Lukupiiriläiset ohjasivat keskustelua.
Signaali on omaelämäkerrallinen kokoelma novellinomaisia kirjoituksia. Kirjan kymmenen tarinaa ovat fragmentaarisia, pirstaleisia, ajassa ja paikassa harhailevia muisteloita. Lukupiiriä kiinnosti luonnollisesti se, missä määrin tarinat ovat totta – ovatko kirjoitukset faktaa vai fiktiota. Saisio kertoi, että kirjan tapahtumat ovat kyllä totta, mutta kirja on kuitenkin syntynyt muistojen vapaasta yhdistelystä. Hän sanoi myös, että fiktion todellisuus syntyy tunnistettavuudesta ja nauratti yleisöä toteamalla, että minä-muodossa on mukava kirjoittaa, koska silloin ei tarvitse välittää faktoista.
Lukupiirissä nostettiin esiin kirjan poikkitaiteellisuus: Signaalista löytyy paljon viittauksia esimerkiksi kuvataiteisiin ja musiikkiin. Saisio kertoi, että nämä viittaukset olivat tietoinen pyrkimys luoda kirjallisia hetkiä, joissa kaikki aistit ovat mukana. Keskustelun aikana tuotiinkin usein esiin kirjassa esiintyviä viittauksia väreihin, maalauksiin, veistoksiin ja myös se, kuinka kirja herätti lukijoissa aivan konkreettisia fyysisiä tuntemuksia.
Moniin lukijoihin oli tehnyt vaikutuksen myös Saision Mansikkapaikka-kirjoituksessa kuvaama "yliluonnollinen triptyykkikokemus" johon liittyy vahvasti Millet'n maalaus Iltakellot. Kokemusta kuvailtiin pysäyttäväksi, ja Saisio sai yleisöltä myös kehotuksen kirjoittaa jatkossa enemmänkin maalauksista.
Signaalin kirjoittamisesta
Signaalin teksti oli erään lukupiiriläisen mukaan hyvin vaivattoman tuntuista, ja hän kysyikin Saisiolta, oliko myös kirjoittaminen helppoa. Syntyivätkö kirjan tekstit vapaasti assosioiden? Saisio kertoi kirjoittamisen tosiaan sujuneen helposti. Tekstit olivat oikeastaan syntyneet Saision itselleen antamien kirjoitustehtävien pohjalta. Teatterikorkeakoulun pääsykokeita ohjatessaan Saisio oli huomannut, että hyviä ja spontaaneja tekstejä syntyy, kun kokelaat joutuvat kirjoittamaan nopeasti ja paineen alla. Tällaiset kirjoitukset ovat monesti paljon parempia kuin hiotut ja viimeistellyt tuotokset. Lisäksi Saisio oli toivonut, että joku antaisi hänellekin samantapaisia kirjoitustehtäviä kuin hän itse antoi pääsykokelaisille. Niinpä hän päätti keksiä itselleen hyviä otsikkoja ja kirjoittaa nopeasti niiden pohjalta.
Pirkko Saisio ja kustantamon edustaja Touko Siltala.
Keskustelussa nostettiin esiin myös se, että kirjassa tapahtumien kuvauksen rinnalla kulkee koko ajan myös kirjoitusprosessin kuvaus. Saisio kertoi tämänkin olleen tietoinen ratkaisu, jolla hän pyrki tuomaan tekstin samaan hetkeen lukijan kanssa.
Samaistumisen kokemuksia
Moni keskustelija kertoi löytäneensä Signaalista samaistumispintaa omaan elämäänsä. Saision kirjalliset muistot saivat lukijat peilaamaan tekstiä omiin muistoihinsa ja kokemuksiinsa. Esimerkiksi Kaksoisolento-kirjoituksesta moni tuntui löytäneen jotakin tuttua ja tunnistettavaa. Tarinassa Saisio leikittelee entä jos -ajatuksella. Miten eri tavalla elämä olisi voinut mennä, jos olisin valinnut hiukan toisin? Tai onko kyse edes valinnasta – entä jos asiat olisivat vain kulkeneet hiukan eri tavalla? Olisinko silloin eri ihminen? Tarina on toisaalta hauska, toisaalta painajaismaisen ahdistava, ja siinä on selvästi tavoitettu jotakin sellaista, minkä moni meistä tunnistaa. Saisio itse kertoi pitävänsä juuri Kaksoisolentoa Signaalin onnistuneimpana tarinana.
Keskustelu lukupiirissä sujui luontevasti ja rattoisasti, ja puolitoistatuntinen kului hujauksessa. Lukupiiriläiset ohjasivat keskustelua, ja myös yleisö sai osallistua keskusteluun ja esittää kysymyksiä Saisiolle. Kritisointia kirjailija ei tässä lukupiirissä oikeastaan päässyt kuulemaan. Sen sijaan Signaali innosti keskustelijoita kertomaan omista muistoistaan ja moni halusi myös siteerata lempikohtiaan ja suosikkilausahduksiaan kirjasta. Signaali onkin hyvin siteerattava kirja, sellainen jota tekee jatkuvasti mieli lukea ääneen.
Kirjamessujen lukupiirit ovat mainio paikka kirjailijoiden ja lukijoiden kohtaamiselle. Messuilla on joka päivä kaksi lukupiiriä eli perjantaista sunnuntaihin lukupiireillään vielä kuusi kertaa. Tarkemmat tiedot lukupiireistä löydät täältä.
Kuulostaa tosi mukavalta, saa kuunnella ja jutella kirjoista antaumuksella. Kyllä se vaan niin on, että kun kuulee kirjailijan itsensä ja muiden kokemuksia kirjasta, lukuhalua se nostattaa kovasti. Lukupiirit ovat todella hyvä lisä messuohjelmaan. Sitä kirjakeskustelua juuri ihmiset toivovat ja kaipaavat.
VastaaPoistaArja, allekirjoitan kaiken mitä sanoit. :) Kirjakeskustelu on kyllä ihan eri asia kuin esimerkiksi lyhyt pintaa raapaiseva haastattelu. Lukupiirit tarjoavat hienon mahdollisuuden pureutua kirjaan oikein kunnolla.
PoistaOli hieno kokemus tavata kirjailija ja keskustella juuri luetusta teoksesta. Blogipäivitys kuvasi hyvin käytyä keskustelua; eipä me oltu kovin kriittisiä... ;-) Jään blogisi lukijaksi.
VastaaPoistaFru Bullerby, mitäpä sitä turhaan kritisoimaan, jos mitään kritisoitavaa ei löydy. :) Tervetuloa blogiin!
PoistaLiisa, kiitos tästä onnistuneesta kuvauksesta! Luin sen nautinnolla.
VastaaPoistaOlen tähän saakka vannonut itselleni: ei ikinä enää kirjamessuja! (yhden ainoan niillä käyntini jälkeen). Siitä käynnistä jäi mieleen: tungosta, hikeä ja tuskaa, epätietoisuutta ja melua. Ristiin kulkevien kovaäänisten röyhkeää humistusta pään yläpuolella. Kirjaröykkiöitä. Bisnestä, bisnestä, bisnestä. Ei järjen häivääkään missään. Tulos: täydellinen väsymys.
Tämä kuulosti sentään jo vähän erilaiselta. :)
Kiitos Liisu!
PoistaMessut voivat kyllä olla kaikkea tuotakin mitä kuvasit. Mutta mitä useammin messuilla käy, sitä paremmin oppii välttämään pahimmat ruuhkat ja poimimaan ohjelmasta kiinnostavimmat palat. Lukupiirit ovat kyllä sitä parasta messutarjontaa.
Kiitos, kun kerroit, mitä siellä tapahtui. Nimittäin siellä piti minunkin olla, mutta olin laskenut jaksamiseni yläkanttiin. Aloitin kymmeneltä ja sitten ennen tätä lukupiiriä tapahtui Lissun kuvaama väsähdys. Perjantaina ja lauantaina tein niukemmat suunnitelmat ja messuilin vain muutaman tunnin.
VastaaPoistaKyllähän erilaiset kirjallisuustapahtumat ovat miellyttävämpiä ja antoisampia kuin messut.
Messuthan voisi järjestää myös ilman myyntiä, kuten Frankfurtissa, mikä rauhoittaisi tunnelmaa huomattavasti.
Marjatta, harmi että väsymys iski. Lukupiiri oli erittäin antoisa kokemus. Luulen, että oma väsymykseni iskee kunnolla vasta huomenna - nyt olen vielä jonkinlaisessa messuhuumassa.
Poista