lauantai 5. heinäkuuta 2014

Lukumaratonin summaus


Lukumaratonista on muodostunut jo kesäinen perinne. Maratonissa on lukuisia ihania puolia. Se on täydellinen tapa irrottautua arjesta, tehdä kirjallisia matkoja ja lukea myös sellaisia kirjoja joihin ei ehkä muuten tulisi tarttuneeksi. Mieli muodostaa maratonatessa kirjojen välille erilaisia linkkejä ja siltoja, mikä on aina aivan erityisen kiehtovaa. Nämä linkit ja kirjalliset matkat vaikuttavat myös aina maratonin aikana tehtäviin lukuvalintoihin, ja nautinkin aina erityisen paljon siitä hetkestä, kun edellisen kirjan loputtua saa siirtyä valitsemaan seuraavaa: sitä tuntee olevansa kuin karkkikaupassa.

Tällä kertaa maratonia tosiaan häiritsi vähän se, että olin erityisesti eilen hyvin nuhainen. Olin eilen väsynyt, enkä oikein päässyt sellaiseen lukuhurmioon kuin aikaisemmilla maratoneilla. Toisaalta tänään nuha alkoi jo väistyä (ja on nyt jo melkein kokonaan ohi), olin nukkunut hyvin ja olinkin maratonin loppuun asti hyvin pirteä. Poikkeuksellisesti toinen maratonpäivä olikin tällä kertaa lukemisen kannalta antoisampi kuin ensimmäinen. Nuha vaikutti myös varusteluun: koska nuhaisuus aina vähentää normaalisti erinomaista ruokahaluani, en keskittynyt herkkuihin niin paljon kuin yleensä maratonatessa!

Luin siis maratonin aikana seuraavat kirjat:

Kjell Askildsen: Saari, 125 s.
Helmi Kekkonen: Kotiin, 128 s.
Petri Tamminen: Muistelmat, 78 s.
Anne Tyler: Jää hyvästi, 203 s.
Asko Sahlberg: Yhdyntä, 136 s.
Edita Morris: Hiroshiman kukat, 170 s.
Pauli Kohelo: Kassan kautta, 112 s.

ja lisäksi viisi novellia Carol Shieldsiltä, yhteensä 54 s.

Kaiken kaikkiaan luin siis 7 kirjaa, 5 novellia ja 1006 sivua. Ei hassummin.

Pidin aivan erityisesti Kekkosen novellikokoelmasta ja Tylerin Jää hyvästistä. Morrisin Hiroshiman kukat oli myös yksi maratonin huippukohdista, ja Sahlbergin Yhdyntä yllätti positiivisesti.

Ja olenpa jaksanut tänään lukea vielä maratonin jälkeenkin. Hdcanis kirjoitti aikaisemmin tällä viikolla Rex Stoutista, ja minulle tuli suuri hinku lukea Stoutia. Niinpä kaivoin tänään hyllystä yhden dekkariklassikon ja uppouduin siihen. Maraton ei siis onnistunut tyydyttämään lukuhimoani!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti