lauantai 20. elokuuta 2011

Muutama tunnelmapala Amsterdamista


Olen kotiutunut Amsterdamista. Kaupunki oli aivan ihana: tunnelmallinen, kaunis ja eloisa. Vietimme avomieheni kanssa kaupungissa neljä päivää, ja ehdimme kiertää ja tutkia kaupunkia varsin laajalti. Aivan keskustassa emme juurikaan viihtyneet, sillä se oli aivan liian täynnä turisteja, coffeeshoppeja ja krääsämyymälöitä. Onneksi keskustasta ei tarvinnut siirtyä kuin muutama kortteli kauemmaksi, kun pääsi rauhallisemmille ja antoisammille seuduille.


Hotellimme sijaitsi aivan kaupungin "olohuoneen", Vondelparkin vieressä, ja päivämme alkoikin yleensä kävelyllä puiston halki - yhtenä aamuna söimme myös aamiaisemme puistossa. Aika tuntui pysähtyvän tuossa vihreässä, vehreässä keitaassa, jossa koirat saivat juosta vapaana ja haikarat tarkastelivat valtakuntaansa.


Amsterdam on kahviloiden, baarien ja ravintoloiden kaupunki. Erityisesti pikkupurtavissa, täytetyissä voileivissä ja makeissa herkuissa tarjonta oli erinomaista. Pannekoekeneita täytyi tietysti maistaa - valitsin rommirusinaisen täytteen.


Tämä kuva on hurmaavasta Taart van m'n Tante -kahvilasta, jonka riemunkirjava kitsch-sisustus oli yhtä herkullinen kuin nauttimamme kakkupalat.


Kanavaristeily on kenties turistiklisee, mutta ainakin minä nautin siitä suunnattomasti. Talot ja sillat näki aivan uudella tavalla veden tasolta: oli ihanaa lipua siltojen ali ja nähdä valon leikkivän talojen silhueteissa.


Yksi matkan kohokohtia minulle oli Van Gogh -museo. Vincent on yksi suosikkitaiteilijoistani, ja maalausten näkeminen aiheutti sekä onnellista hymyilyä että kylmiä väreitä. Onneksi olimme ostaneet liput etukäteen, ja onneksi tulimme jonottamaan museolle jo ennen sen aukemista: pääsimme kiertämään melkein koko näyttelyn suht rauhassa. Siinä vaiheessa, kun me lähdimme museosta, taulujen edessä kierteli jo sellainen määrä ihmisiä ettei maalauksia olisi nähnyt kuin kurkkimalla.

Sää oli melkein koko matkan ajan aurinkoinen ja melko lämmin. Viimeisenä päivänä satoi, ja olin oikeastaan iloinen siitä, että sain nähdä kaupungin myös sateisena: sade kun taitaa olla Amsterdamissa paljon normaalimpaa kuin paiste.


Kaiken kaikkiaan matka oli erittäin antoisa enkä voi kuin suositella Amsterdamia lämpimästi. Ihmiset olivat todella ystävällisiä - eivät mitenkään tungettelevasti tai keinotekoisesti vaan aidon tuntuisesti. Amsterdamissa oli aivan oma tunnelmansa, ja kaupunki oli todella monipuolinen. Jos palaan Amsterdamiin uudestaan, haluaisin mennä sinne esimerkiksi talvella, jolloin kaupunki luultavasti näyttäisi aivan toisenlaiselta, mutta tuskin vähemmän kiehtovalta.


6 kommenttia:

 1. Kiehtovia tunnelmapaloja Amsterdamista, kiitos!

  Van Gogh-museoon olisi kyllä hienoa päästä!

  VastaaPoista
 2. Olen jo jonkin aikaa halunnut kovasti käydä Amsterdamissa, eikä tämä ainakaan yhtään vähentänyt matkakuumetta! ;)

  VastaaPoista
 3. Amsterdam on ihana, tarpeeksi pieni ollakseen kotoisa, kulturelli ja rento samaan aikaan. Vondelpark on upea, totta kai Van Gogh-museo samoin. Oma suosikkini reilun vuoden takaiselta reissulta on Rembrandtin kotimuseo, ei niinkään tuon ajan taiteen, vaan ninemomaan kotoisuutensa vuoksi. Oi, nyt alkoi tehdä mieli takaisiin tuonne kanavien kaupunkiin.

  VastaaPoista
 4. Susa: Van Gogh -museo oli kyllä upea kokemus. Maalaukset olivat luonnossa vielä paljon hienompia kuin kuvissa. Olisin voinut katsella tauluja vielä paljon enemmänkin, vaikka museossa iso kokoelma olikin.

  Satu: matkakuumeeseen taitaa yleensä auttaa vain matkustaminen :) Amsterdam oli ollut minullakin monta vuotta haaveissa.

  Katja: kävin lukemassa sinun Amsterdam-postauksesi, ja se oli aivan ihana. Kauniita kuvia olit ottanut. Kaupungissa jäi monta asiaa näkemättä: tuo Rembrandtin kotimuseo, Rijksmuseum, Anne Frankin talo...Mutta kuten sinäkin olit kirjoittanut, matkoilla on yleensä ihanaa vain kävellä ja aistia kaupunkia, ei vain juosta nähtävyydeltä toisella. Ja jäipähän näin nähtävää myös mahdolliselle seuraavalle visiitille.

  VastaaPoista
 5. Katja on täysin syypää siihen, että haluasin Amsterdamiin, jonne olen toistaiseksi päässyt vain lentokentälle. Sinä vain lisäät pökköä pesään;-)

  Minusta tuo kanavaristeily on ihan yhtä ei-kitschiä kuin gondooliajelu Venetsiassa. Kaupungissa kaupungin tavalla.

  VastaaPoista
 6. Leena: kyllä, turistikliseet ovat usein ihan syystä suosittuja. Kyllä minäkin nautin Amsterdamissa pannukakuista, kanaaleista ja Van Goghista. Coffeeshopit tosin jätin väliin :)

  VastaaPoista