maanantai 5. elokuuta 2013

Pikku-uutinen: Mistä minulle -tunniste

Olen jo jonkun aikaa tuuminut lisääväni kirja-arvioihin tiedon siitä, mitä kautta kirjat oikeastaan luettavaksi päätyvät. Joskushan tämä tieto tulee esille blogitekstistä, mutta ei läheskään aina, ja päädyin siihen että kätevintä on lisätä tieto tunnisteisiin. Halusin myös merkitä tunnisteen kaikkiin kirjajuttuihin, myös aikaisemmin julkaistuihin, sillä tilastonikkaria minussa ei olisi tyydyttänyt se, että olisin alkanut merkitä tiedot vain uusiin juttuihin.

Kesälomallahan on hyvin aikaa kaikenlaisille pikku projekteille, ja käytinkin eilen ja tänään muutaman tunnin napsuttelemalla läpi blogiarkiston ja lisäilemällä tunnisteita. (Onneksi olen blogannut vasta kaksi vuotta!)

Tunnisteista huomaa, että noin kaksi kolmasosaa lukemistani kirjoista on peräisin kirjastosta. Muista kirjoista noin puolet olen itse ostanut, joko uutena kirjakaupasta tai käytettynä antikvariaatista. Lisäksi löytyy kategoria oma hylly, joka tarkoittaa kirjoja, jotka ovat olleet hyllyssä jo niin pitkään, etten aina edes muista, mitä kautta kirja on luokseni päätynyt. Suuri osa näistä kirjoista on myös jo kertaalleen luettuja, eli ne ovat blogiin päätyessään olleet jo uusintalukukierroksella.

Lahja-kategorian olla on paitsi varsinaisia lahjakirjoja, myös esimerkiksi blogiarvonnoissa voitettuja teoksia. Kirjat saattavat olla myös ilmaiseksi ladattuja e-kirjoja tai ystävän hyllystä lainattuja. Viimeiseksi on vielä kategoria arvostelukappale. En pyydä arvostelukappaleita, mutta joskus niitä tulee pyytämättä tai tarjottuna. Merkitsen tämän kategorian alle myös esimerkiksi kustantamojen tilaisuuksista saadut kirjat.

Tämä tunnisteiden lisäily oli itselleni mielenkiintoinen juttu, koska se paljasti minun lukevan vielä enemmän kirjastonkirjoja, kuin mitä olisin osannut ilman numerotietoa veikata. Kirjastojen ystävänä olen vain tyytyväinen tästä tiedosta.

16 kommenttia:

  1. Minäkin olen merkannut alusta alkaen (ainakin muistaakseni, pitääkin tarkistaa ensimmäiset postaukset) tunnisteisiin, että mistä kirjat ovat peräisin. Ja se on juuri hauskaa, kun näkee, kuinka paljon lukee oman hyllyn tai vaikka kirjaston kirjoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katri, minä en tajunnut heti alussa ruveta merkkailemaan, mutta onneksi sentään tässä vaiheessa. Ei tarvinnut käydä läpi vaikkapa viiden vuoden arkistoja. :)

      Poista
  2. Minäkin olen nyt pikkuhiljaa lisäillyt tiedon kirjan alkuperästä tunnisteisiin. Ihan kaikkia postauksia en vielä ole läpikäynyt, tarkoitus kyllä on. Itse asiassa projekti on ollut aika mielenkiintoinen, siitä käy selkeästi ilmi kuinka paljon ostan kirjoja. Pakko rajoittaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaana, minustakin tämä oli kiintoisaa. Onneksi kirjastolainoista ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa. :) Toki haluan tukea kirjakauppaakin, mutta yritän ostaa vain tarpeeseen.

      Poista
  3. Minäkin olen merkinnyt vastavaat tiedot huhtikuusta saakka. Se on mielestäni hyvä niin blogipolitiikan kuin tilastoinninkin kannalta. :) Ja lukijana on aina hauska tietää, miten ihmiset kirjansa löytävät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, minustakin on kiva tietää kirjojen taustoista, varsinkin jos kirjan tiehen lukijan luokse liittyy joku pieni tarina. :) Ja tilastointikin on aina hauskaa.

      Poista
  4. Minä taas en ole merkinnyt tunnisteisiin tietoa siitä, miten kirja on mulle päätynyt, mutta taidanpa ryhtyä merkitsemään. Ehkä en enää ihan kaikkien aiemmin luettujen kohdalla alkuperää muista, mutta siitähän sen sitten näkee, kun hommaan ryhtyy. Ja kuten Katja tuossa edellä mainitsi, on mielenkiintoista tietää, mistä kirjat lukijalle päätyvät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustikkakummun Anna, aika hyvin ainakin itse muistin nuo alkuperät. Pari kertaa tosin piti vähän pohtia ja tutkia blogitesktiä. :)

      Poista
  5. Minä kanssa kesällä lisäsin tageihin mistä olen kirjan hankkinut ja nyt muutamassa viimeisessä blogipostauksessa olen ilmoittanut tarkan paikankin (kirjaston nimen :) Mietin sitä kyllä hetken että laitanko tiedon missä liikuskelen mutta toisaalta sivulla on linkki mun henkilökohtaiselle face-sivulle jossa näkyy asuinpaikkakunta ja työpaikkanikin. Jos niistä aiheutuu tulevaisuudessa jotain häiriötä tai ongelmaa niin sitten harkitsen laitanko tietoa noin tarkasti. On oikeastaan kiva katsella sitten jälkeenpäin että mistä mä ton kirjan sainkaan (ehken nyt sentään lahjakirjojen kohdalla lahjan antajan nimeä julkaise :), mä kyllä saan tosi harvoin lahjaksi kirjoja kun kuulemma mulle niitä liian vaikeata ostaa...) Mä yllätyin nyt että kirjastolainaus oli mennyt ostokirjojen ja kirjakauppaan tulleiden ennakkokappaleiden ohitse. Ilmeisesti lukupiiri ja kesän kirjastokäynnit ovat vaikuttaneet. No, yöpöydällä on iso pino noita ennakkokappaleita - uusia ja vanhoja. Ehkä mä tänä vuonna saisin nuo vanhat pois alta niin saisin joskus kustantajillekin viestiä mitä tulevasta uutuuskirjasta tykkäsin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirsimaarit, minä en sentään muistanut enää kirjastoja tarkalleen. :D Sen verran monessa kirjastossa tulee käytyä.

      Kirjastolainaus on minulla ylivoimaisessa johdossa. Lahjakirjoissa yleensä toivon tiettyjä kirjoja, jotta lahjanostajilla olisi helpompaa.

      Poista
  6. Minusta kaikenlainen avoimuys on hyvästä, niin tämäkin, vaikkei toisten lukemien kirjojen alkuperä minua juuri kiinnostakaan. Mutta kun se vaikuttaa joitakuita niin kovasti kiinnostavan, niin mikäs siinä sitten. En taida itse kuitenkaan ryhtyä leikkiin, kun listasta tulisi niin älyttömän tylsä, eka lukukerta on lähes poikkeuksetta kirjastosta, jotkut tosi harvat ja valitut ostan sitten myöhemmin omaan hyllyyn odottamaan ties mitä, aika harvoin niihin palaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erja, olen samaa mieltä avoimuudesta. Olen ennenkin kertonut blogitekstissä, jos kirja on esim. kustantamolta saatu (mikä on minulle hyvin harvinaista), mutta pienenä tilastofanina kiinnosti myös nähdä ostettujen ja lainattujen kirjojen suhde. :)

      Poista
  7. Tunnisteiden kanssa on kyllä kiva välillä päätyä pelailemaan. Hermothan siinä hommassa meinaa oikeasti mennä, mutta minäkin olen kesäloman leppoisina päivinä käynyt kaikki lukemani kirjat läpi ja lisännyt suosikkejani -merkinnän parhaiden lukukokemusten oheen. Aikaisemmin olin lätkinyt joka toiseen kirjaan suosittelen -merkinnän ja alkoi risomaan, kun sillä tunnisteella alkoi olemaan ihan liikaa kirjoja, sellaisiakin joita en ehkä kuitenkaan ihan niin lämpimästi enää tänä päivänä suosittelisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sonja, joskus sitä tosiaan saa päähänsä aloittaa tunnisteprojektin tai jonkun muun blogiin liittyvän uudistuksen, ja sen kanssa sitten menee päivä tai pari. Minullakin on parhaiden lukukokemusten kohdalla rakkaimmat-tunniste, ja joskus sellainen pitää lisätä tai poistaa jälkikäteen, kun kirjan arvo muuttuu ajan kulueassa mielessä.

      Poista
  8. Minäkin olen merkannut blogin alusta asti, mistä kirja on minulle tullut. Aluksi lähinnä vain itseäni varten (kaikenlainen listaaminen ja tilastointi on niin kivaa, ja halusin lisäksi tietää, missä suhteessa todellisuudessa luen kirjaston kirjoja ja toisaalta oman hyllyn kirjoja), mutta sittemmin olen ymmärtänyt että jotain muutakin asia saattaa kiinnostaa.

    Minun pitäisi tehdä jossain vaiheessa tunnistesuursiivous. On joitakin tunnisteita, jotka olen ajatellut poistaa, ja toisaalta joitakin jotka pitäisi merkata vanhempiin postauksiin joista ne puuttuvat. Voisin laillasi käyttää siihen yhden päivän syyskuussa häämöttävällä kakkoskesälomallani. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sara, tilastointi on tosiaan kivaa, ja oikeastaan on ihan hauskaa käydä välillä koko blogi läpi tunnisteiden tai jonkun muun jutun takia. Siinä voi samalla vähän muistella omaa blogitaivalta. :)

      Poista