perjantai 28. lokakuuta 2011

Colm Tóibín: Brooklyn


Löysin odottamatta aarteen. Jos olisin ollut menettämässä uskoani kirjallisuuden voimaan, Brooklyn olisi palauttanut sen. Pyydän anteeksi ylisanoja, mutta olen lumoutunut. Colm Tóibínin Brooklyn on parasta mitä olen lukenut aikoihin.

Kirja on sekä tarinaltaan että muodoltaan hyvin yksinkertainen. Se kertoo nuoresta irlantilaisnaisesta, Eilis Laceysta, joka lähtee Yhdysvaltoihin paremman elämän ja ennen kaikkea parempien työmahdollisuuksien perässä. Eilis ei oikeastaan haluaisi lähteä, mutta yrittää sopeutua äitinsä ja isosiskonsa tahtoon. Sopeutuminen vieraaseen maahan on aluksi vaikeaa, ja Eilis tuntuu elävän vain perheelle jatkuvasti mielessään sommittelemien kirjeiden kautta. Mistä kaikesta voisi kertoa äidille ja siskolle - mitä ei voi kertoa etteivät nämä luulisi hänen ikävöivän tai viihtyvän huonosti. Vähitellen Eilisin elämänpiiri laajenee, hän joutuu kohtaamaan monenlaista uutta ja vierasta ja tekemään isojakin ratkaisuja elämänsä suhteen.

"Täällä mikään ei ollut osa häntä. Kaikki oli onttoa, tyhjää, hän ajatteli. Hän sulki silmänsä ja yritti, niin kuin monet kerrat elämässään, miettiä jotain sellaista mitä odotti innokkaasti, mutta ei keksinyt mitään. Ei kerrassaan mitään odotettavaa. Ei edes sunnuntaita. Ei mitään muuta kuin nukkumista, eikä hän oikein ollut varma halusiko päästä uneenkaan, sillä kello ei ollut edes yhdeksää. Hän ei voinut tehdä mitään. Tuntui kuin hänet olisi pantu lukkojen taa."

Brooklynissa ei ole dramaattisia juonenkäänteitä tai elämää suurempia tapahtumia. Kirja ei leikittele eri kertojaäänillä tai rikotulla aikarakenteella. Kirjassa ei ole arvoituksia eikä paljastuksia jotka kääntäisivät yllättäen koko kertomuksen päälaelleen. Se on suoraviivaisesti kerrottu tarina arkisista tapahtumista, joiden voisi kuvitella tapahtuvan kenelle tahansa. Mikä siis teki Brooklynista niin erityislaatuisen kirjan?

Tóibín luottaa yksinkertaisen tarinansa voimaan siinä määrin, ettei hänen tarvitse koristella kirjaansa millään ylimääräisellä. Ehkä juuri siksi minulle tuli tästä kirjasta niin vahvasti elämänmakuinen tunne. Tunsin lukiessani välillä aivan pakahtuvani - en siksi että kirjassa oli tapahtunut jotain ihmeellistä, vaan koska se mitä tapahtui, tuntui niin todelliselta. Loppupuolella kirja onnistui myös särkemään pienen palan sydäntäni, ja senkin Tóibín teki hyvin pienillä keinoilla.

Henkilökuvauksessakin Tóibín luottaa vähäeleisyyteen. Hän ei harrasta yksityiskohtaista ulkomuodon tai luonteenpiirteiden kuvailua, mutta onnistuu muutamalla vedolla piirtämään eläviä henkilöhahmoja. Eilisin vuokraemäntä, asuintoverit ja miesystävät nousivat silmieni eteen tarkkoina ja elävinä kuvina. Eilis itse on äärimmäisen kiehtova päähenkilö. Kaikki tapahtumat nähdään ja koetaan Eilisin kautta, mutta silti suuri osa hänen tuntemuksistaan jää lukijan tulkinnan varaan. Eilis on toisaalta välillä passiivisen ja suorastaan tahdottoman tuntuinen, ja osoittaa välillä suurta päättäväisyyttä ja rohkeutta. Hän kokee vahvasti, mutta tunteet tuntuvat jäävän hänelle itselleenkin välillä käsittämättömiksi. Häneen on helppo samaistua, mutta välillä hänen tekonsa tuntuvat vääriltä. Ristiriitainen ja monikulmainen hahmo siis, kuten ihmiset yleensä oikeastikin ovat.

Vähäeleisyydestään huolimatta Brooklyn ei ole pieni kirja. Se on väkevä ja voimakas ja kätkee sisäänsä monia kerroksia, joista osan luultavasti löytää vasta useamman lukemisen jälkeen. Brooklyn imaisi minut täysin mukaansa, ja tunsin haikeutta luettuani viimeiset sanat. Olisin halunnut lukea kirja heti uudestaan, voidakseni vielä viipyillä sen maisemissa.

Kirjan ovat lukeneet myös ainakin KaroliinaMariaLeena, Zephyr, Anna Elina ja Jenni Kirjakirpusta.

Luettu osana Totally British -haastetta, Éirinn go Brách -kategoriassa.

Colm Tóibín: Brooklyn, 2009
Suom. Kaijamari Sivill
Tammi, 2011

12 kommenttia:

 1. Ihanasti kirjoitit; Brooklyn on yksinkertaisen kaunis ja vaikuttava kirja.

  Nyt tulin uteliaaksi: mikä kirjassa särki pienen palan sydäntäsi?

  VastaaPoista
 2. Oi kuinka hienosti kirjoitit tästä! Minäkin innostuin nyt kirjasta, kiitos siitä :)

  VastaaPoista
 3. Brooklyn on sellainen kirja (Byattin Lastenkirjan ohella), jota toivon joululahjaksi. Ensin ajattelin ostaa Brooklynin kirjamessuilta, mutta päädyinkin hankkimaan Jonathan Franzenin Vapauden.

  VastaaPoista
 4. Minulla kävi tuuri ja voitin Brooklynin Leenan kirja-arvonnasta. Odotan kyllä mielenkiinnolla sen lukemista!

  VastaaPoista
 5. Maria: mitenköhän sanoisin tämän ettei tule mitään spoilauksia...Sydänsärkyni liittyivät kirjan loppupuolen valintoihin ja siihen kuinka helppoa on unohtaa se mikä on kaukana ja kiintyä siihen mikä on lähellä. Kirjan koko loppupuoli oli minusta todella riipaiseva - ja kuitenkin minulle jäi kirjasta loppujen lopuksi hyvä ja positiivinen olo.

  Sanna: kiitos :) Tätä kirjaa voin kyllä suositella lämpimästi.

  Katja: tämä olisi täydellinen joululahjakirja! Ja sopisi hienosti joululomalla luettavaksi. Voisin kuvitella sinunkin ihastuvan Brooklyniin :)

  Susa: hieno voitto :) Minä lainasin kirjan kirjastosta, mutta haluan tämän kyllä omaksenikin.

  VastaaPoista
 6. Voi! Olin pari päivää sitten viimeksi kirjastossa ja pyörittelin tätä kirjaa käsissäni. Mikähän nuukuus minuun iski kun en sitä lainannut! Kai nuo oman hyllyn lukemattomat kirjat kolkuttelivat omaatuntoani :D Ensi kerralla sitten!

  VastaaPoista
 7. Kiitos linkityksestä! Tämä tosiaan on erittäin upea kirja, jota hienosti kuvasit. Ei todellakaan mitään turhia kikkailuja, vaan tarina ja sen voima. On mulle ehdottomasti yksi tämän vuoden parhaista lukukokemuksista.

  VastaaPoista
 8. Laura: kirjat eivät onneksi karkaa minnekään, varsinkaan omasta hyllystä. Lainaa tämä sitten seuraavalla kerralla.

  Anna Elina: Minäkin voin jo nyt sanoa, että Brooklyn on ehdottomasti vuoden lukukokemusten kärkipäässä. Aivan ihana kirja.

  VastaaPoista
 9. Tämä kirja jos mikä osoitti, että 'less is more'. Kun kirjailija ei yritä tehdä tarinasta väenväkisin jotain erikoista, syntyy vähäeleisyyden kauneus, joka lumoaa lukijansa. Minäkin pidin kirjasta kovasti.

  Osuva arvostelu! Linkitän nyt.

  VastaaPoista
 10. Leena: tämä kirja oli kuin raikas tuulahdus kaiken kielellisen ja juonellisen kikkailun keskellä. Ei mitään turhaa ja kaikki palaset kohdallaan.

  VastaaPoista
 11. Voi että, tämä on niin ihana. Ja on tullut aina ensimmäisenä mieleeni, kun olen miettinyt parhaita tänä vuonna lukemiani kirjoja (paitsi nyt tilalle on kiilannut Cunninghamin Illan tullen). Ah.

  Kiitos linkityksestä!

  VastaaPoista
 12. Karoliina: minullakin tämä kirja tulee varmasti sijoittumaan ihan kärkeen vuoden parhaimpien lukukokemusten listalla. Jotenkin kirja tuli todella lähelle ja kosketti hirveän syvältä. Ihana kokemus, nimeomaan.

  VastaaPoista