keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Pariisitar – missä ja milloin vain


Luin jotakin äärettömän hienoa (siitä lisää myöhemmin), ja sen jälkeen halusin lukea jotakin ihan muuta. Onneksi olin juuri sopivasti lainannut kirjastosta tämän kuplivan kepeän kirjan, joka opastaa pariisittarien tyylin ja asenteen omaksumiseen. Pariisitar – missä ja milloin vain sopi aivan erinomaisesti välipalalukemiseksi. Se oli hauska, nopeasti lukaistava, nokkela, pinnallinen ja ironinen "elämätaito-opas", joka ei ota itseään turhan vakavasti.

Monella on varmasti mielikuva Pariisista ja ranskalaisista naisista, vaikka ei olisi koskaan pariisitarta tavannutkaan. Näillä mielikuvilla ja Pariisi-kliseillä kirjan neljä tekijää leikittelevät, enemmän tai vähemmän pilke silmäkulmassa. (Ja näyttävät itse kirjailijavalokuvassa ihastuttavan pariisilaisilta pitkine hiuksineen, farkkuineen ja loistavine hymyineen.)

Opas käy läpi pariisilaisuuteen kuuluvat välttämättömyydet ulkonäöstä (luonnollisuus joka vaatii paljon vaivaa), asenteeseen (melankolia, snobbailu, oikuttelu) ja ihmissuhteisiin (ihannemies, rakastaja, ystävättäret). Mukaan on ripoteltu pieniä kohtauksia pariisittaren elämästä, erilaisia luetteloita (pariisittaren kirjahylly, välttämättömät vaatekappaleet) sekä pieniä tietoiskuja kuuluisista pariisittarista.


Kirjan viehättävyyttä lisäävät piirokset ja valokuvat tyylikkäistä kaunottarista, Pariisin kaduista ja puistoista, croissanteista ja asunnoista. Ah, mitä huolettomuutta, keveyttä ja vaivattomuutta! Ollapa hetken aikaa oman elämänsä pariisitar!

Pariisittarien syvimpään olemukseen ovat tutustuneet myös Tessa ja Minna.

Anne Berest, Audrey Diwan, Carolien de Maigret, Sophie Mas: Pariisitar – missä ja milloin vain (How to be Parisian wherever you are, 2014)
Suom. Leena Leinonen (ranskankielisestä käsikirjoituksesta)
Kansi: Eija Kuusela
Siltala, 2015

2 kommenttia: