sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Kirjamessuilin minäkin

Tänä vuonna kävin kirjamessuilla perjantaina alkuillasta. Mukavinta messuilu on kokemukseni mukaan arkisin aamupäivällä, mutta siihen ei nyt ollut mahdollisuutta. Ihan mukavaa messuilla oli perjantai-iltanakin, eikä ruuhkaa ollut niin paljon kuin pelkäsin.

Messualue oli minusta tänä vuonna jotenkin sekava, kun kirja-, musiiki- ja ruokamessut oli kaikki sijoitettu samaan tilaan. Ehkä suuntavaistollani oli tavallistakin huonompi päivä, koska tunsin välillä olevani hiukan eksyksissä alueella. Selvisin kuitenkin kadottamatta itseäni, ja aika kului nopsaan kuten kirjamessuilla aina.

Olen yleensä pyrkinyt seuraamaan messuilla ainakin yhden keskustelun kokonaan - tänä vuonna  päädyin ilman suurempia ennakkosuunnitelmia kuuntelemaan ohjelmaa aiheesta Fantasia naisen aseman kuvaamisen keinona. Raisa Rauhamaa haastatteli Syysmaa-sarjaa kirjoittavaa Anu Holopaista sekä Tähystäjänaisen takana olevia Anneli Kantoa ja Terhi Rannelaa. Kirjailijat kertoivat paitsi romaaniensa naishahmoista, myös kuvitteellisen fantasiamaailman luomisesta. Kantola ja Rannela kertoivat myös yhdessä kirjoittamisen haasteista - tai ehkä pikemminkin yhdessä kirjoittamisen iloista, sillä kirjoitusprosessi oli ilmeisesti ollut varsin helppoa ja mukavaa. Kaikki kolme kirjailijaa tuntuivat hirveän sympaattisilta ja asiastaan innostuneilta, ja päätin että jotakin täytyy näiltä naisilta lukea. Tällä hetkellä houkuttelevimmalta tuntuisi ehkä Rannelan yksin kirjoittama Scarlettin puvussa, mutta myös Syysmaa-sarja saattaisi kiinnostaa.

Kirjojen ostaminen ei ole kirjamessujeni pääasia, vaikka tykkäänkin kierrellä ympäriinsä kirjoja hypistellen ja kirjakasoja tutkaillen. Tänä vuonna mukaan kuitenkin tarttui kirjoja, kaikki tosin antikvariaattien puolelta. Messuilla on muutenkin erityisen antoisaa kierrellä juuri antikvariaattiosastolla, koska monet myyjät ovat nähneet vaivaa kirjojen esillepanossa ja asettaneet näytteille harvinaisuuksia, vanhoja kirjoja ja lehtiä joissa on herkulliset kansikuvat. Omat löytöni eivät tosin olleet mitään harvinaisuuksia, mutta minulle ihania löytöjä.


Ensinnäkin löysin kaksi Mary Marckin tyttökirjaa, Minnan syyslukukausi ja Toverien kesken. Nämä kirjat ovat kansiaan myöten suloisia ja herttaisia - todellisia hyvänmielen kirjoja. Ostin myös kaksi Agatha Christietä vanhoilla SaPo-kansilla. Ostan näitä vanhoja SaPoja hyllyyni yhtä paljon kansien kuin sisällön takia. Nyt löytyi kaksi erityisen mehevää kansikuvaa eivätkä kirjatkaan muistaakseni ole hullumpia - Kissa kyyhkyslakassa ja Lomahotellin murhat.

Lisäksi löysin kirjan Minun isäni, jossa on Carl Larssonin kotiaiheisia maalauksia. Tämä kirja oli lapsuudenkodissani ja olen lukenut ja katsellut sen kuvia lukemattomia kertoja. Olin niin iloinen, kun sain napata tämän myös omaan hyllyyni vietäväksi.

Tämä on ollut hieno viikko kirjallisesti. Brooklyn oli yksi vuoden parhaista lukukokemuksista, kirjamessut piristivät ja kirjabloggaajien palkitseminen ilahdutti. Onnittelut vielä palkituille!

Mutta erityisen hienon tästä viikosta teki kuitenkin se, että minusta tuli täti pienelle veljenpojalle. Uutta  tulokasta on käyty ihmettelemässä ja ihastelemassa melkoisen liikuttuneina.

7 kommenttia:

 1. Hei Liisa, oli kivaa lukea tunnelmiasi messuilta! Olisin myös halunnut kuulla tuon Holopaisen, Rannelan ja Kannon keskustelun, mutta perjantaina en päässyt messuille. Scarletin puvussa aion ehdottomasti lukea, Tähystäjäneidon olen jo lukenut. Syysmaa-sarjakin kiinnostaa.

  Antikvariaattisella puolella minäkin kiertelin ja ihanat Mary Marckin kirjat olet löytänyt :)

  VastaaPoista
 2. Sara: olenkin lukenut Tähystäjäneidosta sinun blogistasi. Sekin kuulostaa kiinnostavalta, mutta ehkä kokeilen ensin tuota Scarlettin pukua.

  Mary Marck on ihana, ja pidän erityisesti noista kahdesta nyt löytämästäni kirjasta.

  VastaaPoista
 3. Ihania löytöjä olet tehnyt, nuo Marckit löytyvät minunkin hyllystäni ja meillä on muutama Carl Larssonin taulusta tehty painokuva, oi niiden idylliä...

  Paljon onnea tädille!

  VastaaPoista
 4. Lämpimät onnittelut pienestä veljenopojasta!

  Mary Marckin kirjat ovat oivallisia messuhankintoja. Itse olin tänä vuonna harvaisen maltillinen shoppailija, mutta joitakin kirjoja totta kai kannoin kotiin. :)

  VastaaPoista
 5. Maria: Täti kiittää onnitteluista! :)

  Päädyin ostamaan messuilta aika herttaisia krijoja, mutta jotenkin kaipasin nyt juuri tuollaisia hyvänmielen kirjoja.

  Katja: kiitos paljon! :)

  Minä olen todella iloinen noista Marckin kirjoista. Ne olivat kaiken lisäksi todella hyväkuntoiset.

  VastaaPoista
 6. Onnittelut uudesta peheen-/suvunjäsenestä!

  Oi, keräilen Mary Marckeja juuri noilla kansilla. Ne ovat niin kauniita ja herttaisia, ja luin kaikki lapsena läpi. Ja sitten tuo nimenomainen Carl Larsson -teos oli mulle tosi tärkeä lapsena. Selasimme sitä siskon kanssa jatkuvasti ihaillen ruotsalaista perheidylliä. :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos Karoliina! :)

  Minäkin olen lukenut tuota Larssonin kirjaa luekmattomat kerrat lapsena. Tosin yleensä ilman seuraa, koska kirja ei jotenkin vedonnut veljiini samalla tavalla kuin minuun ;)

  VastaaPoista