keskiviikko 21. elokuuta 2019

Celeste Ng: Tulenarkoja asioita


Jotkut kirjat jättävät vahvan muistijäljen, eivät vain kirjasta itsestään, vaan myös lukuhetkestä. Joskus lukukokemus jää mieleen, koska kirja tekee niin suuren vaikutuksen, että sen myötä muistaa myös, missä ja millaisessa mielentilassa kirjaa luki. Joskus kirja ja lukuhetki osuvat niin täydellisesti yhteen, ettei niitä voi oikein edes erottaa toisistaan. Voi myös käydä niin, että lukuhetki tai -paikka itsessään jää mieleen, ja sen vuoksi muistaa myös kirjan.

Joitakin lukuhetkiä muistan välähdyksinä useidenkin vuosien takaa. Kuinka luin lukioikäisenä edesmenneen elokuvateatteri Nordian kahvilassa Balzacin Leikkisiä tarinoita, ja tunsin itseni kovin kultturelliksi. Kuinka samanikäisenä luin mummolassa Simone de Beauvoirin Kutsuvierasta painostavana kesäpäivänä ja lumouduin pariisilaisista kahviloista ja päähenkilön eksistentiaalisesta kriisistä. Kuinka eräänä joulupäivänä luin Micheal Cunninghamin Illan tullen -kirjan joulunvieton lomassa. Kuinka luin lapsena Gwen Bristow'n Plantaasi-trilogiaa ystäväni kesämökillä, auringosta ja uimisesta raukeana. Kuinka täydellisesti tammikuun valo laskeutui kirjan sivuille lukiessani Murakamin Norwegian Woodia.

En luultavasti tule muistamaan Celeste Ngin Tulenarkoja asioita kirjana yhtä pitkään kuin joitakin muita tänä kesänä lukemiani kirjoja, mutta lukuhetkenä kirja on jäänyt mieleeni ihanana kesämuistona. Tein kesällä päivämatkan Tampereelle ja luin matkan aikana Ngin kirjaa. Luin kirjaa junassa matkalla Tampereelle. Luin sitä Kahvila Runossa Key Lime Pien ja teekupposen äärellä. Luin terassilla, välillä ohikulkijoita laiskasti silmäillen ja paluumatkalla junassa, kuohuviiniä siemaillen.

Rehellisesti sanottuna en tiedä, olisiko Tulenarkoja asioita jossain toisessa lukutilanteessa toiminut minulle ollenkaan. Kirja on sujuvaaa luettavaa ja siinä on kiinnostavia aihioita, mutta se on makuuni liian juonivetoinen, ja vaikka se tuntuu koko ajan vihjailevan yllätyksellisistä käänteistä, tapahtumat ja henkilöhahmot ovat aika ennalta-arvattavia. Kesäisenä reissupäivänä kirja kuitenkin toimi mainiosti kepeänä viihteenä. Ja joskus se riittää – joskus lukijana kaipaa juuri sitä. Kirjaa, joka ei ole elämää suurempi, vaan pikemminkin mauste oman eletyn elämän hetkessä.

Tulenaroista asioista ovat kirjoittaneet myös Piritta, Laura, MarikaOksa, Katja ja Kirjaluotsi.

Celeste Ng: Tulenarkoja asioita (Little Fires Everywhere, 2017)
Suom. Sari Karhulahti
Kansi: Jenni Noponen
Gummerus, 2019

4 kommenttia:

  1. Ihanasti kirjoitettu, sain mietteistäsi heti kiinni. Minä luin tämän kesälomamatkalla ja kirja vastasi juuri sen hetkisiin tarpeisiini: haluun lukea jotain todella upottavaa. Lisäksi olin vielä vähän Liane Moriarty -pettymyksen (Moriartyn kirjat ovat yleensä laadukasta viihdettä, mutta hänen uusimpansa olisin voinut jättää lukemattakin) kourissa ja siksikin Tulenarkoja asioita oli niin nautittavaa luettavaa. Hyvä lukuromaani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! Meidän kokemustemme perusteella Tulenarkoja asioita näyttäisi siis sopivan hyvin ainakin matkalukemiseksi. Moriartya en ole lukenut, mutta täytyy pitää hänet mielessä hyvän viihteen tarpeen varalta.

      Poista
  2. Kyllä, juuri näin! Puit hyvin sanoiksi mietteet, joita itsekin olen pyöritellyt kirjan ja lukuhetken yhdistelmästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjan ja lukuhetken yhdistelmä on kiinnostava. Niin monet erilaiset tekijät vaikuttavat siihen, miten kirjan kokee ja muistaa.

      Poista