sunnuntai 25. toukokuuta 2014
Granta 2: Outo
Suomen Grantan toisen numeron teema on outo. Kerrassaan mainio teema, koska outoutta voi lähestyä hyvin monenlaisesta kulmasta. Grantan ensimmäinen numero on jäänyt minulta lukematta – luultavasti sen takia ettei ruoka-teema ole tuntunut kovin houkuttelalta, vaikka ruuasta ja novelleista sinänsä molemmista pidänkin. Tämä toinen numero sen sijaan kiinnosti heti, kun kuulin sen aiheen.
"Pam oli vähällä räjähtää siihen paikkaan – hän ei kerta kaikkiaan voinut ymmärtää, millainen tyttö oli kyseessä: mistä tämä tuli, millaista kommunikaatiota tämä piti normaalina. Pam rummutti sormillaan seinää takanaan – paras tukahdutetun raivon ilmaisu, mihin hän kykeni."
(Zadie Smith: Martha, Martha)
Outo on jotakin vierasta, tavallisuudesta poikkeavaa. Ihminen voi tuntea olevansa vieras muiden joukossa – ympäristön tai muiden ihmisten vieraus voi tuntua oudolta. Outo voi kiehtoa, hämmentää tai pelottaa. Pelottavinta outo on ehkä silloin, kun se kietoutuu saumattomasti arkielämään.
Joissakin Grantan novelleissa outo lähestyy yliluonnollista tai nyrjäyttää todellisuuden raiteiltaan. Naomi Aldermanin kertomuksessa Pian meidän päivinämme profeetta Elia laskeutuu tulisilla vaunuillaan vierailemaan nykyajan Lontoossa. Idea on hauska, mutta novelli itsessään jää ehkä vähän vaisuksi: aiheesta olisi voinut saada enemmänkin irti. Jerker Virdborgin Tapahtuu Karlaplanin metroasemalla sen sijaan onnistuu olemaan aidosti häiritsevä. Novellissa arkinen metroasema muuttuu pelottavien ja veristen tapahtumien näyttämöksi, ja lukija on yhtä ymmällään kuin minäkertoja: mitä metroasemalla tapahtui. Novellin painajaismainen tunnelma ei tarjoa selityksiä tai ratkaisuja.
Outo voi olla myös jotakin hyvin arkista. Zadie Smithin hienosta ja kiehtovasta Martha, Martha -novellista voi löytää monenlaista arkista outoutta. Outoa voi olla ihminen toisesta maasta tai kulttuurista, outo käyttäytyminen tai vain hiukan poikkeava tapa puhua tai pukeutua. Novellin Martha on nuori nainen, joka etsii itselleen asuntoa. Kiinteistönvälittäjä Pam kokee Marthan olemuksen ja käyttäytymisen kovin vieraaksi. Miksi Martha tuntuu olevan niin eksyksissä, ja miksi Marthan käyttäytyminen häiritsee Pamia niin paljon?
Sofi Oksasen Outo puhetta on puhe, jonka Oksanen piti vastaanottaessaan Ruotsin Akatemian pohjoismaisen kirjallisuuspalkinnon. Puhe käsittelee neuvostoretoriikkaa ja sitä, kuinka puheen ja viestinnän keinoin voidaan muokata ihmisten käsitystä todellisuudesta. Propagandan kieli on kiertoilmaisujen ja väärien asiayhteyksien kieltä, joka paitsi hämärtää merkityksiä, tekee myös kommunikaatiosta mahdotonta. Oksasen teksti on paitsi kokoelman kiinnostavinta, myös tärkeintä antia.
Kokoelmaa lukiessani mietin, että kiehtovinta outo on yleensä silloin, kun sitä ei juurikaan selitetä tai analysoida. Tai silloin, kun outo vain vilahtaa jossakin nurkan takana jättäen jälkeensä kummallisen tunteen siitä, ettei kaikki ole aivan kohdallaan. Epävarmuus, epätietoisuus ja hämmennys ovat oudon sukulaisia. Suosikkinovellini kokoelmassa tavoittivat juuri tällaisen heinovaraisen outouden. Haruki Murakamin Thaimaa vie unenomaisen rauhallisesti muistojen ja menneisyyden merkitysten äärelle; Joshua Ferrisin Pelotat enemmän käsittelee pelkoja ja menetyksiä; Johanna Sinisalo antaa lukijan täydentää Äänettämien äänien tarinan yksisuuntaisen kirjeenvaihdon vihjeiden perusteella; ja David Mitchellin Tammikuumies näkee maailman outouden lapsen silmin.
"Illalla päästyään koskemattomaan puhtaaseen leveään vuoteeseensa, Satsuki itki. Hän tajusi olevansa matkalla kohti kuolemaa. Hän tajusi, että hänen sisällään oli kova valkoinen kivi. Hän tajusi, että jossain pimeässä vaani vihreä suomuinen käärme."
(Haruki Murakami: Thaimaa)
Grantan 18 kirjoituksen joukkoon mahtuu luonnollisesti myös sellaisia jotka eivät minua niin säväyttäneet. Kokonaisuutena tämä Grantan toinen numero oli kuitenkin erittäin positiivinen kokemus, ja sai odottamaan tulevia Grantoja. Pidän myös Grantan visuaalisesta ilmeestä: värikkäät kannet piirroskuvineen suorastaan houkuttelevat lukemaan.
Outoja novelleja ovat lukeneet myös Jenni joka piti toisesta Grantasta enemmän kuin ensimmäisestä; Jonna joka löysi kokoelmasta helmiä; ja Kirjasieppo joka suosittelee Grantaa hänelle joka pitää irtokarkeista.
Granta 2. Outo.
Toim. Aleksi Pöyry
Kansi ja kuvitukset: Markus Pyörälä
Otava, 2014
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Määrittelet Virdborgin novellin aidosti häiritseväksi - todella kuvaava ilmaus! Tämä Granta 2 jäi mieleen edeltäjäänsä parempana, ja mielenkiinnolla odotan seuraavaa numeroa.
VastaaPoistaJonna, Virdborgin tarinassa oli todella voimakas tunnelma!
PoistaMonet ovat olleet sitä mieltä, että tämä kakkonen on ensimmäistä parempi. Ehkä aloitin siis Grantaan tutustumisen oikeasta numerosta. Ruoka-numerossakin on kyllä joitakin novelleja, jotka haluaisin lukea, eli ehkä sekin täytyy jossain vaiheessa etsiä käsiin.
Olen nähnyt Outo-numeron kirjastossa, mutta vielä en ole ottanut mukaan lainauskoriin. Kuulostaa aivan tutustumisen arvoiselta, ja outo-teema tuntuu minustakin kiinnostavammalta kuin ruoka-teema. Itselle mieluisia kirjailijoitakin näyttää olevan numerossa mukana.
VastaaPoistaMarika, minuakin tämän Oudon pariin houkutteli paitsi teema, myös se että mukana oli monta omaa suosikkikirjoittajaa.
PoistaMukavaa oli toki myös se, että ihan tuntemattomilta kirjoittajilta oli mukana hyviä juttuja, jotka innostavat tutustumaan heidän muuhunkin tuotantoonsa.
Tämä toinen Granta oli pakko ottaa lukuun, vaikka en ole lukenut ensimmäistä ja tällainen osien yli hyppely on minulle hieman vierasta :) Outous aiheena ja eritoten Sami Lopakan teksti saivat tarttumaan tähän. Viimeinen teksti on luvussa, joten pian on minunkin jäsenneltävä ajatuksiani aikakauskirjasta, sanon nyt vain lyhyesti että kiva idea!
VastaaPoistaVillis, tulen sitten lukemaan ajatuksiasi, kun saat ne jäsenneltyä. :)
PoistaMinä innostuin nyt tämän Oudon myötä Grantasta sen verran, että odotan oikein innolla seuraavaa numeroa. Se taitaakin vuorostaan keskittyä suomalaisiin kirjoittajiin.
VAikuttaa kiinnostavalta, aiheensa puolesta erityisesti. Tämä pitää muistaa!
VastaaPoistaMari a, suosittelen lämpimästi!
Poista