perjantai 27. tammikuuta 2017
Blogistanian kirjallisuupalkinnot 2016 - minun ehdokkaani
On taas aika äänestää kirjabloggaajien vuoden parhaat kirjat. Kutkuttavaa! Jännittävää! Osallistun itse äänestykseen kolmessa kategoriassa.
Finlandia
Viime vuonna julkaistiin hurjan paljon hienoja ja kiinnostavia kotimaisia kirjoja, eikä kolmen parhaan valinta ollut helppo tehtävä. Myös kirjojen asettaminen paremmuusjärjestykseen aiheutti päänvaivaa – niin tasaväkisen hyviä kirjat olivat. Näihin kolmeen kirjaan kuitenkin päädyin:
1. Johannes Ekholm: Rakkaus niinku (3 pistettä)
"Jos Rakkaus niinku ei olisi niin hauska ja kekseliäisyydessään hengästyttävän innostava, se olisi suunnattoman surullinen kirja."
2. Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa (2 pistettä)
"Leena Parkkisen Säädyllinen ainesosa on kerta kaikkiaan hurmaava kirja. Se on nautinnollinen kuin täydellinen jälkiruoka: sitä haluaisi samaan aikaan pyöritellä makuja kielellään hitaasti ja kaapia koko kulhon pohjaa myöten mahdollisimman nopeasti."
3. Pajtim Statovci: Tiranan sydän (1 piste)
"Statovci sekoittaa kerronnassaan melodraaman rajoja hipovaa traagisuutta, kansantarinoiden värikkyyttä, inhorealismia ja runollisuutta, ironiaa ja melankoliaa. Tuloksena on vangitseva ja koukuttava kirja, joka askarruttaa mieltä ja jäytää sydäntä."
Globalia
Käännöskirjojen joukosta tielleni ei viime vuonna osunut kovin paljon huippukokemuksia. Ykkönen oli kuitenkin omassa luokassaan: yksi viime vuoden rakkaimmista lukukokemuksista.
1. Colm Tóibín: Nora Webster (3 pistettä)
"Pieniä tekoja ja ajatuksia kuvatessaan Tóibín piirtää mikroskooppimaisen tarkkaa kuvaa päähenkilöstään ja tämän mielenliikkeistä. Kaikkea ei silti selitetä auki, vaan Tóibín jättää lukijalle tilaa ajatella ja tulkita – muodostaa oma surun muotokuvansa."
2. John Willimas: Butcher's Crossing (2 pistettä)
"Butcher's Crossing on hiljaisella tavalla vimmainen kirja. Se kertoo tarinan, joka on läpikotaisin tuttu, mutta ehkä juuri siksi vangitseva."
3. Jonas Hassen Khemiri: Kaikki se mitä en muista (1 pistettä)
"Näkökulmatekniikka ei jää tässä kirjassa vain kerronnalliseksi keinoksi vaan on olennainen osa sen keskeisimpiä teemoja: muistamista, identiteettiä ja sitä kuinka me kaikki koemme maailman omasta näkökulmastamme."
Tieto
Blogistanian Tieto on yksi suosikkikategorioistani, koska jokainen bloggaaja tuntuu lukevan niin erilaisia tietokirjoja, ja hyvin monenlaiset kirjat nousevat äänestyksessäkin esille. Minun ääneni menvät näille kirjoille:
1. Eeva Kemppi ja Maria Säkö: Q - Skavabölen pojista Kaspar Hauseriin (3 pistettä)
"Kirja tavoittaa paljon sellaista, mitä halusin muistaa – minkä mieleen palauttaminen tuntui tärkeältä. Se tuntuu minun Q-teatteriltani."
2. Mari Manninen: Yhden lapsen kansa (2 pistettä)
"Yhden lapsen kansa näyttää yhden puolen maailmastamme, jossa lasten hankkimista ja naisen ruumista kontrolloidaan. Vallanpitäjät ovat aina asettaneet rajoja sille, keiden on sopivaa lisääntyä tai kasvattaa lapsia, ja sille missä määrin nainen saa itse päättää omasta ruumiistaan."
3. Sofia Kilpikivi: Maratonmimmi (1 piste)
" Kirja kehottaa haastamaan omat asenteet mutta samalla se kannustaa hyväksymään itsensä. Se kehottaa nauttimaan omasta kehosta ja siitä mihin se pystyy, sen sijaan että miettisi, miltä vartalo näyttää."
Äänestyksen tulokset julkaistaan 28.1. klo 10.00 äänestyksiä emännöivissä blogeissa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Minäkin harkitsin tuota Jonas Hassen Khemirin kirjaa listalleni, mutta sitten huomasin, että eikös se ilmestynyt jo 2015?
VastaaPoistaErja, kyllä Khemirin kirjan ilmestymisvuodeksi on merkitty 2016, mutta se taisi tulla ihan heti alkuvuodesta. Itsekin jouduin tarkastamaan ilmestymisajankohdan, kun aloin epäillä, oliko se viime vuoden kirja.
PoistaKivat valinnat, Liisa!
VastaaPoistaKhemiri on lukulistalla, samoin Parkkinen. Rakkaus niinkun luin alkuvuodesta, minut se uuvutti vaikka tavallaan näin niitä hienouksiakin.
Linnea, Rakkaus niinku oli minulle todella innostava ja mieltä myllertävä kokemus, ei uupumuksesta tietoakaan. :)
PoistaJes, Q-kirja! Myös minä ilahdun aina tietokirjakategoriasta!
VastaaPoistaArja, Q-kirja, totta kai! :) Se oli henkilökohtaisella tasolla niin merkittävä.
PoistaYhden lapsen kansa on minunkin listallani. Monta kirjaa olen lukenut listaltasi ja hyviä ovat, varsinkin Kaikki se mitä en muista.
VastaaPoistaMai, Kaikki se mitä en muista ehkä vähän yllätti minut sillä, kuinka paljon siitä pidin. Positiivinen yllättäjä, siis.
PoistaOlen lukenut listaltasi vain kaksi. Parkkisen valitsin kun se oli valtavan upea elämys. Butcher's Crossing karsiutui pois. Ei lopu luettavat! Kiitos vinkeistä.
VastaaPoistaRiitta, Parkkinen oli minullekin suuri lukunautinto. Ehkä joku toinen kirja olisi ollut taidokkaampi, mutta harva kirja onnistui viime vuonna tempaamaan mukaansa yhtä voimakkaasti.
PoistaEi samoja listalla, mutta Ekholmin ja Mannisen olen lukenut. Olisi ehkä sittenkin voinut äänestää myös tiedossa. Pöhpöh, ensi vuonna sitten uusiksi :D
VastaaPoistaTiia
Tiia, Tiedossa kannattaa ehdottomasti äänestää! Vaikka sitten vain yhtä kirjaa, jos se vain on tehnyt vaikutuksen.
PoistaFinlandiat olen lukenut - kovia ovat sinunkin listasi kirjat, vaikken samoja äänestänyt. Nora on meillä kummallakin yklönen! Khemirin kirja vaikutti minuun oudosti takautuvasti, se kolahti lukemisen jälkeen, vähitellen.
VastaaPoistaTuija, minä pidän hurjasti juuri tuollaisista kirjatapauksista, jotka iskevät salakavalasti vähän jälkikäteen. Sellaiset tekevät usein varsin pysyvän jäljen.
PoistaIhanaa kun sullakin on Tiranan sydän. Parkkisen romaanista pidin ihan älyttömästi, mutta omat kriteerini estivät sen nousemisen listalle. Kuuden parhaan joukossa kyllä oli.
VastaaPoistaOmppu, minä mietin ehdokkaita valitsessani lähinnä sitä, kuinka suuren vaikutuksen ne tekivät lukiessa, ja kuinka paljon olen niitä ajatellut lukemisen jälkeen. Hyvin kokemuslähtöistä siis. :) Tiranan sydäntä olen ajatellut hyvin paljon ja pitkään lukemisen jälkeen, joten se pääsi tuolle vaikealle kolmannelle sijalle.
Poista