keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Rakkaani, romaanihenkilö


Ihana kirja – muuta en voi Rakkaani, romaanihenkilö -kirjan edessä sanoa! Rakastan kirjoja ja rakastan myös kirjallisia henkilöhahmoja. Ja on myös kiehtovaa ja kiinnostavaa kuulla muiden lukijoiden ja kirjallisuuden henkilöhahmojen suhteista: ketkä ovat suosikkeja ja mitä hahmoja ei kerta kaikkiaan siedetä.

(Muiden mielipiteet omista rakkaimmista romaanihenkilöistä voivat tosin olla vaarallisiakin. Entä jos joku on ymmärtänyt rakkaan henkilöhahmon aivan väärin? Tai rakastaa häntä vääristä syistä? Toisaalta, jos joku tajuaa rakkaan henkilön juuri oikein, voi tuntea syvää sielujen sympatiaa.)

Rakkaani, romaanihenkilö -kokoelmassa 20 lukijaa esittelee yhtä monta rakasta henkilöhahmoa. Henkilöhahmot ovat keskenään ilahduttavan erilaisia. Löytyy klassikoiden sankareita ja uutuuskirjojen hahmoja, korkeakirjallisuutta ja viihdettä, sarjakuvia ja lastenkirjoja. Myös kirjoittajien tavat lähestyä aihetta vaihtelevat: toiset enemmänkin esittelevät kirjaa ja sen tarinaa, toiset avaavat enemmän sitä, miksi juuri tämä henkilöhahmo on heille niin tärkeä.

Kiinnostavimpia olivat minusta juuri ne tekstit, joissa ote oli selvästi henkilökohtainen ja kirjoittaja kertoi kirjan lisäksi jotakin myös itsestään. Päivi Artikainen kirjoittaa hauskasti Jo Nesbøn Harry Holesta, ja hymyilin tekstiä lukiessani vaikka en Nesbøa tai Holea tunnekaan. Silja Järventaustan kirjoitus Herra Huusta taas on kiehtovaa sanojen ja tekstin leikkiä ja tarjoaa ainakin minulle ihan uuden näkökulman Huun maailmaan. Pidin kovasti myös Marko Hautalan Edgar Allan Poen nimetöntä sankaria käsittelevästi tekstistä, joka onnistuu olemaan samanaikaisesti henkilökohtainen ja analyyttinen.

Kirjaa lukiessani tunnistin myös tuttuja lukijatunteita. Tuttua on esimerkiksi se, että rakkaan henkilöhahmon voi löytää kirjasta, joka ei ehkä muuten ole mikään suuri kirjallinen elämys. Ja se että henkilöhahmoon voi samaistua voimakkaasti, vaikka ei löytäisikään itsestään niin kovin paljon tämän piirteitä. Samaistuminen ei ole yksiselitteinen ilmiö vaan siinä voi olla mukana niin ihailua, tunnistamista kuin häpeääkin. Kirjaa lukiessaan voi kysyä itseltään "olenko minä tuollainen" tai "millainen haluan olla".

Ja siinä onkin yksi selitys sille, miksi kirjalliset henkilöhahmot ovat niin tärkeitä ja rakkaita.

Kirjasta ovat kirjoittaneet myös Maija, Kirsi, Amma, Maria ja Jonna.

Rakkaani, romaanihenkilö
Toim. Päivi Artikainen, Kirsi Haapamatti, Mervi Heikkilä, Merja Mäki
Kansi: Timo Numminen, Terhi Adler
Avain, 2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti