maanantai 1. elokuuta 2011

Lomalukemista

Kauan odotettu kesäloma alkoi perjantaina. "Kesäloma, kesäloma: tuota sanaa on ihana maistella", kirjoitin lapsena päiväkirjaani. Mitäpä tuohon näin aikuisenakaan lisäämään. Ensimmäisinä lomapäivinä olemme ehtineet jo syödä hyvää ruokaa, risteillä Povooseen Runebergillä ja syödä lisää hyvää ruokaa. Oi autuutta!



Kirjat ovat luonnollisesti olennainen osa lomailua. En yleensä kauheasti suunnittele lukemisiani etukäteen, mutta kesälomakirjoja saatan miettiä kuukausia ennen lomaa. Tänä vuonna olen esimerkiksi säästänyt joululahjaksi saamaani Riikka Pulkkisen Totta-kirjaa kesää varten: minulla on kovasti odotuksia kirjaa kohtaan, koska pidin paljon Rajasta - toivottavasti ei tarvitse pettyä! Mara Leen Ladies on myös varattu kesäkirjakasaan jo hyvissä ajoin. Kirjaston varausjonosta saapui Anu Silfverbergin Luonto pakastimessa, joka siis sattumalta päätyi myös lomalukemiseksi: jatkuva varausjono kun ei salli lainan uusimista. Olen kyllä etukäteen erittäin innoissani tästäkin kirjasta.

Oma ongelmansa on lentomatkalukeminen. Se täytyy valita huolellisesti, koska kärsin lievästä lentopelosta. Paras keino lentopelon hallinnassa on hyvä kirja, johon uppoaa niin, ettei huomaa ajan kulumista. Mikään kovin monimutkainen ja keskittymistä vaativa kirja ei luonnollisesti kelpaa - kirjan täytyy temmata mukaansa niin että ajatukset eivät pääse harhailemaan. Synkät ja ahdistavat kirjat eivät auta rentoutumisessa. Olin valinnut eräälle lentomatkalle Vonnegutin Teurastamo 5:n, eikä Dresdenin pommituksista lukeminen ollut kovin hyvä idea: happi meinasi oikeasti välillä loppua sillä lennolla.Kirjan pitäisi olla kepeä, mutta ei liian heppoinen - mielenkiinnon täytyy pysyä yllä. Voisiko David Nichollsin kehuttu Sinä päivänä olla vastaus lentolukemispulmaan? Se vaikuttaisi kaiken lukemani perusteella juuri sopivan koukuttavalta ja viihdyttävältä kirjalta.

Kesän lomamatka suuntautuu Amsterdamiin, ja olisi tietysti mukava lukea jotain maahan liittyvää kirjallisuutta. Hollantilaisen kirjallisuuden tuntemukseni on surkea: mieleeni ei tule oikeastaan yhtäkään hollantilaista kirjailijaa. Mondon matkaoppaassakin todettiin, että tunnetuin hollantilainen kirja taitaa olla Anne Frankin päiväkirja. Jos joku osaa suositella hollantilaista kirjallisuutta, vinkit otetaan mielihyvällä vastaan. Hollantiin sijoittuvaa kirjallisuutta on helpompi löytää. Sara kirjoitti juuri kiinnostavan kuuloisesta Tulppaanikuumeesta, joka voisi itse asiassa sopia myös lentomatkalukemiseksi.

Saa nähdä, miten loma vaikuttaa bloggaamiseen ja lukemiseen - toivottavasti ainakin lukemiselle jää paljon aikaa. Kesästäkin täytyy kuitenkin ehtiä nauttia: elokuu on kesäkuun alun ohella suosikkiaikaani kesästä. Rakastan samettisia elokuun iltoja, värien ja tuoksujen syvenemistä ja syksyn aavistusta ilmassa. Ja syksy, se onkin puolestaan lempivuodenaikani, ja myös vuoden parasta lukuaikaa. Hyviä hetkiä siis edessä loman jälkeenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti