torstai 1. maaliskuuta 2012

Kirjahyllyjen kevätsiivous

Mitenpä muuten kirjabloggari huvittelisi talvilomallaan kuin järjestämällä kirjahyllynsä uuteen uskoon. Minua oli jo pidemmän aikaa häirinnyt se, että kirjahyllyissäni vallitsi melkoinen kaaos. Kirjoille ei ollut tarpeeksi tilaa, ja alkuperäinen temaattinen järjestys oli kadonnut jo aikoja sitten, kun uusia kirjoja tuli kasattua vanhojen päälle lappeelleen minne sattuu. Lisäksi toisessa hyllyssä säilytettiin mm. DVD-levyjä ja valokuvakansioita, jotka söivät tilaa pääasialta eli kirjoilta.

Unelmien kirjahyllyä minulla ei edelleenkään ole (unelmien hyllyssä on paitsi tilaa kaikille kirjoille, myös kasvunvaraa), mutta hyrisen onnesta, koska kirjani ovat nyt siististi järjestäytyneet kahteen hyllyyn. DVD:t ja valokuvat raivattiin muualle, ja yhden vuorokauden pituisen tomuttamisen, imuroinnin ja uutteran organisoinnin jälkeen uusi hyllyjärjestys oli valmis.


Kaunokirjallisuus löytyy olohuoneen hyllystä. Ylimmällä hyllyllä on kotimaisia mieskirjailijoita ja sarjakuvia. Toisella hyllyllä kotimaisia naisia, runoja ja muutama faktakirja.


Kolmannelta hyllyltä alkavat ulkomaiset naiskirjailjat...


...jatkuen neljännelle hyllylle, josta alkavat ulkomaiset miehet.


Makuuhuoneen hyllyssä ovat sulassa sovussa dekkarit ja tyttökirjat.


Kahdelta alimmalta hyllyltä löytyy taidekirjoja (musiikkia, elokuvaa ja kuvataiteita) sekä lastenkirjoja.
 

Makuuhuoneen hylly on aika lailla ääriään myöten täynnä, mutta olohuoneen hyllyssä on sentään jonkin verran mahdollisuutta kasvattaa tilaa, esimerkiksi uudelleensijoittamalla sarjakuvat tai ylähyllyn seurapelit muualle. Jonkin aikaa tulen siis pärjäämään tällä hyllyratkaisulla.

14 kommenttia:

  1. Kirjojen luokitteluperusteet ovat aina mielenkiintoisia.

    Mulla luokitteluperusteena on "tietenkin" kirjan väri. Josssain vaiheessa yritin aakkostaa, mutta ärsytti suunnattomasti, kun kirjahyllystä tuli niin kirjava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä aakkostin nyt ensimmäistä kertaa, eli jokainen alakategoria on aakkostettu. Värikoodausta en ole koskaan kokeillut.

      Minustakin on hurjan mielenkiintoista kuulla, millä perusteella ihmiset kirjojaan järjestävät.

      Poista
  2. Hienot on nyt rivit. Sulla on mielenkiintoinen tapa järjestää kirjat.

    Minä aakkostan. Kaunokirjallisuus omana osionaan, (oma)elämäkerralliset kirjat omanaan ja kolmantena kategoriana faktakirjallisuus, jossa on pääasiassa historiaan ja kirjallisuuteen liittyviä teoksia. Runot on omana kokonaisuuteena, mutta niitä melko vähän. Hyllytilaa on auttamattomasti liian vähän ja odotan kauhulla sitä hetkeä, kun muutetaan takaisin Suomeen, silloin nyt Moskovassa oleville kirjoille pitäisi löytää tilaa.

    Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi tehdä jonkinlainen tiedosto niistä kirjoista joita omistaa ja samalla voisi luopua joistain (noinkohan vain voisin?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on ollut jo monta vuotta pääpiirteissään sama perusidea kirjajärjestyksessä - tällä kertaa uutta oli aakkostus, kun ennen kirjat ovat olleet vierekkäin sen mukaan mitkä kirjat minusta ovat "sukulaissieluja" :) Nyt kaipasin jotain selkeämpää.

      Minä onnistuin viimeksi hiukan karsimaan kirjamäärää neljän vuoden takaisessa muutossa. Silloin vein divariin kohtuullisen kasan kirjoja, mutta muuten olen vähän huono luopumaan tarkkaan valituista kirja-aarteistani.

      Poista
  3. Kivan näköiset hyllyt ja mukava luokitteluperuste (minulla on samantyylinen, siis esim. tyttökirjat omissa hyllyissään, Toni Morrison Alice Walkerin vieressä, Auster ja Hustvedt vierekkäin jne) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin järjestin tosiaan aikaisemmin kirjailijoita sen mukaan, ketkä minusta sopivat vieretysten :) Nyt päätin kokeilla aakkostusta vaihtelun vuoksi, ja se tuntuukin mukavan järjestelmälliseltä.

      Poista
  4. Hienon siistis rivit ja kivat luokitteluperusteet! Minä olen huokaillut oman 3-osaisen Lundia-hyllykön edessä, että milloinkahan saisin siihen jotain tolkkua ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin kesti aika kauan ennen kuin pääsin ajatuksen tasolta tekoihin tässä projektissa, mutta loppujen lopuksi oli jotenkin todella terapeuttista siistiä epämääräiset kasat siisteiksi kirjarivistöiksi :)

      Poista
  5. Minä olen jo aikoja sitten lakannut yrittämästä järjestää kirjoja hyllyssä. Ne ovat miten sattuu. Aluksi erottelin runot ja proosan, ja vieraskielisillä kirjoilla oli oma osastonsa. Nyt ne ovat sekottuneet, osa niistä loikoilee pöydillä, osa on löytänyt uuden kodin uudesta hyllyköstä, mutta mikään ei näytä niille riittävän. Olenkin alkanut enenevässä määrässä käyttää kirjaston kirjoja, uusin ja palauttelen niitä tarpeen mukaan. Kirjakauppoja välttelen. Viimeksi kun astuin sellaiseen sisään, jo oli yksi, onneksi vain yksi, kirja tarttunut mukaan. Ja onneksi se oli vieläpä sellainen, jota olin kaivannut. Saa nähdä milloin saan sen luettua. Se on Cunninghamin Illan tullen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin yritän pitää kirjojen määrän kohtuullisena ja sellaisena että kaikki kirjat olisivat tärkeitä ja rakkaita. Laadun olisi siis tarkoitus korvata määrä myös kirjojen kohdalla :) Kirjastoja olen käyttänyt paljon, ja kirjoja ostan paljon käytettyinä, koska ostan etupäässä kirjoja jotka olen jo lukenut ja siten tiedän haluavani omaan hyllyyni.

      Poista
  6. Hienot hyllyt! Ja kiva että olit ottanut myös lähikuvia, on älyttömän mielenkiintoista päästä silmäilemään toisten hyllyjä. Oma hyllytilanteeni on aika kehno: monta pientä hyllyä, jotka ovat taas täyttyneet ääriään myöten ja ylikin. Haluaisin yhden koko seinän levyisen hyllyn, jota voisi tarvittaessa laajentaa toiselle seinälle, ja sen jälkeen kolmannelle... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjahyllyjen tutkiminen on tosiaan mielenkiintoista - kyläillessäkin sitä aina hakeutuu kirjahyllyjen ääreen. Ja minäkin ottaisin mielelläni koko seinän peittävän hyllyn, mutta näillä mennään nyt :)

      Poista
  7. Hei, kivan "uuden" (siis minulle) blogin löysin :)

    Voi, uusista kirjahyllyistä haaveillaan täälläkin... Meillä on edessä muutto kesällä, joten siinä yhteydessä ollaan ajateltu investoida. Nyt meillä on käytössä kolme (pientä) kirjahyllyä, joihin kirjat on järjestetty teemoittain, lähinnä miehen toimesta.

    Mun mielestä hauskin on ns. edustus- tai vinkkihylly (yhden kirjahyllyn kaksi hyllyä), johon on poimittu meidän mielestä erityisen suositeltavia kirjoja aiheesta riippumatta. Näitä sitten on kavereidenkin helppo katsella ja halutessaan lainatakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Linnea ja tervetuloa Luettuihin, lukemattomiin :)

      Aivan ihana idea tuo vinkkihylly :D En ole koskaan törmännyt sellaiseen kenenkään kirjastossa, mutta olisipa hauska päästä joskus tutkailemaan vastaavaa.

      Poista