maanantai 3. syyskuuta 2012

Kimppaluku Monika Fagerholmin Amerikkalaisesta tytöstä - tule mukaan!


Olen jo pitkään halunnut perehtyä kunnolla Monika Fagerholmin tuotantoon. Tai ainakin yrittää perehtyä. Fagerholmilla on nimittäin minun mielessäni vaikean kirjailijan leima. Yhden Fagerholmin kirjan olen tosin lukenutkin (Ihanat naiset rannalla), mutta siitä on niin kauan, etten juurikaan muista lukukokemusta tai kirjaa. Uudemmista Fagerholmeista olen kerran aloittanut Diivan lukemista, mutta luovuttanut melko pian, koska tuntui, etten saanut tekstistä mitään otetta.

Jokin Fagerholmissa kuitenkin kiehtoo. Olen saanut sen kuvan, että moni muukin on kokenut Fagerholmin kirjat vaikeasti sulatettaviksi, mutta että toisaalta jos Fagerholmiin hurahtaa, hurahtaakin sitten kunnolla. Tällainen on aina kiinnostavaa. Haluaisin tietää, olisiko minustakin Fagerholm-faniksi, vai pitääkö vain myöntää, ettei hän ole minun kirjailijani.

Aion siis lukea Fagerholmin Amerikkalaisen tytön vielä tämän vuoden aikana. Ja koska tiedän, että muutkin ovat miettineet Fagerholmin lukemista, ajattelin että kirjaa voisi lukea yhdessä. Nyt kyselenkin siis, löytyykö kiinnostuneita kimppalukijoita?

Ajattelin, että kimppaluku voisi alkaa lokakuussa. Jos olet halukas osallistumaan yhteislukuun, voisitkin nyt kertoa millainen lukuaikataulu sinulle sopisi? Haluaisitko lukea mieluummin nopeassa tahdissa vai pieniä pätkiä kerrallaan? Kirjassa on 530 sivua - lukisitko kirjan mieluummin esimerkiksi tahdilla 250 sivua per viikko vai kuulostaisiko 100 sivua per viikko paremmalta? Itse haluaisin mielelläni lukea kirjan  melko nopeassa tahdissa - koska lukemisen intensiteetti usein kärsii pitkistä tauoista - mutta pitää ainakin yhden välietapin luku-urakan keskellä.

Lähden huomenna loppuviikoksi matkalle, enkä luultavasti käy sinä aikana ollenkaan blogissa, mutta olisi mukavaa, jos kertoisitte tämän viikon aikana mahdollisesta kiinnostuksesta osallistua, sekä aikataulutoiveistanne. Palattuani voisin sitten alkaa suunnitella tarkempaa lukuohjelmaa.

Kopioin tähän vielä kustantajan esittelyn kirjasta:

On syksy 1969 Seudulla, ja kaikki on hajalla: amerikkalainen tyttö Eddie on löytynyt hukkuneena lammen pohjasta ja hänen ystävänsä Björn on hirttänyt itsensä. Eddie on tyttö joka on asunut viimeiset kuukaudet ranta-aitassa Lasitalossa, Björn orpopoika joka on adoptoitu taloon, jossa myös Bencku asuu. Syksyllä 1969, kun elämä hajoaa, on Bencku kolmentoista vanha, hän lopettaa puhumiseen ja vaipuu omaan maailmaansa. Kun hän astuu sieltä takaisin, on kaikki jälleen muuttunut.

Näistä tapahtumista syntyy Monika Fagerholmin romaani Amerikkalainen tyttö, jota kerrotaan ajassa taaksepäin ja eteenpäin ja eri paikkojen kautta ja jossa Seutu on kokoava piste.

Eddien ja Benckun tarina kulkee välistä hohtavan kauniina, välistä painostavana ja synkkänä – siitä kerrotaan huhuja, kuiskitaan, sävelletään lauluja ja rakennetaan fantasioita… Ja kun Seudulla asuvat Sandra ja Doris saavat tarinasta vihiä ja päättävät rekonstruoida sen, päättyy kaikki jälleen uuteen onnettomuuteen.

Amerikkalainen tyttö kertoo nuorten ihmisten äkillisestä kuolemasta, petoksesta ja valheesta, rakkaudesta ja menetetyistä toiveista – elämän katkeransuloisuudesta – ja tietysti musiikista. Amerikkalainen tyttö on myös kertomus ajasta ja paikasta, 1950-luvulta tulevaisuuteen, mutta myös tarina arkkitehtuurista ja kaipuusta, kaipuusta arkkitehtuurina.

Amerikkalainen tyttö on kaksiosaisen romaanisarjan ”Slutet på glitterscenen” ensimmäinen osa. Kirjalle on myönnetty mm. Ruotsin merkittävin kirjallisuuspalkinto August vuonna 2005.

30 kommenttia:

 1. Palaan vielä lukemistahtiin, mutta iik, ilmoitan heti, että tulen mukaan! Olen ihan odottanut tätä ihanankamalan jännittävää lukuhaastettasi. Luin juuri Fagerholmin artikkelin kirjojensa synnystä ja kiinnostus tätä(kin) hänen teostaan kohtaan vain kasvoi.

  VastaaPoista
 2. Seuraan mielenkiinnolla keskustelua. Olen tämän lukenut ja tästä pitänyt, mutta en niin paljoa kuin muista Fagerholmeista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa sitten mukaan kommentoimaan, vaikka et varsinaiseen lukemiseen osallistukaan :)

   Poista
 3. Liisa, tulisin ehdottomasti, jos olisi aikaa. Meillä on kotona menossa yksi rankka asia ja se verottaa voimiani. Kirjapinokin on aikamoinen: Älä usko sitä ylimmäistä makkarin uutta hyllyä, se ei kerro totuutta.

  No, miksi sitten kommentoin tähän. Siksi, että minuakin Fagerholm kiehtoo. En ole lukenut häneltä mitään ja niin haluaisin. Ei ole pois laskuista, että otan tämän jossain vaiheessa kirjastosta lainaan. Olen lukenut Fagerholmista mainioita artikkeleja ja ne ovat vain lisänneet kiinnostustani. Se ei silti tietenkään vielä kerro, sytyttääkö hän, mutta yrittänyttä ei laiteta.

  Minkähän August -palkinnon saaneen kirjan olen viimeksi lukenut...Saikohan Strindberg sellaisen;-)

  Seuraan sivusta, sillä eikö jokainen sitten postaa tästä omaan blogiinsa...? Kiinnostavan kirjan ja kirjailijan olet valinnut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, kaikkea ei ehdi tai jaksa, mutta tervetuloa seuraamaan sivusta. Keskustelua käydään ainakin täällä minun blogini puolella, mutta varmaan osa kirjoittaa kirjasta omaan blogiinsakin.

   Fagerholm on kiinnostava kirjailija, ja toivottavasti lukemisestakin tulee kiinnostavaa.

   Poista
 4. Huh, onnea matkaan ;) Olen lukenut tämän, ja pidinkin jollakin tasolla. Mutta jos lisähaastetta kaipaatte, ottakaa toki heti perään Säihkenäyttämö... Oikeasti se kannattaakin lukea pian tämän jälkeen, sillä kyse on tavallaan jatko-osasta ja muistamista helpottaa, jos lukukertojen välissä ei ole kulunut vuosia. Diiva muuten jäi minultakin kesken. Melkoista diivailua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rohkaisevasta kommentista ;)

   Diiva on siis ilmeisesti ollut monelle kompastuskivi.

   Poista
 5. Ilmoitan varovaisen ehkän. Kirja kiinnostaa, mutta minulla on valtaisat kirjapinot odottamassa jo valmiiksi. Viime aikoina ei ole ollut aikaa eikä jaksua lukea hirveästi, mutta silti olen kolunnut kirjaston hyllyjä entiseen tahtiin.:)
  Ehkään vaikuttaa myös kirjasto, eli se, saanko kirjan käsiini. Aikataulusta en oikein osaa sanoa, ainakaan vielä kun en ole varma tulenko osallistumaan vai en.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan, jos aikataulut ja olosuhteet sallivat :)

   Poista
 6. Liisa, hienoa kun järjestät tämän! Koska olen tähän itsekin usuttanut, täytyy varmasti ainakin yrittää tulla mukaan. :)

  Minulla on vain jo valmiiksi eräänlainen muun lukemisen oheisprojekti, eli kaikki riskihaastekirjat, joita "kerjäsin" itse monia, ja kun vielä useat niistä sattuvat olemaan 500-1000-sivuisia järkäleitä, urakkaa riittää! Siksi olen ajatellut lukevani loppuvuoden ja varmaan vielä vuoden 2013 alussakin noita haastekirjoja hiljalleen muun lukemisen "taustalla". Siksi en oikein tiedä, miten hyvin jää aikaa vielä toiselle taustaprojektille.

  Periaatteessa kannatan kimppalukemisissa hidasta tahtia, mutta tässä tilanteessa minullekin voisi melkein paremmin sopia lukeminen rivakasti parissa viikossa. Tämä ei ole onneksi kimppakirjaksi ihan niin paksukaan (kuten aiemmat lukemani Anna Karenina tai Susipalatsi). Lähden siis mukaan, mutta varaan oikeuden pudottautua kyydistä, jos aika ei vain riitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ja ehkä tähän kuuluu myös kertoa, että rakastan kiihkeästi Fagerholmin Ihania naisia rannalla, mutta sitten pelästyin yrittäessäni lukea Diivaa niin, etten ole sen jälkeen uskaltanut aloittaa enää muita Fagerholmeja.

   Poista
  2. Kiva että tulet mukaan Karoliina :) Ja kesken saa jättää, kirjasta tai kirjasta riippumattomista syistä johtuen. Itse toki kimppaluvun vetäjänä lupaan lukea loppuun asti, mutta muille tämä ei ole velvoite.

   Minua vähän harmittaa, etten juurikaan muista Ihania naisia. Jos tämä Amerikkalainen tyttö uppoaa, voisin ehkä lukea Ihanat naisetkin uudestaan.

   Poista
 7. Voisin tulla mukaan! Minusa kyllä kaksi taukoa olisi paikallaan.^^ :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, tervetuloa mukaan Anki :) Kaksi taukoa voisi olla aika sopiva tahti - katsotaan.

   Poista
 8. Minä haluan mukaan myös! Kannatan melko tiivistä tahtia vaikka omakin lukupino on melko mittava ja kohta alkavat tentitkin ahdistella. Mutta ehkä tuo kaksi taukoa voisi olla ok?

  VastaaPoista
 9. Minä voisin lähteä myös mukaan. Amerikkalainen tyttö notkuu tbr100-listallani, enkä ole koskaan kokeillut kimppalukua. Kaksi hyvää syytä siis osallistua:)

  Olen lukenut aiemmin Fagerholmilta Diivan, josta muistaakseni pidin. Ihanat naiset rannalla taas jäi kesken, ja sitä olen yrittänyt jo kaksi kertaa!

  Minullakin on hirmuinen määrä lukupinossa (kenelläpä ei olisi?), mutta tätä voisi yrittää lukea melko reippaassa tahdissa. Sen kummempia aikataulutoiveita minulla ei ole :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, Tintti :) Kimppalukeminen on ainakin minusta todella antoisaa.

   Hauskaa, että sinulla ihanat naiset on jäänyt kesken, mutta Diiva ei. Monella tuntuu olevan ihan toisin päin :)

   Poista
 10. Lähden mukaan, jos vauhti on jokaseenkin maltillinen :-) (toisaalta voisin koettaa vain hotkaista tämän, jos se siihen taipuu!). Minulla on pinossa paljon muutakin, ja haluan pitää lanu-kaudenkin piakkoin...

  Fagerholm kuitenkin on kovasti kiinnostava ja tämä AT on juuri se teos, jota haluan ekana kokeilla!

  Jään odottelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, jos lähdet mukaan Paula. Mietin aikatauluja vielä hetken, ja ilmoittelen, mihin päädyn.

   Poista
 11. Minäkin voisin lähteä mukaan! Voisin yrittää lukea kirjan norjaksi ;-) Heh heh… Rakastan "Amerikkalaista tyttöä" tosi paljon ja nyt voisin ainakin yrittää sitä vieraalla kielellä. Mutta minäkin siis kannatan maltillista vauhtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa ja kannustavaa, että rakastat Amerikkalaista tyttöä :) Ja toivotatvasti ehdit kimppalukuunkin mukaan.

   Poista
 12. Kaikille yhteisesti: aivan mahtavaa että näin moni on lähtemässä mukaan kimppalukuun! Mietin vielä vähän lukuaikataulua, mutta varmaan siis ainakin muutama välietappi pidetään.

  Palaan asiaan :)

  VastaaPoista
 13. Tää tulee vähän myöhään, mutta minäkin olen edelleen kiinnostunut kimppalukemisesta! Lukuaikataululla ei olisikaan edes ollut itselleni pahemmin väliä....

  VastaaPoista
 14. Tiedoksi: osti kirjan eilen! (Sai pokkarina.)

  VastaaPoista
 15. Haluan mukaan, ehdottomasti. Olen ostanut jo ennakkoon Fagerholmin Amerikkalaisen tytön, sillä tiesin, että suunnittelet tätä haastetta.

  Pääseekö vielä mukaan??

  VastaaPoista