torstai 13. syyskuuta 2012

Jennifer Egan: Aika suuri hämäys

 
"Jocelyn tietää, että mä odotan Bennietä. Mutta Bennie odottaa Alicea, joka odottaa Scottya, joka odottaa Jocelynia, joka on tuntenut Scottyn kaikkein pisimpään ja tekee sen olon turvalliseksi, tai niin mä ainakin luulen. Scottyssa on kyllä vetovoimaa, sillä on vaalennetut hiukset ja leveä rintakehä, jota se esittelee mielellään aurinkoisina päivinä, mutta sen äiti kuoli kolme vuotta sitten unilääkkeisiin. Scotty on ollut hiljaisempi siitä lähtien, ja kylmällä ilmalla se vapisee ikään kuin joku ravistelisi sitä."

Aika suuri hämäys on episodiromaani, jonka erilliset tarinat sitovat yhteen henkilöhahmot, joiden elämänpolut yhtyvät ja risteytyvät ja eroavat. Jokainen tarina toimii itsenäisenä kertomuksena, mutta yhdessä niistä muodovat kokonaiskuva elämästä, nuoruudesta, vanhenemisesta ja ajasta, joka kenties on vain suurta hämäystä.

Kiinnostukseni Eganin Pulitzer-palkittua kirjaa kohtaan nousi pikkuhiljaa sitä mukaa, kun luin vaihtelevia blogijuttuja: osa lukijoista oli ihastunut ja piti kirjaa yhtenä vuoden parhaista lukukokemuksista, osa piti kirjaa hämmentävänä, vaikeana tai turhan kikkailevana. Se, mitä kirja käsitteli, oli jäänyt hiukan hämäräksi, mikä ei ole ihme, sillä kirjassa ei ole yksittäistä suurta tarinaa. Eri tarinoiden kertojaäänet ja tyylilajit vaihtelevat: jotkut jutuista ovat hyvinkin perinteisiä ja realistisia, jotkut hipovat absurdin rajoja tai lainaavat piirteitä scifin puolelta. Saamme lukea eksyksissä olevista punkkarinuorista, Afrikan savanneista, kleptomaaneista ja hirmuhallitsijoiden pr-kampanjoista.

Olen ennenkin sanonut pitäväni episodiromaaneista, ja Aika suuri hämäys on episodiromaani parhaasta päästä. Tarinat ovat aidosti erilaisia tyyliltään, ja kokonaisuus on runsaudestaan huolimatta ehyt. Egan tempaisi minut mukaansa niin, että luin kirjaa ahmimalla, vaikka olisin toisaalta halunnut  lukea hitaasti ja säästellen. Moni yksityiskohta meni luultavasti ohi, mutta Eganin kirja kestää varmasti useammankin lukukerran: itse asiassa en malttaisi odottaa, että pääsen lukemaan kirjan uudelleen ja syventymään kirjan merkityksiin, henkilöhahmoihin ja yksityiskohtiin oikein kunnolla.

En kokenut kirjaa millään tavalla vaikeaksi, vaikka sillä hiukan sellainenkin maine on, eikä Aika suuri hämäys myöskään ollut minulle etäiseksi jäävää, teknistä briljeerausta. Minulle kirja oli nautittava lukuelämys, joka paitsi ihastutti kirjallisilla oivalluksillaan, myös kosketti ihmiskohtaloillaan ja havainnoillaan elämästä. Yksi vuoden parhaista kirjoista, uskallan sanoa.

Kirjan ovat lukeneet myös ainakin SannaIna, Erja, Kati, Minna, Valkoinen kirahvi, Maija, anni.M, noora, Lukija, Arja, Sonja ja Karoliina.

Osallistun kirjalla So American -haasteeseen, kategoriassa Modern Women Writers.

Jennifer Egan: Aika suuri hämäys (A Visit from the Goon Squad, 2010)
Suom. Heikki Karjalainen
Kansi: Jussi Kaakinen
Tammi, 2012

12 kommenttia:

 1. Onpa kivaa, että tykkäsit tästä näin paljon! Minulle kirja jäi jostain syystä etäiseksi ja sekavakais, mutta luin tämän ehkä huonona ajankohtana tai sitten kirja vaan ei yksinkertaisesti ole minulle sopiva ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin myös sinun juttusi, ja pystyn kyllä ymmärtämään sen, että tämän kirjan kokee sekavaksi ja etäiseksi. Minulle tämä tosiaan toimi todella hyvin, mutta ei tämä varmaan kaikkien kirja ole :)

   Poista
 2. Kiitos linkityksestä!

  Minäkin taidan kuulua niihin, jotka eivät olleet aivan sykkyrällään ihastuksesta tästä romaanista, mutta näen silti nekin ansioit, joita mainitset. Olen tainnut jossain aiemmassa keskustelussa jo mainitakin, mutta luulen, että minulla tämän kirjan kanssa myös kaikki hypetys sai aikaan liian suuret odotukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tämä kirja varmasti kaikkia hurmaakaan, mutta eipä sen tarvitsekaan. Ja lukutilanne, ennakko-odotukset ja kaikki muukin tietysti vaikuttaa.

   Poista
 3. Tämä on kirja, joka on ehdottomasti saatava käsiin tämän vuoden puolella. Arviosi välitti innostuneen tunteen itsellenikin. En ole tehnyt itselleni korkeita ennakko-odotuksia ja näitä arvioitakin yrittänyt lueskella vähän ja pääasiassa silmäillen. Onhan se kokeiltava, sopisiko kirja minun lukijamakuuni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, jos innostus välittyi, koska olin tosiaan kirjaan todella ihastunut :)

   Minullakaan eivät ennakko-odotukset olleet ihan kattoon nousseet, vaikka kehuvia arvioita olinkin lukenut - ehkä juuri siksi etten oikein ollut saanut kirjan luonteesta muuten selkeää kuvaa. Ja ehkä hyvä niin, luin tavallaan puhtaalta pöydältä.

   Poista
 4. Ou jee, hyvältä kuulostaa! Varausjonossa ollaan, pitkäksi on venähtänyt, mutta hyvät sijat jo vähitellen. En malttaisi odottaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin odotin kirjaa kirjastosta melko pitkään, ja sitten se tietysti tuli samassa ryppäässä monen muun varauksen kanssa. Mutta odotus todella palkittiin.

   Poista
 5. Nyt alan odottaa entistäkin innokkaammin, että saisin kirjan luettavakseni. Pitäisiköhän ostaa ihan omaksi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä päätin lukemisen jälkeen, että tämä kirja pitää saada omaan hyllyyn, että voin sitten palata halutessani heti sen pariin.

   Toivottavasti pidät tästä :)

   Poista
 6. Jee! Luulin, että olin jo kommentoinut tähän, mutta ehkä vain suunnittelin kommentoivani tai heitin jotain Facebookissa. Joka tapauksessa mahtavaa, että sinäkin pidit tästä näin paljon. On meillä kyllä yhtenevä - ja tietenkin loistava - maku! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makumme on tosiaan erinomainen :)

   Tykkäsin tästä kyllä valtavasti. Ihan vuoden parhaita lukuelämyksiä.

   Poista