keskiviikko 4. tammikuuta 2012
Kirjavuosi 2011 - katsaus blogitilastoihin ja haasteisiin
On aika katsella vielä kerran menneeseen lukuvuoteen ennen kuin keskitytään taas nykyisiin ja tuleviin lukemisiin. Käyn hiukan läpi lukemisiani tilastojen valossa ja kerron suorittamistani haasteista. Seuraavassa osassa paljastan henkilökohtaisen kirjavuoteni huiput. Olin ensin aikonut mahduttaa kaiken yhteen postaukseen, mutta päätin sitten kuitenkin monen muun tapaan jakaa tekstin kahteen osaan. Tämänkin merkinnän onnistuin julkaisemaan jo kerran keskeneräisenä. Pahoittelen haamupäivityksiä.
Blogi
Yksi kirjavuoteni kohokohdista oli luonnollisesti tämän blogin perustaminen. Olin innoissani blogin perustamisesta, mutta en olisi osannut kuvitellakaan, kuinka hauskaa ja antoisaa kirjablogin pitäminen on. Tuntuu, että kirjoista saa paljon enemmän irti, kun niistä kirjoittaa, ja kun sanallistaa kirjan herättämät tunteet ja ajatuksenpoikaset.
Oman blogin pitäminen on myös kasvattanut seuraamieni kirjablogien määrää sekä osallistumistani kommentointiin. Siinä missä ennen seurasin alle kymmentä kirjablogia, on minulla nykyään aktiivisessa seurannassa yli 40 blogia. Lukuvinkkien ja kiinnostavien kirjojen määrä on tätä myöten luonnollisesti myös kasvanut räjähdysmäisesti. Omalta osaltani olen hurjan iloinen jokaisesta lukijasta ja saamastani kommentista.
Luetut kirjat
Minulla ei ole ylöskirjattuna luettuja kirjoja ajalta ennen blogia, joten tilastoni kattavat vain puolet lukuvuodestani. Luin blogivuoteni aikana 46 kirjaa. Näistä noin puolet (21 kappaletta) oli aikuisten romaaneja ja 15 lasten- tai nuortenkirjaa. Lisäksi luin neljä faktakirjaa, kolme runokokoelmaa, kaksi novellikokoelmaa ja yhden sarjakuvan.
Lukemiseni on selvästi sukupuolijaottunutta. Kirjoista 37 oli naisen kirjoittamaa ja vain 9 miesten tuotoksia.
Myös kielijako on varsin yksipuolinen. 29 alunperin englanniksi julkaistua kirjaa, 12 suomenkielistä, kolme ruotsiksi ja kaksi ranskaksi. Tähän kieli- ja maavalikoimaan haluaisin monipuolisuutta, ja sattumalta tämän vuoden ensimmäinen kirjani onkin espanjaksi kirjoitettu chileläinen kirja...
Luetuimmat blogitekstit
Bloggerin tilastojen mukaan luetuimpien tekstien Top 5 näyttää seuraavalta:
1. Märta Tikkanen: Vuosisadan rakkaustarina
2. Barbara Demick: Suljettu maa. Elämää Pohjois-Koreassa
3. Kreetta Onkeli: Ilonen talo
4. Blogihaaste ja muuta mukavaa
5. Lionel Shriver: Syntymäpäivän jälkeen
Blogiini on tultu eniten erilaisilla muunnelmilla hakulausekkeesta "kreetta onkeli ilonen talo essee". Terveisiä vain koululaisille ja tsemppiä esseen kirjoittamiseen!
Haasteet
Lukuhaasteisiin osallistuminen on ollut hauskaa, ja jatkan niiden parissa varmasti jatkossakin. Osallistuin Lurun Taiteilijaelämää- ja Susan Nostalgian jäljillä -haasteisiin - molemmat olivat minusta idealtaan aivan ihania. Karoliinan Totally British -haasteeseen suoritin kolme kategoriaa. Lisäksi toin blogiini runoja Jennin runohaasteen tiimoilta. Tarkemmat tiedot haasteisiin lukemistani kirjoista löytyvät haaste-alasivulta ja Totally British -sivulta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Oi, kunpa saisin jostain tuon Shriverin Syntymäpäivän jälkeen...
VastaaPoistaVasta kun kokonainen vuosi on mennyt, saat tosituntuman ja myös erilaiset linkitykset sekä vakilukijamääräsi kasvaa. Kollasin äsken omia ensimmäisiä kuukausiani ja ihmettelmin miten jaksoin tehdä satoja postauksia kuukaudessa, vaikka alussa oli tosi vähän, jos ollenkaan kommnentointia ja silloin olin kuin yksin, sillä en tiennyt yhtäkään muuta kirjabloggaajaa;-)
Elämyksellistä vuotta 2012 sinulle!
Allekirjoitan täysin tuon, että kirjoista saa enemmän kun sanallistaa niiden herättämät ajatukset! =) (Sitä paitsi, ihana tapa ilmaista asia. =)
VastaaPoistaKiva katsaus! Minäkin olen bloggaamisen myötä huomannut, miten eri tavalla lukukokemuksia tuleekaan mietittyä, kun niistä kirjoittaa itse. Antoisaa.
VastaaPoistaLukuvalikoiman maantieteellisen skaalan laajentaminen on minullakin tavoitteena tälle vuodelle...
Lukeminen ei todellakaan ole enää blogien myötä entisensä, vaan tietenkin parempi. :)
VastaaPoistaNyt jäin innolla odottamaan niitä huippujesi listauksia!
Voi noita koululaisia ja heidän hakulausekkeitaan. Onnea matkaan, totta tosiaan. :)
VastaaPoistaKiitos sinulle hienosta blogistasi. Viihdyn täällä mainiosti ja luet usein sellaisia kirjoja, joista pidän tai jotka lähtökohtaisesti kiinnostavat minua.
:)
Leena: kirjablogistania on tosiaan varmasti ollut aivan erilainen muutama vuosi sitten. Minä sain sujahtaa jo aika valmiiseen blogimaailmaan. Olin silti iloisesti yllättynyt siitä, kuinka nopeasti lukijoita ja kommentteja alkoi ilmaantua.
VastaaPoistaIhanaa uutta vuotta sinullekin!
Booksy: :) Sen lisäksi olen huomannut, että kirjat myös muistaa paremmin, kun niitä on jälkipuinut.
Luru: kiitos :) Minulle tuli pienenä yllätyksenä, että luin maantieteellisesti noin yksipuolisesti. Tilastointi näköjään kannattaa!
Karoliina: kyllä, rakkaasta harrastuksesta on tullut entistä rakkaampi :)
Katja: voi, kiitos kauniista sanoistasi. Enpä voi muuta sanoa kuin samat sanat sinne päin :)