tiistai 11. syyskuuta 2012

Pieniä kirjallisia paloja Oxfordista ja Lontoosta

Vietin viime viikon lomaillen Lontoossa, ja yhden päivän ajan myös Oxfordissa. Tässä jutussa tarjoilen makupaloja niiltä matkan osuuksilta, jotka sivuavat kirjallisuutta. Kaikenlaista muutakin tuli matkalla toki koettua, mutta keskitytään nyt blogin teeman mukaisesti kirjallisiin  kohteisiin.


Oi, Oxford. Tämä oli toinen kerta, kun kävin kaupungissa, ja rakastuin taas sen kauneuteen ja siihen, kuinka  kaduilla kävellessään tuntee historian lehtien havisevan ympärillään. Voitin korkeanpaikankammoni ja nousin katsomaan kaupunkia kirkon tornista. Ja muistelin Dorothy L. Sayersin Juhlaillan kohtausta, jossa Peter Wimsey ja Harriet Vane katselevat Oxfordia Radcliffe Cameran parvekkeelta:

"Heidän alapuolellaan kohosi New College jyhkeänä, mustana, harmaana kuin linnoitus, ja mustia lintuja kaarteli sen kellotornin säleiköiden tienoilla; siinä oli Queens ja sen vihreä kuparikupoli; ja etelään tähytessä näkyi Magdalen, keltaisena, hoikkana, tuo lilja tornien joukossa [...]; oli suippoa ja kulmikasta tornia, suurta ja pientä neliöpihaa; kaikki Oxford kohosi heidän jalkainsa juuressa kantaen eläviä lehviään ja aikaa uhmaavaa kiveään kaukaisten sinisten kukkuloiden suojassa."

Niin, Sayers. Rakastuin Oxfordiin jo ennen kuin olin itse käynyt kaupungissa, ja syynä oli Sayersin Juhlailta, ylistyslaulu Oxfordille. Kuljen Oxfordissa väistämättä Peter Wimseyn jalanjäljillä, ja tällä matkalla pääsin myös kurkistamaan Wimseyn collegeen, Ballioliin. (Jopa collegen opaslehtinen mainitsi, että kuuluisin siellä opiskellut fiktiivinen henkilö on herrasmiesetsivä lordi Peter Wimsey. Tämä tietysti riemastutti fanityttöä.)


Kirjailijoista Balliolissa ovat opiskelleet mm. Graham Greene, Robertson Davies, Aldoys Huxley ja Chris Cleave.


Upeassa New Collegessa puolestaan ovat opiskelleet esimerkiksi John Fowles, John Galsworthy ja Naomi Wolf.


New Collegessa on myös kuvattu Harry Potter -elokuvia. Tämä ilahdutti erityisesti matkaseuralaista.

 

Yliopiston kirjastossa Bodleyssa emme käyneet sisällä, mutta hieno ja vaikuttava se on ulkoapäinkin katsottuna.


Lontoossa kävimme Highgaten hautausmaalla, josta bongasimme Douglas Adamsin haudan.Sherlock Holmes -museo oli myös pakollinen vierailukohde - olenhan nuoruudessani suorastaan ahminut Holmes -tarinoita.


Holmes-museo oli todella kivasti toteutettu. Suosittelen käymään ihan tunnelman vuoksi, vaikkei Sherlock niin kiinnostaisikaan.


Ja tokihan matkalla tuli käytyä myös kirjakaupassa, josta mukaan lähti matkamuistoksi pari kirjaa. Matkan teemaan sopivasti Sayersin Strong Poison (jota en ole aikaisemmin lukenutkaan englanniksi), sekä Tom Stoppardin näytelmä Rosencrantz ja Guildenstern ovat kuolleet, jonka elokuvaversiota rakastan. Kirjat varmasti muistuttavat aina tästä ihanasta matkasta.


22 kommenttia:

 1. Oi, ihanan näköistä ja paljon tuttuja nimiä! Oxfordiin on pakko päästä, vaikka en tiedäkään siitä paljon muuta kuin että siellä on kuvattu Komisario Lewis -sarjaa :D Highgatestakin voisin pitää, näyttää tunnelmalliselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oxfordissa taidetaan muuten järjestää Morse- ja Lewis-kävelykierroksiakin :) Itsekin olen Morseja lukenut ja katsonut, mutten ole niin suuri fani, että tunnistaisin paikkoja itse.

   Highgate oli todella vaikuttava ja tunnelmallinen.

   Poista
 2. Oxford on todella ihana kaupunki :) oikein ikävä tuikahti tätä lukiessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin tuntuu aina olevan vähän ikävä Oxfordiin. Siellä on pieni pala sydäntäni.

   Poista
 3. Voi, miten ikävä tuli Englantiin! Oxfordissa en ole koskaan käynyt, mutta arvaa vain kuinka sinne haluaisin! Highgateen aloin potea matkakuumetta luettuani Audrey Niffeneggerin sinänsä tavanomaisen Hänen varjonsa tarinan. Sherlock Holmes -museossa olen sentään itsekin käynyt, mainio paikka.

  Rakastuit toistamiseen Oxfordiin. Miten kävi Lontoon kanssa? Se on oma lempikaupunkini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, rakastuin kyllä Lontooseenkin <3 Kaupunki on vain niin suuri ja monipuolinen: tuntui että viidessä päivässä ehti vain raapaista pintaa. Mutta se mitä ehti nähdä ja kokea meni kyllä suoraan sydämeen - Englannissa vain on sitä jotakin.

   Tulet varmasti ihastumaan Oxfordiin, kun sinne pääset - en voi kuvitella muuta mahdollisuutta :)

   Poista
 4. Ihana postaus, kiitos! Minulle Oxford on tuttu vain kirjallisuudesta, mm. Carpenterin ihanasta Tolkien-elämäkerrasta. En ole lukenut Sayersia, mutta pistin Juhlaillan tbr-listalleni :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria :) Ihanaa, että Juhlailta pääsi lukulistalle. Se on minulle niin rakas kirja.

   Poista
 5. Ihana Lontoo! Seuraavalla Lontoon reissulla haluan ehdottomasti käymään Oxfordissa ja ensi kerralla en myöskään aio eksyä jotta ehtisin sitten käydä siellä Sherlock-museossa ihan kunnolla. <3 Kiitos tästä raportista, Liisa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Linnea :) Lontoossa on aika helppo eksyä. Meilläkin oli matkan teemana "ylimääräiset kävelykierrokset": niin monta keraa lähdimme väärään suuntaan ja jouduimme palaamaan omia jäkiämme takaisin.

   Poista
 6. Matkakuume iskee... Lontoo on myös minun suosikkini, eksymisistä huolimatta, Oxford tuttu vain nimenä. Mutta vielä joskus sinnekin. Kiinnostavia kohteita ja tietoja kerroit tuossa, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lontoo on kyllä ihana...Ja Oxfordia suosittelen lämpimästi. Sinne on niin helppo pistäytyä Lontoosta päiväksi tai pariksi :)

   Poista
 7. Sherlock-museossa olen käynyt - oli hauska paikka, minulla on siitä todisteena valokuva jossa poltan Sherlockin piippua päässäni tuo kuuluisa hattu :) Oxfordiin haluaisin nimenomaan Harriet Vanen ja lordi Peter Wimseyn jalanjäljille. Joskus taannoin ostin Lontoosta kirjaboksin, jossa on ne kirjat, joissa kumpikin on mukana. Oih, esimerkiksi latinankielinen kosinta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harrietin ja Peterin jalanjäljillä on hyvä astella <3 Ja tuo boksi kuulostaa ihanalta. Vaikka minulla toki on kaikki Harriet ja Wimsey -kirjat itselläni, Sayers herättää minussa pienen keräilijän: minulla on esimerkiksi jotkut kirjat sekä englanniksi että suomeksi.

   Poista
  2. Vielä tuli mieleen tästä ihanasta matkakuvauksestasi ja viehkoista Sayersin kirjoista, että oletko lukenut tätä artikkelia?

   Päivi Lappalainen. Oikku ja tuuliviiri eli konnankoukkuja kahdelle. Seksuaalisuuden rajojen kokeilu Dorothy L. Sayersin rikosromaaneissa. Murha pukee naista. Naisdekkareita ja dekkarinaisia. Toim. Ritva Hapuli ja Johanna Matero. Helsinki: KSL 1997, 198-228.

   Poista
  3. Kiitos artikkelivinkistä! En ainakaan muista tuota lukeneeni, mutta vaikuttaa kiinnostavalta - täytyy etsiä käsiin :)

   Poista
 8. Oli ihanaa katsoa kuviasi ja lukea matkakertomustasi! <3 Rakastan Lontoota (ja ylipäänsä Britanniaa) sydämeni pohjasta, ja toivon jonain päivänä sen vielä olevan kotini. :) Näistä kuvista tuli taas kova ikävä sinne.

  Oxfordissa ei olekaan tullut vielä käytyä, pitääkin mennä sinne jollain Lontoon-reissulla. Myös Highgate on ollut mielessäni joka kerta aina siitä lähtien kun luin Niffeneggerin kirjan, mutta sinnekään en ole saanut vielä mentyä. Holmes-museo sen sijaan on varsin tuttu paikka. :)

  Kiitos kivasta postauksesta, Liisa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara, ihanaa että pidit <3 Tiedän, että Britteinsaaret ovat sydäntäsi lähellä, ja toivottavasti haave siellä asumisesta toteutuu.

   Oxfordissa sinun on ehdottomasti käytävä! Se on niin ihastuttava kaupunki.

   Poista
 9. Oli ihanaa lukea tunnelmointiasi Oxfordista, joka on minullekin jäänyt mieleen juuri tuosta Sayersin Juhlaillasta, mutta ennen kaikkea Mennyt maailma-sarjasta. Oletko Liisa nähnyt sen? Oi, joskus minäkin haluaisin tuolla käydä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nähnyt sarjan ja lukenut kirjankin. Täytyykin fiilistellä sarjan parissa, kun Oxford kaipuu käy sietämättömäksi :)

   Poista
 10. Olipa mukava päästä kurkkaamaan matkakuviasi :) Nuo New Collegen kuvat herättivätkin tuttuurseaktion, selityskin löytyi heti - Harry Potter-leffoistapa tietenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Oxfordista löytyy muitakin paikkoja, joissa Potter-elokuvia on kuvattu, ainakin tuo Bodleyn kirjasto, mutta sinne pääsi sisälle vain opastetuilla kierroksilla, joten jätimme sen nyt väliin.

   Poista