tiistai 10. helmikuuta 2015

Sirpa Kähkönen: Jään ja tulen kevät


"Hän ajatteli: tältäkö näyttävät naiset, jotka surevat eivätkä pakene vaan jäävät kohdallensa. Näinkö paljon painaa elämä, kun se vastaan tulee ja syleilyynsä ottaa. Hän sipaisi tukkansa korvien taakse ja meni pesemään kasvonsa."

Sirpa Kähkösen Kuopio-sarjan kolmannessa osassa eletään välirauhan aikaa. Uuden sodan uhka leijuu jo vahvana ilmassa, mutta silti ihmisten on jatkettava jokapäiväistä elämäänsä. Siitäkin huolimatta, että on vaikea löytää työtä, elintarvikkeet ovat kortilla ja kaikesta on pulaa. Elämän jatkuvuuden tunnetta varjostaa myös se, että moni aviomies, isä ja poika ei koskaan palannut talvisodasta. Ja kuka tietää, mitä kesä tuo tullessaan.

Tuomen perheessä Lassi alkaa saada taas otetta elämästä, kun taas Annan elinpiiri laajenee hänen ottaessaan työn uudesta ravintola Tatrasta. Hilda yrittää arkisen aherruksen lomassa tehdä tilejään selväksi menneisyytensä ja nykyisyytensä kanssa ja pohtii niin suhdettaan veljiinsä kuin kommunismiinkin. Suuremman maailman kaikuja Kuopioon tuovat varakas toimittajan rouva Selma Lehtivaara ja englantilainen herra Mulligan.

Jään ja tulen keväässä tarinaa kuljetetaan vuorotellen lukuisten eri henkilöhahmojen näkökulmasta. Siinä missä Mustat morsiamet oli selkeästi Annan tarina, on Jään ja tulen kevät enemmän kollektiivin kuvaus. Kirja kuvaa kaupunkia ja Tuomen perheen pihapiiriä, jossa ihmiset elävät yhdessä, toisiinsa vaikuttaen ja toisiinsa kietoutuneina. Samalla Kähkönen luo kaikista henkilöhahmoistaan eläviä ihmisiä – myös niistä joiden seurassa vain viivähdetään. Ja Tuomen perhe: heistä jokaiseen on kolmen kirjan myötä kiintynyt niin, että rinnassa aivan läikehtii heidän ilojaan ja surujaan seuratessa.

Naisnäkökulma on jälleen kerran hyvin vahva. Kähkönen kuvaa taitavasti erilaisia ja eri ikäisiä naisia ja puolustaa naisen oikeutta kokonaiseen elämään. Jään ja tulen keväässä Hilda Tuomi ottaa askelen kohti kokonaista elämää hankkimalla vihdoin oman huoneen. Ja Anna Tuomi lukee Minna Canthin Työmiehen vaimoa ja ajattelee: "siinä se on minulle aate. Että naisten pitää aina yrittää auttaa toisiansa, aina. Olkoon se sitten kuinka ratikaalia hyvänsä."

Jään ja tulen keväästä ovat kirjoittaneet myös esimerkiksi Booksy, Amma, jaana ja Salla.

Sirpa Kähkönen: Jään ja tulen kevät
Kannen kuva: Otavan arkisto
Otava, 2004/2010

4 kommenttia:

 1. Kiinnostavaa kohtapuolin aloitella tätä Kuopio -sarjaa. Olen kähkös-untuvikko, yhtään kirjaa en ole hänetä lukenut. Mutta pian...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, Kuopio-sarja on niin hyvä - toivotan hyviä hetkiä sen parissa. :)

   Poista
 2. Kuopio-sarja on niin hyvä, se koskettaa ja tulee lähelle. Ja se paranee vaan osa osalta. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, olen samaa mieltä: nämä kirjat todella tulevat lähelle. Ja odotan jo innoissani seuraavia osia! Olen ymmärtänyt, että seuraavaksi on luvassa yhden päivän romaaneja, mikä kuulostaa todella kutkuttavalta.

   Poista