keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Kirjavuosi 2013: huippuja ja yllätyksiä!


Päättynyt vuosi oli minulle varsin kiireinen. Syksyllä aloitin kesään asti kestävät informaatiotutkimuksen aineopinnot, ja opiskelut yhdessä töiden kanssa söivät varsinkin loppuvuodesta aika lailla luku- ja blogiaikaa. Luin toki, mutta luettavana oli romaaneja tai runoja useammin tenttikirja, artikkeli tai jopa lakiteksti. Välillä olen ollut melkoisen väsynyt ja stressantunut. Kun kävin blogiani läpi tätä vuosikatsausta varten, huomasin että moni alkuvuodesta lukemani kirja oli mielessäni paljon voimakkaampana ja kirkkaampana kuin viime kuukausina luetut teokset. Sekin ehkä kertoo siitä, että mieli on ollut välillä hiukan sumuinen ja ylikierroksilla.

Vastapainoksi arjen aherrukselle olen tietoisesti pyrkinyt lepäämään ja nauttimaan rauhasta aina tilaisuuden tullen. Vuoteen onkin mahtunut paljon kaikenlaista ihanaa, niin kirjallisesti kuin muutenkin. Elämäni toinen lukumaraton ja kirjamessut ovat tietysti jääneet voimakkaina elämyksinä mieleen. Yhtä lailla tärkeitä ovat kuitenkin olleet myös kaikki tavalliset lukuhetket: työmatkoilla ahmaistut sivut, viikonloppuaamujen pitkät lukuhetket, rauhoittavat kirjatuokiot illalla ennen nukahtamista. Kiireen keskellä huomaa, kuinka tärkeitä nämä kirjojen parissa vietetyt pienetkin tuokiot ovat.

Vaikka minusta tuntui syksyllä, ettei lukuaikaa juuri ollut, luin loppujen lopuksi jopa enemmän kuin edellisenä vuonna. Viime vuonna luin 87 kirjaa, sitä edellisenä 85. Tuossa luvussa eivät myöskään ole mukana opintoja varten lukemani kirjat, eli kaiken kaikkiaan luin enemmän kuin luulinkaan. Ihan kaikista lukemistani kirjoista en kuitenkaan ehtinyt kirjoittaa blogiin.

En osallistunut tänä vuonna lukuhaasteisiin, mutta asetin vuoden alussa itselleni tavoitteeksi lukea enemmän tietokirjoja. Tämä toteutuikin: vuonna 2012 luin 8 tietokirjaa, viime vuonna 18. Tähän olen tyytyväinen, ja aion edelleen jatkaa tietokirjojen parissa.

Entä mitkä kirjat jäivät erityisesti mieleen viime vuodelta. Ainakin nämä:

Ihanimmat:
David Nicholls: Sinä päivänä. Fiksua ja koskettavaa ja viihdyttävää samassa paketissa.
Sara Kokkonen: Rasavillejä ja romantikkoja. Blogikollegan hurmaava tyttökirjakirja.
Satu Koskimies: Hurmion tyttäret. Hiljaisen intohimoinen kirja runotytöistä.

Iloiset yllätykset:
Kristina Carlson: William N. päiväkirja. Olin vähän pelännyt Carlsonia kirjailijana, mutta William N. olikin kerrassan ihastuttava kirja. 
Juho Nieminen: Saattaa sisältää pähkinää. Kirjailija tarjosi runokirjaansa luettavaksi. Yllätyksekseni sain yhden kirjavuoteni positiivisimmista kokemuksista.
Marisha Rasi-Koskinen: Valheet. En ihastunut varauksetta Rasi-Koskisen esikoiseen, mutta Valheet oli yksi vuoden kiehtovimmista kirjoista.

Voimakkaimmat:
Pauliina Rauhala: Taivaslaulu. Blogihitti, johon minäkin ihastuin suuresti.
Riikka Pelo: Jokapäiväinen elämämme. Ravisuttava ja haastava.
Anu Silfverberg: Äitikortti. Varmasti kirja, josta keskustelin ihmisten kanssa eniten.

Täydelliset:
Ann-Marie MacDonald: Linnuntietä. Kirjavuoden huippu. 
Monika Fagerholm ja Martin Johnson: Meri. Kaunis, kiehtova ja meditatiivinen.  Rakastin ihan kaikkea.

Rakas klassikko:
E.M. Forster: Talo jalavan varjossa. Kirja, johon rakastun aina vain uudelleen.

Oudot ja kiehtovat:
Haruki Murakami: 1Q84. Murakamin käsittelyssä tapahtumattomuus on kaunista ja merkityksellistä.
Banana Yoshimoto: Kitchen. Toinen japanilainen, joka tekee arjesta unenomaisen kaunista.
Alan Hollinghurst: Vieraan lapsi. En lukiessani aluksi ollut varma, pidänkö Vieraan lapsesta lainkaan, sitten se alkoi kiehtoa, ja loppujen lopuksi se on yksi voimakkaimmista lukumuistoistani viime vuodelta. Rakastan kirjoja, joiden viehätysvoima ei ole itsestäänselvää, ja Vieraan lapsi oli minulle juuri sellainen.

***

Muitakin huippukirjoja vuoteen mahtui. Osaan niistä saatan vielä palata kuun lopussa, kun äänestetään taas Blogistanian vuoden parhaista kirjoista. Alkuvuodesta aion myös lukea vielä joitakin viime vuoden kirjoja, joiden aavistelen saattavan kilpailla omista Blogistania-äänistäni.

Ensi vuoden alkupuolisko tulee luultavasti olemaan syksyn tapaan työntäytyinen, mutta toivottavasti lukemiselle ja blogille löytyy silloinkin aikaa. Hyvää kirjavuotta meille kaikille!

24 kommenttia:

  1. Mahtavaa että opinnot ovat edenneet; informaatiotutkimus ei ole ymmärtääkseni mikään maailman kiehtovin tai helpoin aihealue, mutta sen avaamat työmahdollisuudet sitäkin kiinnostavammat (kirjastot <3)!

    Olen lukenut paljon samoja kirjoja kuin sinä (kaikkia en tosin juuri päättyneenä vuonna), ja nyt alkaneena vuonna toivon lukevani suosikeistasi ainakin Hurmion tyttäret ja Jokapäiväisen elämämme.

    Ihanaa ja kirjaisaa uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maria, informaatiotutkimus on tosiaan välillä aika kuivaa ja olen esimerkiksi lukenut ehkä yhden elämäni vaikeaselkoisimmista tenttikirjoista viime syksynä. Mutta on opinnoissa ollut kaikenlaista mielenkiintoistakin. Haastavinta ehkä kuitenkin on se, että etäopinnot verkossa vaativat paljon työtä ja omatoimisuutta.

      Hurmion tyttäret voisi hyvinkin olla kirja juuri sinun makuusi. Minusta se oli aivan ihastuttava.

      Ihanaa uutta vuotta sinullekin!

      Poista
  2. Hienoja lukukokemuksia! Otan taas itselleni muutamia ylös, Äitikortti odottelee, samoin Linnuntietä ja Pelo kiinnostaa.

    Tsemppiä opintoihin, ihanaa alkavaa vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linnea, kolme aika erilaista kirjaa tuossa itse asiassa, nyt kun oikein asiaa ajattelen. Kaikki tosin käsittelevät enemmän tai vähemmän vanhempien ja lasten välisiä suhteita, mutta niitäkin kovin eri tavoin.

      Kiitos, ja hyvää, antoisaa uutta vuotta!

      Poista
  3. Hieno lukuvuosi Sinulla! Tuo Linnuntietä on niin kehuttu, että se täytynee etsiä luettavaksi. Äitikortti olisi ajankohtainen, ja haluaisin lukea senkin.

    Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elina, Linnuntietä on saanut nyt ihanan blogisuosion. On suorastaan kummallista, että niin upea kirja on mennyt aikaisemmin meiltä kaikilta ohi!

      Hyvää uutta vuotta sinnekin!

      Poista
  4. Voi ei! Hyvä tapa aloittaa kommentointi, mutta unohdin Vieraan lapsen omien vuoden huippujeni joukosta. Se on hieno romaani. Kehtaisikohan vielä editoida omaa postaustaan... Ehkä. :)

    Sinä päivänä on monin tavoin ihana, Linnuntietä ihan huikea. Minullekin se on yksi viime vuoden parhaimmista, aika täydellinen romaani.

    Intoa opintoihin! Informaatiotutkimus on monella tapaa hyödyllistä. Ja ennen kaikkea: onnellista alkanutta vuotta. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, olit näköjään kehdannut. :) Hyvä niin. Vieraan lapsi oli minulle (pienien alkuvaikeuksien jälkeen) hyvin vaikuttava lukukokemus.

      Kiitos. Opiskeluinto on juuri nyt vähän kadoksissa, mutta eiköhän se taas sieltä löydy, kun palataan arkeen. Ihanaa uutta vuotta! <3

      Poista
  5. Kiinnostava katsaus. Minunkin silmääni pongasi nyt Vieraan lapsi, sillä se on itselläni tuossa seuraavaksi luettavien pinossa... minäkin pidän juuri sellaisista kirjoista, joista pitäminen ei ole ihan itsestään selvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katri, mielenkiintoista nähdä, mitä sinä pidät Vieraan lapsesta. Se ei ehkä ole mikään maailman helpoin kirja, vaikka on periaatteesa aika perinteinen laadukas lukuromaani.

      Poista
  6. Ihana postaus, ja tuo kirjalista on sellainen, jonka voisin tulostaa itselleni ja alkaa lukea kirjoja siitä järjestyksessä - sinun kirjamakusi on yksi niistä, joihin Blogistaniassa eniten luotan. :) Olen lukenut listaltasi vain Sinä päivänä ja Vieraan lapsen, ja laillasi rakastin kumpaakin. Hollinghurstin kirjaa en välttämättä koskaan tule jaksamaan lukea uudelleen, mutta kirja jätti vahvan ja kauniin lukumuiston kaikessa ihanassa menneen ajan brittiläisyydessään.

    Murakamin ihana kirja on minulla juuri kesken (tosin se joutui nyt hetkeksi väistämään, kun Adichie kiilasi takaa ohi :), Talo jalavan varjossa on tulossa lukuun seuraavien joukossa, ja Fagerholmin Merikin jo odottaa vuoroaan. Kuljen siis tämän alkuvuodenkin kirjallisissa jalanjäljissäsi, ja se on hyvä, sillä niissä on juuri mukavaa kulkea. :)

    Kiitos Liisa kuluneesta blogivuodesta ja muutenkin, oli niin ihanaa tavata sinua kirjamessuilla! <3 Toivottavasti tavataan pian uudestaan! Oikein ihanaa alkanutta vuotta sinulle, ja paljon tsemppiä alkuvuoden työ- ja opiskelukiireisiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sara, minä taas olen miettinyt, että juuri Vieraan lapsen haluan luultavasti jossain vaiheessa lukea uudelleen. Kirja kun avautui minulle hitaasti, ja haluaisin lukea sen alusta asti niin, että olisin täysin mukana kirjassa.

      Olen erityisen iloinen, että aiot lukea Forsteria. Ja Merestä uskaltaisin melkoisella varmuudella ennustaa sinun pitävän yhtä paljon kuin minä.

      Kiitos itsellesi, blogistasi, monista ihanista kommenteistasi sekä tietysti itsestäsi! On ollut hienoa tutustua ja toivottavasti tosiaan tiemme kohtaavat myös tänävuonna. <3

      Poista
  7. Äitikorttiin en ole vieläkään uskaltanut tarttua. Pelkään että olen kirjan kanssa niin eri linjoilla että halkean ärsytyksestä.

    Vieraan lapsi on lukulistallani. Odottelen sopivan rauhallista lukuajankohtaa. Kerran jo pikkuisen aloitttelin kirjaa mutta tuntui että se vaatii oman aikansa. Ei taida sopia hektiseen elämäntilanteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihi nainen, voin kyllä kuvitella että Äitikortti saattaa toisia suunnattomasti ärsyttää. :) Toisaalta muistan parinkin bloggaajan lähteneen lukemaan kirjaa valmiina ärsyyntymään, ja sitten melkein pettyneen kun kirja ei niin ärsyttävä ollutkaan.

      Vieraan lapsi on tosiaan kirja, joka vaatii jonkin verran aikaa ja rauhaa. Varsinkin kirjan alkupuoli oli ainakin minulle vaikeasti avautuva.

      Poista
  8. Kiitos antoisasta blogistasi! Ja hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Salla, ja hyvää alkanutta vuotta sinulle!

      Poista
  9. Hyvää Uutta Vuotta Liisa ja olipa mukava yllätys yhtäkkiä bongata oma nimi! :)

    Hurmion tyttäret ei ole tullut minua vielä vastaan (divareista, kirppareilta), mutta ehkäpä täytyy ensin lukea 50-luvun tytöt, kun se on sentäs kirjahyllyssä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää uutta vuotta, Sara! Toivottavasti löydät vielä Hurmion tyttäretkin, mutta 50-luvun tytöt (ja 50-luvun teinit) on kyllä vielä ihanampi.

      Poista
  10. Lukuelämyksistäsi luettavien listalleni päätyvät ainakin Vieraan lapsi, Taivaslaulu ja Linnuntietä. Olen aika varma, että pidän niistä kaikista. Etenkin kahta viimeistä on kovasti hehkutettu ja siitä syystä en ole edes pitänyt noiden kirjojen kanssa kiirettä. Tämän vuoden aikana aion lukea myös Saran tyttökirjakirjan. Tyttäreni oli sitä jo etsinyt mulle joululahjaksi, muttei ollut Joensuusta löytänyt.

    Jaan tuskasi informaatiotutkimuksen opinnoista. Sain itse perus- ja aineopinnot päätökseen aika tarkalleen vuosi sitten. Opiskelu oli välillä aika vaikeaa (humanistikoulutuksen saaneelle), mutta toki vastaan tuli myös paljon kiinnostavaa ja hyödyllistä asiaa. Kirjastoalan työpaikkaa en vielä ole saanut, mutta olen luottavaisella mielellä.

    Hyvää uutta vuotta ja jaksamista opintojen kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna, hienoja kirjoja sinulla tulossa lukuun. Vieraan lapsi ei tosiaan ole ihan yhtä hehkutettu kuin Taivaslaulu ja Linnuntietä, mutta erinomainen silti. Ja Saran kirja on aivan ihana.

      Muistan sinunkin tuskailleen informaatiotutkimuksen opintojen kanssa. :) Varsinkin tenttikirjat tuntuvat välillä kovin tylsiltä - käytännönläheiset harjoitustehtävät ovat motivoivampia. Kirjastotyö olisi kyllä houkutteleva: toivottavasti sitä (meille molemmille) löytyy.

      Kiitos ja hyvää uutta vuotta!

      Poista
  11. Äitikortti oli todella hyvä, mietin sitä ja puhuinkin pitkään. Samoin Taivaslaulu oli hieno lukukokemus. Sen sijaan Sinä päivänä jätti aivan kylmäksi, en osaa sanoa miksi.
    Menestystä opinnoille! Olen itse suorittanut informaatiotutkimuksen opinnot ruotsiksi - se toi vähän kuivakkaan info-opiskeluun vielä oman vinkeän kierteensä...Onneksi myös kivan ja mielenkiintoisen työpaikan. Onnea uudelle vuodelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi, Äitikortti oli juuri senkin takia merkittävä kirjakokemus, että siitä tuli tosiaan keskustelua paljon enemmän kuin monesta muusta kirjasta.

      Kivaa kuulla muiden kokeumuksista informaatiotutkimuksen parissa. :) Ja onnea sinulle sekä kivasta työpaikasta että uudelle vuodelle!

      Poista
  12. Sinulla on ollut hieno kirjavuosi!

    Toivotan iloa ja onnea uudelle lukuvuodellesi! :)

    VastaaPoista