torstai 3. toukokuuta 2012

ten books that saved your life

Sivulauseiden Helmi K keksi soveltaa kirjoihin ten songs that saved your life -sivuston ideaa. Alkuperäisellä sivulla eri alojen taiteilijat listaavat kymmenen elämänsä tärkeintä kappaletta - Helmi K listasi siis hengenpelastuskirjoja. Muutama muukin bloggari on tarttunut ideaan, enkä minäkään listahulluna voinut tätä vastustaa.

Valintoja ei ole tarkoitus mitenkään perustella, joten minäkään en siis selittele yksittäisiä kirjavalintoja. Sen verran haluan kuitenkin listaa pohjustaa, että siltä löytyy kirjoja, jotka ovat auttaneet pahaan oloon; kirjoja joiden kautta olen oivaltanut jotakin olennaista; kirjoja jotka ovat vaikuttaneet siihen millainen olen nyt; sekä kirjoja jotka ovat palauttaneet uskon kirjallisuuteen, kun lukemisen ilo on kadonnut. Jotkut kirjat luonnollisesti sopivat useampaankin noista kategorioista. Kirjat eivät ole tärkeys-, vaan aikajärjestysessä.

1. Merja Otava: Priska
2. J.R.R. Tolkien: Taru sormusten herrasta
3. John Irving: Garpin maailma
4. Virginia Woolf: Elettyjä hetkiä
5. Donna Tartt: Jumalat juhlivat öisin
6. Tuula-Liina Varis: Kilpikonna ja olkimarsalkka
7. Katariina Haavio ja Satu Koskimies: 50-luvun teinit
8. E. M. Forster: Talo jalavan varjossa
9. Margaret Atwood: Kissansilmä
10. Carol Shields: Sattumankauppaa

Listasin myös kymmenen tärkeintä kappaletta. Tosin täytyy sanoa, että aika monessa tapauksessa kappale voisi olla joku muukin samalta yhtyeeltä tai artistilta. Harvemmin joku yksittäinen kappale on noussut yhtä merkittäväksi kuin yhtye, albumi tai vaikkapa keikka. Mutta tässä joka tapauksessa kymmenen hengenpelastuskappaletta:

1. The Beatles: Something
2. Sielun veljet: On mulla unelma
3. Talking Heads: Psycho Killer
4. Red Hot Chili Peppers: If You Have To Ask
5. Ultra Bra: Kahdeksanvuotiaana
6. Björk: Jóga
7. Lemonator: Accidental Coincidence
8. Radiohead: Let Down
9. Manic Street Preachers: Archives of Pain
10. Patrick Wolf: The Magic Position

12 kommenttia:

  1. Olen muuallakin näitä lueskellut ja mietin pitäsikö itsekin tehdä. On vain aika vaikea määritellä, mikä kirja olisi "hengenpelastuskirja" ja miten se eroaa muuten tärkeästä kirjasta. Vai eroaako ollenkaan? Mutta sinun innoittamanasi voisin yrittää ja ottaa mukaan myös musiikin. Kirjalistaltasi erityisesti Variksen kirja upposi minuun, mutta ei varmaan elämää pelastavalla tavalla. Biisilistallasi huomio kiinnittyi ennen kaikkea Sielun veljiin ja Ultra Brahan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti teet listat - näitä on niin hauska lueskella.

      Jokainen tietysti määrittää itse hengenpelastuskirjansa, mutta ainakin minulle oli ihan selvää, että ihan jokainen lempikirja ei tähän kategoriaan kuulu. Nämä kirjat ovat hyvin henkilökohtaisia, ne on luettu juuri oikealla hetkellä, ja ne ovat vaikuttaneet jollakin tavalla aika konkreettisesti minuun.

      Vaikeinta minulle oli ehkä pudottaa pois joitakin ihan yhtä tärkeitä kirjoja :)

      Poista
  2. Mmm, Jumalat juhlivat öisin oli minustakin väkevää viiniä...

    Tuo Tolkien on sillä tavalla jännä, että tavallaan en (enää) pidä niistä kirjoina, mutta rakastan sitä maailmaa ja tarinaa hullun lailla edelleen, muisto on niin vahva. Varhaisteininä usein oleskelin paaaaljon mieluummin Keskimaassa kuin kotona. Viihdyin totta kai myös galaktisissa imperiumeissa, mutta fantasian puolella Taru oli omaa luokkaansa. (Olen keksinyt selityksenkin: Tolkienin tiukka yksityiskohtaisuus teki maailmasta jotenkin uskottavan, vaikka olinkin yleisesti ottaen magian vastainen siihen aikaan ja halusin että fysiikan lakeja leikisti noudatetaan. Tolkienin kanssa saattoi ajatella, että tuollainen paikka on väkisinkin olemassa jossain, eihän kukaan voisi tuota kaikkea keksiä! :D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jumalat juhlivat öisin vaikutti minuun 19-vuotiaana enemmän kuin ehkä on terveellistä. Ehkä vähän ristiriidassa sen kanssa että määrittelen sen hengenpelastuskirjaksi, mutta niin se vain menee.

      Minä en ehkä sanoisi etten pidä Tarusta enää kirjana, mutta ei minulla ole ainakaan kymmeneen vuoteen ollut mitään halua lukeakaan sitä. Ehkä jonkinlainen yliannostus nuorempana vaikuttaa asiaan. Tolkien oli minulle parin vuoden ajan turvapaikka todellisuudesta jossa en niin hyvin viihtynyt, ja siihen maailmaanhan todella pystyy uppoutumaan.

      Poista
  3. Olipa todella mukava kurkata sinun listojasi. Jäin ihan miettimään tuota, ettei tässä listauksessa perustella valintojaan. Pidän nimittäin siitä, että pohjustat valintojasi.

    Sinulla on monia sellaisia kirjoja, joista olen itse pitänyt tai jotka muuten vain ovat kulkeneet mukanani, esim. Priska, Garpin maailma, Jumalat juhlivat öisin ja Sattumankauppaa. Mikään niistä ei ehkä päädy omalle elämänpelastajalistalleni, mutta kaikista noista olen pitänyt.

    Jaanan tavoin ihastelen sinun musiikkivalintojasi: Sielun veljet (ja vau, mikä kappale!), RHCP, Ultra Bra, Björk ja Radiohead, ne kaikki merkitsevät minulle paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun olisi kyllä vähän tehnyt mieli perustella jokainen valinta, mutta ajattelin että noudatetaan nyt kuitenkin listauksen sääntöjä. Sen verran kuitenkin fuskasin että tein tuon yleispohjustuksen :)

      Raja elämänpelastajan ja hyvän tai rakkaan kirjan välillä on välillä hiuksenhieno. Ehkä se riippuu kaikkein eniten lukuhetkestä - millaiseen elämäntilanteeseen ja hetkeen kirja sattuu osumaan.

      Noin monta samaa musiikkisuosikkia! Nyt alkoi kyllä erityisesti kiinnostaa millainen sinun musiikkilistasi on - jos siis sellaisen teet :)

      Poista
  4. Hienoja listoja! Kirjoista ilahduttivat tietysti Irving ja Shields mutta myös Tartt. Biisilista oli täynnä kivoja yllätyksiä, esim. Manicsin biisi kuuluu omiinkin suosikkeihini (ihanan synkkä, hih).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Tarttin kirja on niitä joiden mukanaoloa listalla ei tarvinnut pahemmin miettiä. Manicsien kohdalla pitäisi kyllä oikeasti lukea The Holy Bible, koska se on juuri niitä tapauksia joissa koko albumi on ollut äärimmäisen tärkeä.

      Poista
  5. Beatlesin Something on huippu! Pidän muutenkin usein erityisesti George Harrisonin kappaleista ko. bändin tuotannossa.

    Kirjalistalla huomio kiinnittyi ihanaan 50-luvun teineihin, joskin minulle Tytöt taisi olla vielä suurempi elämys, joskin varmaan vain siksi, että luin sen ensin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, George Harrison on ollut heikko kohtani jo parikymmentä vuotta. Harrisonista kertova tuore dokumentti, Living in the Material World, sai minut moneksi päiväksi aivan sekaisin :)

      Pidän hurjasti molemmista 50-luku kirjoista, mutta teinit on minulle tärkeämpi, koska luin sen herkemmällä hetkellä.

      Poista
  6. Atwoodin Kissansilmän nostan listastasi esille juuri sen lukupiirissä lukeneena ja siitä bloganneena: Käsittelee ikävä kyllä edelleen liian monia ihmisiä koskettavaa aihetta, (koulu)kiusaamiseksikin kutsuttua henkistä pahoinpitelyä -- mutta eheyttävällä tavalla. Varmasti voi olla mainitsemasi mukaan "a book that saved your life"!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, Taija! Olen aina iloinen, kun kuulen että joku on lukenut Kissansilmän. Kirjan aihe on tosiaan liian monelle todellisuutta. Hienoa on, että Atwood onnistuu käsittelemään arkaa aihetta hyvin moniulotteisesti ja sortumatta turhan helppoihin ratkaisuihin.

      Poista