sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

Blogistanian kirjapalkinnot 2019 - minun ääneniKirjabloggaajat ja -vloggaajat äänestävät tänään vuoden 2019 parhaista kirjoista. Osallistun äänestykseen kahdessa kategoriassa, Finlandiassa ja Tiedossa. Yleensä olen osallistunut myös Globaliaan, mutta jostain syystä lukemani käännöskirjauutuudet olivat viime vuonna aika laimeita kokemuksia, enkä halua äänestää niitä. Harmillista. Onneksi Finlandiassa ja Tiedossa kuitenkin riitti hyviä ehdokkaita.

Ääneni Blogistanian Finlandiaan:

1. Monika Fagerholm: Kuka tappoi bambin? ( 3 pistettä)
"On vaikea kuvitella, että kukaan muu kuvaisi Bambin teemoja samalla tavalla kuin Fagerholm. Fagerholmin maailmassa asioita kuvataan usein yllättävästä kulmasta, vähän vinosti tai epäsuorasti. Bambissa päätarinan rinnalla kulkee monia pinnalta katsoen irrallisen tuntuisia kerronnan linjoja, jotka kuitenkin rakentavat sitä maailmaa, jossa henkilöhahmot elävät."

2. Aino Vähäpesola: Onnenkissa (2 pistettä) 
"Onnenkissa on myös kirja kirjallisuudesta, runoudesta ja lukemisesta. Tässä on kerrankin kirja, jota voisi mainostaa kirjana niille, jotka rakastavat kirjoja ja lukemista. Onnenkissassa kirjallisuus ei ole vain rekvisiittaa tai keino kuljettaa tarinaa eteenpäin." 

3. Anna-Kaari Hakkarainen: Dioraama (1 piste)
"Dioraaman lukeminen tuntui siltä, kuin joku olisi kutitellut aivoja höyhenellä – vähän ärsyttävältä mutta silti kiehtovalta. Sen äärellä tunsin olevani samaan aikaan valpas ja eksyksissä."

Ääneni Blogistanian Tietoon:

1. Matilda Gustavsson: Yhdeksästoista jäsen (3 pistettä)
"Gustavssonin kirjan vaikuttavuus syntyy siitä, että hän onnistuu asettamaan yhden miehen teot laajempaan kulttuuriseen konteksiin. Yhdeksästoista jäsen ei ole mikään tahmea paljastuskirja Arnault'sta – Gustavsson nostaa esille kysymyksiä siitä, mitä kaikkea taiteen nimissä voidaan oikeuttaa; siitä kuinka kapea käsitys meillä edelleen on seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta ja kuinka vähän keinoja käsitellä niitä; siitä kuinka valtaa käytetään ja väärinkäytetään."

2. Katja Kallio: Valkokangastuksia (2 pistettä)
"Kyllä, kirja on aivan yhtä ihana kuin Elokuvamuistikin. Se soljuu samalla vaivattomuudella aiheesta toiseen, yhdistellen elämää ja elokuvaa, kepeää ja raskasta, triviaalia ja elämää suurempaa. Sydämeni pakahtuu, kun saan Kallion tekstien kautta palata Franzin, Phoenixin, Son of Saulin tai Kosketuksissa-elokuvan maailmaan."

3. Rebecca Solnit: Miehet selittävät minulle asioita (1 piste)
"Esseistä voi poimia iskulauseita ja johtopäätöksiä, mutta niiden voima syntyy kuitenkin enemmän ajatusketjuista, joita Solnit kirjoituksissaan kuljettaa. Vaikka monet Solnitin käsittelemistä asioista ovat tuttuja, oivallukset syntyvät siitä, kuinka Solnit asioita yhdistelee." 

Äänestyksen tulokset julkaistaan ääntenlaskijablogeissa 2.3.2020 klo 10.

12 kommenttia:

 1. Hyviä kirjavinkkejä sain tietokirjavalinnoistasi. Kotimaiset suosikkisi olen lukenut, mutta eivät nousseet minun suosikkilistalleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä listoja on niin hauska tutkia, koska kaikilla on oma makunsa ja omat suosikkinsa. :)

   Poista
 2. Meillä on sama kirja ykkösenä Tiedossa, Gustavssonin kirja on todella ansiokas ja trillerimäisyydessään viihdyttäväkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gustavssonin kirja on kyllä kaikin puolin hyvä!

   Poista
 3. Hienoa, että sinullakin oli Dioraama mukana. Onnenkissaa jonotan edelleen kirjastosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolmannelle sijalle oli paljon ehdokkaita, ja Dioraama oli niistä ehkä se jota olin jälkikäteen ajatellut eniten. Se ratkaisi äänen.

   Poista
 4. Tykkään kovasti, että Hakkarainen sai sulta pisteet! Olen ko. kirjasta lukenut vasta 3 ekaa sivua - vaikutusaalto oli niin valtava, että mun oli pakko jättää kirja kesken hetkeksi. Sen tyyli vaikutti ensilukemalta mun aivoihin niin, etten tiedä koska uskallan lukea kirjan. Tiedän että se on ihmeellinen ja ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dioraama ei ollut minulle mikään helppo lukukokemus, olin välillä ihan eksyksissä sen kanssa. Mutta niinpä se lopulta teki suuremman vaikutuksen kuin jotkut helpommin alas solahtavat kirjat.

   Poista
 5. Kuka tappoi bambin sai minultakin 2 pistettä, se oli niin mieleenpainuva erikoisuudessaan. Kuuntelin sen äänikirjana ja toimi todella hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Kiva kuulla että toimi myös äänikirjana, ei varmaan ole ihan helpoin kuunneltava.

   Poista