sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Pauli Kallio ja Christer Nuutinen: Kramppeja ja nyrjähdyksiä. Ihan pienet juhlat

Kuinka ihanaa onkaan avata uusi Kramppeja ja nyrjähdyksiä -albumi ja tavata taas vanhat hyvät ystävät! Esko, Risto, Tanja ja Aino ovat kulkeneet mukanani jo parikymmentä vuotta, ja olen kasvanut ja vanhentunut yhdessä heidän kanssaan. "Jotkut sarjakuvahahmot eivät vanhene" todettiin jo monta vuotta sitten jossakin Kramppi-stripissä. Onneksi Kramppien sankarit kuitenkin vanhenevat – se tekee heistä niin samaistuttavia ja tuttuja.


Uusimmassa albumissa Tanja ja Risto elävät lapsiperheen arkea, ja Risto suunnittelee jo seuraavaakin askelta yhteiskunnan kantavan rakenteen roolin omaksumisessa. Entinen naistenmies on toisin sanoen päättänyt kosia Tanjaa ja järjestää ihan pienet juhlat. Tanjaa kuitenkin epäilyttää: miksi Risto yhtäkkiä haluaa naimisiin.


Eskon elämä tuntuu olevan mallillaan. Heidin kanssa elämä hymyilee.


Kramppien henkilöhahmot ovat aina pohdiskelleet elämän suuria ja pieniä kysymyksiä. Kuten sitä, kuinka tee haudutetaan oikeaoppisesti. Tai mistä rahat tulevat, kun valtio ottaa lainaa.


Ajankohtaiset tapahtumat ja puheenaiheetkin näkyvät sarjassa. Henkilöt puivat kahvipöytäkeskusteluissa ja lenkkipoluilla esimerkiksi some-aktivismia, vaalilupauksia ja eettistä kuluttamista.


Kuten olen ennenkin todennut, Kramppeja lukiessa tunnen olevani ystävien seurassa. Henkilöiden ilot ja murheet, ajatukset ja tunteet ovat uskottavia ja maistuvat elämälle. Maailma ympärillä on välillä julma, itsekäs ja vieraan tuntuinen, mutta kun ystäväpiiri kokoontuu illanviettoon ja avaa viinipullon, asiat järjestyvät oikeille paikoilleen.

Pauli Kallio ja Christer Nuutinen: Kramppeja ja nyrjähdyksiä. Ihan pienet juhlat
Kustannusliike Hans Nissen, 2014/2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti