Joidenkin muumikirjojen selkämykset ovat paljosta lukemisesta hajonneet.
Muumit ovat kulkeneet mukanani koko elämäni: en muista aikaa ennen muumeja. Siksipä en myöskään muista ensimmäisiä kohtaamisiani muumien kanssa tai sitä, mitä olen aivan pienenä muumeista ajatellut. Kotona vanhemmat lukivat muumikirjoja ääneen ennen kuin opin lukemaan, ja myöhemmin olen itse lukenut muumit läpi kerta toisensa jälkeen. Muumikirjat ovat läheisiä sellaisella tavalla, johon kaikkein tärkeimmät ja rakkaimmat kirjat ja tarinat pystyvät: ne muuttuvat osaksi henkilökohtaista kokemusmaailmaa, ja ne ovat yksi tapa katsella elämää ja ihmisiä.
Muumimaailman hahmot ovat satuolentoja mutta tuntuvat todellisilta. Olennaista ei ole se, että kirjojen hahmoilla on kuonot, käpälät tai hännät, koska hahmojen ajatukset ja tunteet ovat niin tunnistettavia ja aitoja. On helppo tunnistaa itsestään ja läheisistään hemulimaisuutta, vilijonkkamaisuutta tai muumipappamaisuutta. Minä löydän itsestäni paljon myöhempien kirjojen muumipeikkoa, joka ottaa asiat tosissaan ja kantaa maailman murheita harteillaan. Samaistun myös Vilijonkkaan joka pelkää onnettomuuksia ja omaa rauhaa kaipaavaan Nuuskamuikkuseen – vaikka en Muikkusen kaltainen maailmanmatkaaja olekaan. Mutkatonta ja suoraviivaista Mymmeliä ihailen, ja Mymmeli nutturoineen on aina ollut myös jonkinlainen tyyli-idolini.
Yksi rakkaimmista muumikuvista: muumipeikko herää talvella.
Lapsena muistelen rakastaneeni muumikirjoista erityisesti Taikurinhattua, Vaarallista juhannusta ja Muumipapan urotöitä. Myös kuvakirja Kuinkas sitten kävikään kuului suosikkieni joukkoon. Pidin tosin jo lapsena kaikista muumikirjoista, vaikka Muumipapan ja meren koin jollakin tavalla hiukan liian ahdistavaksi. Vanhempana kaikkein rakkaimmiksi kirjoiksi ovat nousseet Taikatalvi ja Muumilaakson marraskuu: niiden hiljaiseen ja yksinäiseen maailmaan palaan muumikirjoista kaikkein useimmin. Vaarallinen juhannus taas on muumikirjoista kaikkein eniten hyvän mielen kirja: sitä luen, kun haluan helliä sieluani.
Rakastan myös kirjojen kuvitusta. Tove Janssonin piirrosviiva on ehkä yksi maailman kauneimmista. On myös hienoa seurata, kuinka piirrostyyli muuttuu kirjasta toiseen: ensimmäisten kirjojen hiukan kulmikkaasta ja naivistisesta tyylistä pehmeään ja yksityiskohdilla herkuttelevaan kuvitukseen – ja kohti viimeisten kirjojen pelkistämistä.
80-luvun alussa muumisarjakuvia julkaistiin yksittäisinä lehtinä. Kansikuvat ovat puolalaisesta muumianimaatiosta.
Kirjojen ohella rakastan myös Tove ja Lars Janssonin muumisarjakuvia: erityisesti Toven piirtämät sarjakuvat olen lukenut lähes puhki. Sen sijaan japanilainen muumianimaatio ei ole minusta osa oikeaa muumimaailmaa. Olin lukiossa, kun sarjaa alettiin ensimmäisen kerran näyttää, ja muumifanina halusin tietysti nähdä, miten se oli toteutettu. Katsoin aika monta jaksoa, mutta mitä enemmän katsoin, sitä enemmän ärsyynnyin pastellimuumeista. (Aivan erityisesti ärsytti se, että rakas Nuuskamuikkuseni puhui sarjassa kuin hidastetun filmin flegmaatikko.) Tiedän, että monelle muumit ovat tulleet tutuiksi nimenomaan tv-sarjan kautta, ja että esimerkiksi lapsuuden rakkaat muumimuistot liittyvät sarjan katsomiseen. Minulle muumit ovat kuitenkin Janssonin kirjoja ja sarjakuvia: niistä löytyy kaikki se elämänviisaus, huumori, rosoisuus ja kauneus, joka tekee muumeista muumeja – ja niin rakkaita.
En ole varma, ketkä kaikki tähän haasteeseen ovat vastanneet tai keitä on haastettu, mutta olisi mukava kuulla muumimuistoja Linnealta, Katjalta ja Hannalta.
Olen ihan samaa mieltä Tove Janssonin piirrosviivasta! Ihailen sitä niin.
VastaaPoistaKiitos haasteesta. :) Sain sen aikoinaan myös Valkoiselta kirahvilta ja olen siitä saakka miettinyt osallistumista. Aion osallistuakin, kunhan aloitan muumien uudelleen lukemisen nyt kesän mittaan. :)
Kivaa että osallistut, Katja. :)
PoistaMinä aion lukea tänä vuonna ainakin yhden muumikirjan ruotsiksi. Vähän houkuttelisi myös lukea Vaarallinen juhannus nyt juhannuksen kunniaksi.
Kiitos ihanasta muumihaasteesta, Liisa! Minä olen nimenomaan sitä tv-muumi-sukupolvea, vaikka toisaalta muistan hyvin myös Kuinkas sitten kävikään -kirjan luukkuineen ja sen, että ihailin mumini hyllyssä olevaa muumikirjakokoelmaa (sellainen pahvinen koko sarjan laatikko).
VastaaPoistaJanssonin piirrosviiva on myös minun mielestäni ehdottoman viehättävä, pitäisikin nyt saada aikaiseksi lähteä sinne Ateneumiin.
Olepa hyvä vain, Linnea. :)
PoistaTv-muumien suosio on ihan ymmärrettävää, mutta silti en voi mitään sille, että pyörittelen silmiäni aina kun puhutaan muumien katsomisesta: muumejahan luetaan!
Ateneumin näyttely on hieno, joten sinne kipin kapin!
Liisa, omat parhaat muistoni ovat juuri nuo 80-luvun sarjakuvat! Kukaan kavereistani ei lukenut niitä ja muistan, että jotkut vähän ihmettelivätkin niitä. Harmittaa, kun noita lehtiä on itselläni säilynyt vain muutama rispaantunut kappale.
VastaaPoistaKirjanainen, mahtavaa! Useimmat tuntevat sarjakuvat kokoelma-albumeista, ja harvemmin törmää ihmiseen joka on lukenut näitä yksittäisiä lehtiä. Minulle ne ovat tietenkin juuri se oikea formaatti lukea muumisarjakuvia.
PoistaKovin rispaantuneita ovat minunkin lehteni: kertoo toisaalta siitä, että niitä on luettu rakkaudella.
Kiva kun kerroit näistä muistoista! Itse tosiaan vasta aikuisena muumien heimoon tutustuneena se ei ole päässyt niin ihon alle; alkuun pidin suorastaan pelottavana ja outona lapsille (no, kaikenlaista tuhotulvaa ja muuta maailmanloppua). Mutta onhan tuo maailma aivan huikea. Ja Janssonin näyttely vielä käymättä, voi voi, aktiivisessa aikomisvaiheessa toistaiseksi.
VastaaPoistaArja, muumeissa on tietysti kaikenlaista outoa, vakavaa ja "lapsille vahingollista" (tupakanpolttoa ja muuta!), mutta kun on itse ihan pienestä rakastanut muumikirjoja, ei oikein hahmota miten ne voivat kenenkään silmissä olla lapsille sopimattomia. Toki kirjoissa on kohtia, jotka ovat lapsena olleet vähän pelottavia tai ahdistavia, mutta niinpä monissa muissakin lastenkirjoissa on. Ehkä juuri niissä vaikuttavimmissa lastenkirjoissa on mukana myös vähän elämän outoa ja rosoista puolta.
Poista