tiistai 12. tammikuuta 2016

Yusuf M. Mubarak, Eva Nilsson & Niklas Saxén: Suomen somalit


"Edustan kaikkia somaleita. Jos heitän roskan lattialle, se ei ole minä joka sen heitti, vaan koko Somalian kansa heitti sen. Mitä ikinä teen, se heijastuu koko yhteisöön. Koko ajan täytyy yrittää olla täydellinen, vaikka kukaan ei ole täydellinen. Duunissa oli aluksi niin. Tiedän, että jos myöhästyn, jos olen poissa, jos työtahti hidastuu, tiedän sataprosenttisesti, että muiden somalien on sata kertaa vaikeampi saada siitä paikasta duunia."

Suositun somalialaisen sananlaskun mukaan "kaikki sormet ovat eripituisia, vaikka ovat samasta kädestä". Kaikki ihmiset ovat erilaisia, vaikka kuuluisivatkin samaan ryhmään, yhteisöön tai kansaan. Vähemmistöjen edustajat joutuvat kuitenkin jatkuvasti huomaamaan, ettei heitä nähdä yksilöinä vaan stereotypioina ja yleistyksinä. Maahanmuuttajat nähdään kätenä, jonka kaikki sormet ovat samanlaisia.

Suomen somalit on kattava tietokirja ja vahvasti kokemusperäinen kirja, joka antaa puheenvuoron nimenomaan somaleille itselleen. Kirjaa varten haastateltiin 75 somalitaustaista henkilöä, minkä lisäksi taustahaastatteluja tehtiin esimerkiksi somaliyhteisön parissa työkennelleiden ihmisten kanssa. Haastattelujen tukena kirjassa on käytetty laajaa tutkimus- ja tilastoaineistoa. Haastattelut ovat kuitenkin kirjan sydän: ääneen pääsevät ne, jotka usein esiintyvät vain mielikuvissa tai ennakkoluuloissa.

Kirjassa käydään läpi, kuinka ensimmäiset somalipakolaiset saapuivat Suomeen 1990-luvulla, millaisista olosuhteista ja mistä syistä he tänne tulivat, ja millä tavalla heidät otettiin vastaan. Kotouttamisessa tehdyt virheet, valtaväestön ennakkoluulot ja somalien sopeutumisongelmat tuodaan esille - monesti lukiessa tuntui että 25 vuoden takaiset tapahtumat muistuttavat kovin paljon nykyhetkeä. Kuinka paljon aikaisemmasta on opittu – entä kuinka paljon voitaisiin oppia kuuntelemalla niitä, jotka ovat kokeneet pakolaisuuden omakohtaisesti.

Maahanmuuttajuus ei ole identiteetti, jonka kukaan tunnistaisi omakseen. Se on jotakin ulkoapäin annettua. Kirjassa nousee vahvasti esiin se, kuinka maahanmuuttajien ja heidän jälkeläistensä on vaikea löytää omaa identiteettiä: he eivät tunne olevansa aivan suomalaisia eivätkä aivan somalialaisia. Ja ainakaan he eivät koe olevansa maahanmuuttajia. Moni sanookin tuntevansa itsensä ennen kaikkea muslimiksi.

Suomen somalit on kiinnostava ja tärkeä kirja, joka tuo somalien kokemukset ja arjen lähelle lukijaa. Se kertoo niin hyvistä kuin huonoistakin kokemuksista, sopeutujista ja ulkopuolle jääneistä. Ja se muistuttaa: Tutustu minuun, ennen kuin hylkäät minut.

Kirjasta on kirjoittanut myös Anneli.

Usuf M. Mubarak, Eva Nilsson, Niklas Saxén: Suomen somalit
Kansi: Antti Kukkonen
Into, 2015

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa kiinnostavalta. Täytyy lisätä lukulistaan, kun nyt ihan just en millään ehdi. (Vaikka tämä liippaisi nyt juuri niin läheltä yhtä kouluprojektia!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katri, toivottavasti ehdit jossain vaiheessa kirjan pariin. Tämä on sellainen kirja, jolle toivoisi paljon lukijoita.

      Poista