tai katselin toimistojen ja asuinrakennusten valaistuja ikkunoita, tunsin että oli tuhansia suuntia, joihin elämäni voisi kääntyä."

Ihastuin viime vuonna Melissa Bankin esikoiskirjaan Nyt nappaa!, ja oli selvää että tulisin lukemaan myös Bankin toisen teoksen eli Täydellisen jutun. Näiden kahden kirjan lisäksi Bank ei olekaan tainnut julkaista kuin yksittäisiä novelleja, mikä on sääli sillä lukisin kovin mielelläni enemmäkin Bankin tarinointia.

Täytyy toki myöntää, että Täydellinen juttu ja Nyt nappaa! ovat kansikuviaan myöten aika samanlaisia kirjoja. Molemmat ovat romaaninkaltaisia keromuskokoelmia, joissa nuoren naisen elämää seurataan varhaisnuoruudesta keski-iän kynnykselle. Päähenkilöillä on samankaltaisia kokemuksia ja he muistuttavat melkoisesti toisiaan – ja ehkä myös Bankia itseään. Samaa on myös huumorin ja vakavuuden taitava yhdistäminen, nokkeluus joka yhdistyy melankoliaan. Kenties samalla kaavalla toteutettu kirja ei enää kolmatta kertaa toimisi, ja ehkä Bank ei toisenlaista kaavaa ole onnistunut keksimään. Niin tai näin, olisi hurjan mukavaa, jos Bank vielä joskus julkaisisi lisää.

Vaikka Täydellinen juttu tosiaan muistutti kovasti Bankin esikoista, on kirjoissa myös eroja. Täydellinen juttu on romaanimaisempi: yksittäiset tarinat liittyvät selkeämmin toisiinsa. Se on myös minusta surumielisempi ja vakavampi. Vaikka Täydellinen juttu on hauska, se soi usein mollissa. Ihmissuhteet ovat täynnä pettymyksiä, ystävistä kasvetaan erilleen siinä missä rakastetuista, eikä elämä läheskään aina ole lähelläkään täydellistä juttua. Bank ei silti mitenkään suurentele elämän epätäydellisyyttä: hän pikemminkin toteaa että tällaista tämä elämä on ja sen kanssa on pärjättävä. Ja että usein kannattaa myös nauraa niille elämän kolhuille.

Minulle tässä kirjassa nousivat erityisesti esille ne kertomukset, joissa käsiteltiin naisten välisiä suhteita. Päähenkilön suhdetta äitiinsä, isoäiteihinsä ja ystäviinsä. Vaikka Bank kirjoittaa oivaltavasti ja koskettavasti myös miesten ja naisten välisistä suhteista, on jotenkin tavattoman virkistävää, että tällaisessa kevyemmässä kirjassa esimerkiksi seurustelusuhteet eivät vie päähuomiota. Kun päähenkilö useimmissa tarinoissa on noin parikymppinen nainen, on jopa uskottavaa, että nimenomaan ystävät ja sukulaiset hallitsevat elämää enemmän kuin kumppanit. Bank kuvaa hienosti sitä, kuinka ystävyyssuhteet muutuvat ihmisten muuttuessa, ja kuinka kipeältä ystävästä eroon kasvaminen voi tuntua.

En oikeastaan osaa sanoa, kumpi Bankin kirjoista olisi minusta parempi. Toki Nyt nappaa! oli ensimmäisenä luettuna yllättävämpi, mutta jos olisin lukenut Täydellisen jutun ensin, se olisi tuntunut aivan yhtä lailla uudelta ja raikkaalta. Minun kirjoissani ovat aika lailla täydellisiä juttuja nämä molemmat Bankin kirjat.

Kirjan ovat lukeneet myös Minna jonka mielestä Bank osaa olla hauska, osuva ja syvällinen, Kirjapeto joka suosittelee kirjaa kaikille elämän tyhjyydestä ajoittain kärsiville ja Ruusa joka ei pitänyt kirjasta sitten yhtään.

Melissa Bank: Täydellinen juttu (The Wonder Spot, 2005)
Suom. Katariina Kaila
Kannen kuvat: Mark Read
Otava, 2012/2006 

4 kommenttia:

 1. Minun pitää kyllä tämäkin lukea, ehkä tälla kertaa suomeksi, kun luin Nyt nappaa! -teoksen englanniksi. Kirjoissa on kyllä hyvin samankaltaiset kannet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanna, tosiaan kannattaa lukea. Suomennos oli ainakin minusta sujuva ja tyyliin sopiva - alkukielistä lukematta uskallan näin todeta.

   Poista
 2. Kiitos kun muistutit, Liisa! Pidin kovasti Nyt nappaa!sta ja päätin lukea sitten tämänkin mutta se on unohtunut. Bank kirjoittaa todella raikkaasti ja hienosti. Ystävyyssuhteista lukeminen kiinnostaisi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä, Linnea. :) Raikas kuvaa Bankia todella hyvin. Olen ihan tyytyväinen, etten lukenut näitä ihan peräkkäin, koska kirjat ovat tosiaan samankaltaisia, mutta reilun vuoden tauolla Bankin tyyli tuntui taas niin ihastuttavalta.

   Poista