keskiviikko 7. heinäkuuta 2021

Luetut, lukemattomat 10 vuotta! Arvonta!

 

Luetut, lukemattomat täyttää tänään pyöreitä. Tasan kymmenen vuotta sitten julkaisin jännittyneenä blogin ensimmäisen tekstin. Olin seuraillut paria kirjablogia pidempään, mutta en ollut tullut ajatelleeksi että voisin itsekin kirjoittaa kirjoista nettiin. Kymmenen vuotta sitten kirjablogien määrä alkoi kasvaa, ja löysin useita uusia blogeja, joiden innostamana sitten heräsi ajatus omasta blogista. 

Vaikeinta blogin perustamisessa oli tietysti nimen keksiminen. Pyörittelin erilaisia kirjoihin liittyviä ajatuksia, kunnes melkein itsestään mieleen nousi sanaleikki: Luetut, lukemattomat. Olin varma, että nimen täytyy olla jo jollakin käytössä, mutta raivokas googlettaminen ei tuottanut tuloksia, joten uskalsin ottaa nimen käyttöön. Ja siitä bloggaaminen sitten lähti.

Blogin ensimmäiset vuodet olivat hyvin aktiivisia: kirjoitin melkein kaikista lukemistani kirjoista, ja seurasin myös todella aktiivisesti muita kirjablogeja. Kirjablogit elivätkin tuolloin kultakautta. Blogeja oli paljon, kommentointi kävi vilkkaana, ja erilaisia tempauksia järjestettiin. Näistä legendaarisimpana mieleeni on jäänyt plagioinnin vastainen flashmob, jossa bloggaajat kirjoittivat valearvioita klassikoista. Itse kirjoitin Siepparista ruispellossa.

Ensimmäisten vuosien jälkeen bloggaamisen tahti rauhoittui. Nelisen vuotta sitten liityin Instagramiin, ja vähitellen myös kirjajutut alkoivat luontevasti siirtyä yhä enemmän sinne. Insta on vaivaton, ja sinne on helppo postata lyhyitäkin kirjajuttuja. Joistakin kirjoista haluan kuitenkin edelleen kirjoittaa pidemmin, ja siihen blogi on paljon luontevampi alusta. Nykyään kirjoittelen blogiin kerran tai pari kuussa.

Pyöreiden vuosien kunniaksi muistelin menneitä ja poimin kymmenen suosikkipostausta:

Kymmenen kirjallista kävelyä: listasin itselleni rakkaita kirjallisia kuvauksia kävelemisestä.

Copycat-kansi: Bloggarin osa: Varioin Copycat-kisassa Kari Hotakaisen Ihmisen osan kantta, ja lopputulos on minusta edelleen mainio.

Anja Snellman, Ivana B. ja intertekstuaalisuuden rajat: Pohdiskelin Anja Snellmanin taipumusta lainata melko reippaasti muilta kirjailijoilta.

Lapsuuden suosikit kadoksissa: tämä kirjoitus ei ole suosikkini oman tekstini vuoksi vaan osoituksena kirjanystävien joukkovoimasta. Kommentoijien avulla tunnistin lapsuuden suosikkikirjoja, joiden nimet olivat unohtuneet.

Kadonnutta aikaa etsimässä: kun lukee Kadonneen ajan kolmannen osan toisen kerran – vahingossa.

Ensimmäinen lukumaraton: lukumaratonit ovat olleet hienoja kokemuksia, ja tämä ensimmäinen oli tietysti ikimuistoisin.

Helena-sarja: vanhoista tyttökirjasuosikeista on aina erityisen ihana kirjoittaa. Tämä postaus Helena-kirjoista saa edustaa näitä nostalgiakirjoituksia.

Dorothy L. Sayers: Strong Poison: sanoin joskus leikilläni, että työni bloggaajana on tehty, jos saan edes yhden ihmisen innostumaan Sayersista. Tietääkseni ainakin yksi innostui.

Jayne Anne Phillips: Kiuru ja termiitti: tämä postaus saa edustaa ihan tavallista kirja-arviota, omasta mielestäni erityisen onnistunutta sellaista. Sain sanottua sen, mitä tunsin.

Yhden viikon lukupäiväkirja: pidin viikon ajan kirjaa siitä, kuinka pajon luin ja milloin.

 

Sitten synttäreiden tärkeimpään osuuteen eli lahjoihin! Arvon juhlapäivän kunniaksi kolme kirjallista palkintoa:

 • 30 euron lahjakortti Suomalaiseen kirjakauppaan.
 • Katja Raunio: Sinun päiväs koittaa. Raunion kirja oli yksi suosikkejani viime vuonna.
 • Suvi Auvinen: Kaltainen valmiste. Auvisen kirjaa en ole itse vielä lukenut, mutta se on yksi niistä kirjoista, joiden lukemista tällä hetkellä odotan eniten.

Arvottavat kirjat ovat käyttämättömiä. Kustannan kaikki palkinnot itse, eikä mikään ulkopuolinen taho ole osallinen arvontaan.

Arvonnan säännöt:

1. Kommentoi joko blogissa tai Intagramissa (@liisa_maaria) ja kerro joku itsellesi erityisen rakas lukumuisto. Se voi liittyä joko johonkin kirjaan tai lukuhetkeen.

2. Kerro minkä palkintojen arvontaan osallistut. Voit osallistua yhden, kahden tai kaikkien kolmen palkinnon arvontaan. Arvon kuitenkin jokaiselle palkinnolle eri voittajan, eli jos voitat ensimmäiseksi arvottavan palkinnon, et ole enää mukana muiden palkintojen arvonnassa.

3. Arvonta-aika on 7.-14.7.

4. Jos osallistut blogissa, jätä yhteystiedot, joista tavoitan sinut.

Jos haluat, voit myös lähettää terveisiä kymmenvuotiaalle blogille! Onnea arvontaan!


25 kommenttia:

 1. Niin paljon kiitoksia vuosien mittaisista kirjamietteistä! Vähän tippuu nostalgian puolelle nyt, mutta eikö just synttärinä saa? Vireinä kuitenkin edelleen, tässä päivässä ja tulevaa kohti. Hurjasti onnea ja iloa synttärisankarille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Arja! Ja kiitos itsellesi kaikista kirjallisista ajatuksista, keskusteluista ja tapahtumista!

   Tunnustan olevani melko lailla nostalgiaan taipuvainen - muutenkin kuin merkkipäivinä. 😊

   Poista
 2. Paljon onnea! Kymmenen vuotta on jo pitkä aika. Eli siitä on hyvä jatkaa. Blogissasi on aina mukava käydä. Osallistun tähän mukavaan arvontaan, mikä tahansa palkinnoista on mieluinen. anneli.airola@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anneli! Tosi kiva kuulla, että viihdyt täällä. Kymmenen on tosiaan ihan kohtalainen vuosimäärä, blogien mittapuulla ainakin.

   Poista
 3. Paljon onnea. Oma kirjablogini täyttää ensi maaliskuussa kymmenen vuotta. Kymmenen vuotta on upea saavutus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mai! Meitä noin kymmenen vuotta sitten aloittaneita on kirjabloggareissa paljon.

   Poista
 4. Onneksi olkoon pitkän blogitaipaleen johdosta! Hauska lukumuisto: Kun olin lapsi ja teini, äitini kuului Suureen suomalaiseen kirjakerhoon, josta tuli aina kuukauden kirja postitse kotiin. Äiti unohti kuitenkin usein peruuttaa kuukauden kirjan, joten niitä kertyi kirjahyllyyn. Osa kirjoista oli aivan kirjamakumme ulkopuolella, mutta osasta ainakin jompikumpi innostui. Yksi tällainen oli Anja Snellmanin Safari Club, josta tein myöhemmin myös kandintutkielmani kotimaisen kirjallisuuden oppiaineeseen. Joskus unohduksistakin voi olla siis iloa ja hyötyä! Osallistun kaikkien palkintojen arvontaan. joanniina ät gmail piste com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anniina! Ja ihan sama meillä! Äti unohti usein kirjakerhon peruutukset, ja sitten kuului huokailua, että tällaista roskaa tuli hyllyn täytteeksi. Mutta välillä joukossa oli iloisia yllätyksiä.

   Poista
 5. Minulle yksi rakkaimmista lukumuistoista liittyy L. M. Montgomeryn Runotyttö-trilogiaan. Sen löytäminen 11-vuotiaana teki minusta ikuisen fanin. Joka lukukerralla löytää jotain uutta!
  Osallistun kaikkien palkintojen arvontaan. Minut tavoittaa mailista almafiina@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, Runotytöt! Lapsena Anna-kirjat olivat minulle rakkaampia, mutta myöhemmin Runotytöistä tuli erityisen tärkeitä, kun luin niitä uudelleen varhaisaikuisuudessa.

   Poista
 6. Onnea pitkästä kirjablogiurasta :)
  Minun rakkain lukumuistoni liittyy ainoaan lukumaratoniin johon osallistuin vuonna 2013. Sen jälkeen on perhe-elämä vienyt niin vauhdikkaasti, ettei ole ollut aikaa pyhittää vuorokautta ihan vain lukemiselle. Uudesta maratonista kyllä haaveilen jatkuvasti :)
  Osallistun kaikkien palkintojen arvontaan ja s- posti on yksilukuviela at outlook.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anna! Lukumaratonit ovat ihania, mutta en tiedä jaksaisinko enää. Ehkä vielä joskus...

   Poista
 7. Paljon onnea kymmenvuotiaalle! Olipa kiva postaus, erityisesti yhden viikon lukupäiväkirja kiinnosti, hyvä idea!

  Osallistun mielelläni arvontaan, tavoittelen joko lahjakorttia tai Raunion kirjaa. Mainittakoon rakkaana tai erityisenä lukumuistona Kalle Päätalon Iijoki-sarja. Pappa luki sarjaa aikoinaan ahkerasti, mummulassa tuntui olevan aina Päätalon kirja pöydällä. Siitä sain kipinän lukea kyseinen sarja ja aina kun tartun seuraavaan sarjan osaan muistelen lämmöllä pappaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Villis! Iijoki-sarja ja Päätalo muutenkin on minulta vielä kokematta, mutta jossain vaiheessa haluaisin ainakin kokeilla.

   Poista
 8. Onnea kovasti! Paras lukumuisto on ehdottomasti, kun luin lapsena Harry Pottereita. Mökillä riippumatossa Harryn ja kumppaneiden seikkailut veivät täysin mennessään. Ja voi sitä kutkutusta, kun odotettiin uutta kirjaa saapuvaksi ja vihdoin kun se saapui, luettiin sitä isän ja äitipuolen kanssa vuorotellen jokaisella oma kirjanmerkki x)

  Osallistun kaikkien palkintojen arvontaan :)

  viivi.korpela@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, viiviK! Ihanaa tuo kirjan jakaminen ja omat kirjanmerkit. 😊

   Poista
 9. ONNITTELUNI kymmenvuotisesta bloggaamisesta!

  Copycat ja monet muut haasteet ja kampanjat ovat olleet kivoja, mutta tuo feikkikirja-arvostelu ei. Nolaaminen kasvatusmetodina on hylätty jo lähes sata vuotta sitten. Aloitin bloggaamisen 2013, jolloin tätä kampanjaa muisteltiin ja mainittiin tapauksia joissa opettajatkin sekä kanssabloggaajat olivat menneet lankaan, hih hih. Mitäh - nettikiusaamistahan tuollainen on! Jos olisin ollut silloin mukana olisin opettajana vastustanut tiukasti tätä noloa tempausta.

  Mutta siis onnea ja kiva, että jatkat myös blogipuolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tempaus jakoi mielipiteitä jo aikoinaan. Sen tarkoitus ei kuitenkaan ollut kasvattaa tai huijata vaan nostaa esille plagiointia ja informaatiolukutaitoa. Mediakriittisyyden merkitys ei ole ainakaan vähentynyt, ja tempaus puolustaa siksikin edelleen paikkaansa.

   Poista
 10. Onnea kymmenvuotiaalle! Osallistun lahjakortin arvontaan.

  Rakkain lukumuistoni on kun opin lukemaan. 7 vuotta vanhempi siskoni kuljetti sormeaan hitaasti kirjaimilla ja samalla sanoi ne, liittäen yhteen. Yhtäkkiä hoksasin, että minähän tajuan mitä tuossa lukee. Lempilukupaikkani oli silityslaudan alla, varsinkin silloin kun äiti silitti lakanoita. Äiti tiesi että olin oppinut lukemaan kun luin sellaista kirjaston kirjaa, jota hän ei ollut vielä lukenut minulle. Sanaa "turnipsi" en osannut lukea :D Olin 5-vuotias :)

  Sähköpostiosoite on kaukoniemihenna(at)gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Henna! Oi, lukemaan oppiminen, totta kai! Minä opin lukemaan koulussa, ja olen joskus verrannut tunnettu siihen, että maailma muuttuisi mustavalkoisesta värilliseksi.

   Poista
 11. Onnea! Ihanat Best Of -postaukset, kävin lukemassa melkein kaikki. Ja minä löysin sinun ansiostasi Sayersin! Osallistun mielelläni kaikkeen arvontaan.

  Erityisen rakas lukumuisto: tuoreimmasta päästä ovat kaikki ne illat, jolloin meluisan ja kiireisen päivän jälkeen olen voinut uppoutua kirjaan muun perheen nukahdettua. Lukeminen on parasta eskapismia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Salla! Kyllä vain, minulle oli suuri ilon hetki, kun kerroi löytäneesi Sayersit. :)

   Arvonta-aika ehti valitettavasti jo päättyä. Hyviä eskapismihetkiä sinulle jatkossakin!

   Poista
  2. Hahaa, ylikuormittuneet aivoni eivät tajunneet tällaista asiaa! :D Toivotan siis arpaonnea muille osallistujille!

   Poista
 12. Vähän myöhässä onnittelut :-) Rakas kirjallinen muisto on Sayersin Juhlailta. Muistaakseni se käännettiin suomeksi joskus opiskeluvuosien alkuaikoina. Sayersin fanitus oli alkanut jo paljon aiemmin vanhan televisiosarjan myötä.

  VastaaPoista