maanantai 18. kesäkuuta 2012

Melissa Bank: Nyt nappaa!

Kirjavan kammarin Karoliina haastoi minut ottamaan riskin ja lukemaan tämän Nyt nappaa! -kirjan. Sattumalta olin jo haasteen saadessani lainannut samaisen kirjan kirjastosta, eli olin joka tapauksessa aikeissa lukea sen. Siksi aion lukea myös toisen Karoliinan ehdottamista kirjoista - mutta siitä enemmän joskus myöhemmin.

"Kävellessämme teatterista ulos elokuvan jälkeen hän kertoi, että Bogartin tehdessä kuolemaa Lauren Bacall oli mennyt sänkyyn Frank Sinatran kanssa. "Älä koskaan tee minulle niin, onko selvä kulta!"
Minä sanoin: "Enhän minä edes pidä Frank Sinatrasta."
Palattuamme hänen luokseen hän sitten laittoi Sinatran levyn soimaan. "Älä väitä, ettei tämä sinusta ole kaunista", hän sanoi.
Minä sanoin: "Sinä pelotat minua."" 

 Kuvassa myös uusi lisävarusteeni, eli lukulasit.

Nyt nappaa! on vaikeasti lokeroitavissa. Se koostuu seitsemästä tarinasta, mutta ei ole varsinaisesti novellikokoelma, sillä tarinat kietoutuvat enemmän tai vähemmän yhden päähenkilön ympärille. Tarinat ovat kuitenkin sen verran itsenäisiä, ettei kirjaa oikein voi romaaniksikaan kutsua. Lisäksi lukijat ovat ilmeisesti erimielisiä siitä, pitäisikö Nyt nappaa! määritellä chick litiksi vai ei: itse en ole mikään chick lit -asiantuntija, joten en tuohon osaa ottaa kantaa, mutta väittely ehkä kertoo siitä, ettei Bankin kirja helposti sulahda tähänkään kategoriaan.

Pidin tavattoman paljon kirjan rakenteesta: pienistä tarinoista, jotka linkittyivät toisiinsa, ja piirsivät yhdessä kokonaisen kuvan ihmissuhteiden verkostosta. Päähenkilö Jane pohtii suhteitaan miehiin, mutta myös vanhempiinsa, veljeensä, isotätiinsä ja työhönsä. Kirjassa ei novellimaisen luonteen vuoksi ole varsinaista juonta, mutta silti se tuntui kertovan mukaansatempaavaa tarinaa. Bank kirjoittaa mukavan napakasti, ja höystää tekstiä herkullisella huumorilla. Dialogi on oivaltavaa ja nokkelaa, mutta kirja ei silti ole mitään hassuttelua, vaan sen pohjavire on usein hyvinkin vakava. Itse en ole mikään huumorikirjojen ylin ystävä, ja nautinkin juuri tämäntapaisesta huumorista, jossa hauska, vakava ja satuttava kulkevat yhdessä.

Yhdeksi suosikikseni nousi kirjan aloittava Edistyneet aloittelijat -novelli, jossa 14-vuotias Jane seuraa sivusta veljensä ja tämän naisystävän suhdetta. Bank tavoittaa erinomaisesti tuon ikäkauden hämmennyksen - sen välitilan jossa ei ole lapsi eikä aikuinen; jossa huomaa asioita, joita oma elämänkokemus ei kuitenkaan vielä aivan auta ymmärtämään. Myös Janen ja vanhemman Archien suhdetta kuvaavat tarinat olivat erinomaisen oivaltavia ja haikean suloisia. Kirjan päättävä Metsästyksen ja kalastuksen opas tytöille oli seurustelun sääntöjen kuvauksessaan ehkä hiukan muuta kirjaa kepeämpi, mutta siihenkin Bank on löytänyt aivan mainion koukun. Myös Janen alakerran naapurissa tapahtuva Paras mahdollinen valo jäi kiehtomaan mieltäni, ja olin oikeastaan hyvin ihastunut siihen, ettei se oikeastaan liittynyt Janen tarinaan mitenkään.

Nyt nappaa! oli siis kerrassaan valloittava tuttavuus. Kepeä muttei kevyt, viihdyttävä muttei tyhjänpäiväinen, samaan aikaan helppolukuinen ja ajatuksia herättävä.

Kirjan parissa ovat viihtyneet myös anni.M ja Linnea.

Osallistun kirjalla So American -haasteeseen, kategoriassa Modern Women Writers.

Melissa Bank: Nyt nappaa! (The Girl's Guide to Hunting and Fishing, 1999)
Suom. Titta Leppämäki
Otava, 1999

12 kommenttia:

 1. Jes! En ole nyt käynyt juuri blogeissa enkä ollenkaan kommentoimassa, mutta tänne on pakko jättää puumerkki. :) Minä arvasin - tiesin - että tämä olisi sinunkin kirjasi. Kirjoitit tästä hienosti! Minulle tässä yhdistyy niin monta asiaa, jotka yhdessä tekevät kirjasta napakympin, mutta olisi silti vaikea eritellä niitä reseptiksi, jolla joku muu voisi kirjoittaa yhtä hyvän teoksen.

  Minustakin se yksi erillinen "naapurinovelli" oli aika ihana tuulahdus Janen tarinan keskellä. Ja kirjan huumori on ihan parasta, sillä se on niin nasevaa ja alleviivaamatonta. En tiedä, onko tämä liian stereotypisoivasti sanottu, mutta amerikanjuutalainen huumori(kin) napsahtaa minulla usein hyvin.

  Harmittaa, kun Bank on kirjoittanut tämän lisäksi vain yhden toisen kirjan, Täydellinen juttu -romaanin. Sekin on tosi hyvä, mutta ei ihan yhtä loistava kuin tämä. Tämän kirjan olisin halunnut itse kirjoittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin arvattu - tai tiedetty :)

   Totta, periaatteessa aika samanlaisista aineksista olisi voinut syntyä paljon tavanomaisempi kirja, mutta tässä oli jotakin todella ihastuttavaa ja erottuvaa. Tykkäsin kyllä todella paljon. Huumoriakin oli juuri sopivasti, ja se tuntui aidolta osalta hahnojen elämää, ei tosiaan yhtään itsetarkoitukselliselta.

   Täytyy lukea tuo Täydellinen juttukin, vaikka se ei sitten ihan yhtä olisikaan.

   Poista
 2. (Niin, ja halutessasi tämä sopii myös sinne Jewish-kategoriaan So American -haasteessa.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy katsoa noita kategorioita tarkemmin, sitten kun tietää paremmin, kuinka paljon tulee luettua.

   Poista
 3. Kuulostaa hyvältä! Tämä taitaa päätyä TBR-listalleni kun niin moni on siitä tykännyt.

  VastaaPoista
 4. Luin tämän muutama vuosi sitten ja tykkäsin. Näennäisestä keveydestä huolimatta tämä on fiksu, ja päähenkilö on symppis, ei liian "chick" :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, Jane oli hyvin aidon tuntuinen ja helposti samaistuttavissa. Lukemissani chick liteissä minua usein häiritsee juuri se, etten pysty samaistumaan päähenkilöihin ja heidän ongelmiinsa, mutta tässä ei sitä ongelmaa ollut.

   Poista
 5. Minäkin oon tämän lukenut joskus. Tarkemmin muistellen, olen tainnut lukea jopa kaksi kertaa. Kirjoititkin hienosti sen, mistä kirjassa on kyse: kevyt, viihdyttävä, muttei tyhjänpäiväinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että minäkin saatan palata tämän kirjan pariin toistekin - sen verran kirja jäi mieltä kutkuttamaan. Ja kun tämä ei ole mikään juonivetoinen kirja, uudelleenluku voisi hyvinkin toimia.

   Poista
 6. Jei, mukava kun tykkäsit tästä. hyvin tiivistetty!

  VastaaPoista