tiistai 26. helmikuuta 2013

TTT: Kymmenen aihetta onneen

Lumiomenan Katja haastoi minut kertomaan 10 hyvää mieltä tuottavaa asiaa. Tämänkertainen Top Ten Tuesday käsitteleekin siis valoisia asioita, onnen tuojia ja mieltä lämmittäviä ilmiöitä. Kirjallinen näkökulma saattaa tavalla tai toisella liittyä useisiin hyvän mielen asioihin.1. Talviloma
Lomailen tällä viikolla, ja vapaaseen viikkoon liittyy tietysti monia ilon aiheita. Erityisen ihanaa on herätä aamulla ilman herätyskelloa ja syödä aamiainen rauhassa, hyvän kirjan parissa. Suunnittelen usein jo etukäteen, mitä kirjoja aion lomillani lukea, mutta yleensä nämä suunnitelmat eivät kovin tarkkaan toteudu. Eikä se haittaa, koska jotakin tulee joka tapauksessa luettua.

2. Tee
Lempijuomani, jota juon päivittäin, parista kupillisesta useampaan kannulliseen. Teen vieno tuoksu, pöydällä höyryävä teekuppi, teen kaataminen kannusta kuppiin - rauhoittavia ja kauniita asioita. Kirjat ja tee kuuluvat mielestäni erottamattomasti yhteen, ja kirjallisuudesta löytyy luonnollisesti myös paljon teenjuontiin liittyviä kohtauksia: voisiko esimerkiksi brittiläistä tai japanilaista kirjallisuutta kuvitella ilman teetä.Emmi Itärannan Teemestarin kirja oli yksi viime vuoden hienoimpia lukuelämyksiä.

3. Yksinolo
Olen lapsesta asti viihtynyt paljon yksin, ja tarvitsen paljon omaa aikaa ja tilaa ollakseni onnellinen. Yksinolossa nautin mm. hiljaisuudesta ja siitä, että voi uppoutua asioihin perusteellisesti. Lukeminen vaatii yleensä myös joko yksinoloa tai ainakin jonkinlaista omaan maailmaan sulkeutumista.

4. Yhteys
Niin paljon kuin omasta rauhastani nautinkin, on yhteys toisiin ihmisiin elintärkeää. Juuri mikään ei ole parempaa kuin löytää ihminen, jonka kanssa on samalla aaltopituudella. Kahdenkeskiset keskustelut tai ryöppyävä puhe seurassa ovat parhaimmillaan humalluttavia kokemuksia. Yhteyden muihin ihmisiin ja heidän ajatuksiinsa voi löytää myös virtuaalikeskusteluista, ja yksi kirjojen suurimmista voimista on myös ajatusten ja tunteiden jakaminen. Kun joku on osannut ilmaista sanoilla sen, mitä itse kokee tai ajattelee, tietää ettei ole omien tuntemustensa kanssa yksin.

5. Meri
...ja vesistöt yleensäkin. Järvet, purot ja joet ilahduttavat myös, mutta meri on kuitenkin se kaikkein läheisin vesistö. Meri on sekä rauhoittava että kiihdyttävä, sekä tuttu että salaperäinen. Meren kuvaajana Tove Jansson on mestarillinen, sekä kuvataiteilijana että kirjailijana.

6. Kissat
Nyt kun minulla ei ole omia kissoja, ravitsen itseäni esimerkiksi kissojen kuvilla, joita onneksi on äärettömän helppo löytää netin ihmemaasta. Kirjallisista kissaihmisistä ilahduttavat esimerkiksi L.M. Montgomery ja Haruki Murakami - hiljattain lukemani Lessingin Erittäin kissamaista tavoittaa myös oivallisesti kissan arvoituksellisen kauneuden.

7. Käsillä tekeminen
Elän aika paljon pääni sisällä, ja vastapainoksi on hyvä tehdä kaikenlaista konkreettista. Pidän ruuanlaitosta (on ihanaa esimerkiksi paloitella vihanneksia ja iloita värimosaiikeista, joita ne muodostavat), leipomisesta (tuoksuvan kakun ottaminen uunista ulos!), neulomisesta (ja ompeluseuran kokoontumisista) ja asioiden järjestelystä (kirjahyllyn tai vaatekaapin siivoamisen tuottama tyydytyksen tunne).

8. Silmälasit
Sain vajaa vuosi sitten lukulasit, ja ilahdun niistä edelleen lähes päivittäin. Vaikka näen ilman laseja "ihan hyvin", lasit kirkastavat maailman, silmät eivät väsy lukiessa enää yhtä paljon kuin ennen, päätä ei kiristä, ja yksinkertaisesti tykkään käyttää laseja.

9. Netti
Netti liittyy oikeasti hirveän moniin elämän iloisiin asioihin. On tietysti tämä kirjablogi ja kaikki siihen liittyvä kirjallinen toiminta. Netti on yhteyttä maailmaan ja ihmisiin, tapa kommunikoida ja ilmaista itseään ja saada tietoa. Olen myös tutustunut netin kautta tärkeisiin ja rakkaisiin ihmisiin.

10. Taide
Kirjallisuus on minulle se kaikkein läheisin taidemuoto - se joka on kulkenut mukana koko elämän lapsuudesta lähtien. Mutta myös muut taiteet ovat tärkeitä, vaikka niiden seuraaminen on usein kausiluontoisempaa. Musiikki, teatteri, kuvataiteet, tanssi, elokuva: ne kaikki ovat tehneet elämästä parempaa ja pitäneet minut järjissäni. En osaa edes kuvitella elämää ilman taidetta ja sen tarjoamia elämyksiä.

20 kommenttia:

 1. Samoista asioista tulen itsekin onnelliseksi, tee ja yksinolo ovat parasta lukemisen lisäksi. Omia pörröisiä kissanpalleroita unohtamatta, tietenkin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noora, kissat kyllä lisäävät onnellisuutta suunnattomasti. Jonakin päivänä meilläkin toivottavasti taas tassuttelee karvainen viiksiniekka. :)

   Poista
 2. Ihania asioita, etenkin 3. ja 4. - niiden muodostama tasapaino, riittävästi yksinoloa (kirjojen ja kirjoittamisen parissa) ja yhdessäoloa muiden kanssa

  Kirjoituksesi Silfverbergin Äitikortista oli mielenkiintoinen - en ehtinyt siihen ajallaan kommentoida, mutta aion itsekin lukea kirjan ja kirjoittaa siitä. Sen vain halusin sanoa, että vaikka olen itse äiti ja katson kaikkea siitä näkökulmasta, en halua vatvoa loputtomiin kakan koostumusta tai erilaisten kantovälineiden teknisiä ominaisuuksia, vaan juttelen mieluummin vaikka kirjoista :). Odotan kiinnostuksella, millaisia ajatuksia Silfverbergin kirja minussa herättää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria. Tasapaino yksin- ja yhdessäolon välillä on tosiaan tärkeä: jos kumpaa tahansa on liikaa, omakin tasapaino järkkyy.

   Ja minäkin odotan suurella kiinnostuksella sinun (ja muiden äitien) ajatuksia Äitikortista, koska luonnollisesti teillä on sen lukemiseen ihan erilaiset lähtökohdat kuin minulla. :)

   Poista
 3. Näitä listoja on ihana lukea! Teetä ja kissoja ja kirjoja täälläkin arvostetaan. Tuo silmälasit kohta vähän pisti naurattamaan, kun itse nyt jo kohta 6 vuotta laseja joutunut käytätmään, niin mielelläni antaisin pois, mutta onhan se näkeminen tosiaan ihan iloinen asia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, hyvän mielen asioista on tosiaan mukava lukea. Ja tiedän kyllä, että kaikki eivät ole silmälaseistaan yhtä fiiliksissä kuin minä. :) Ehkä tämä into jossain vaiheessa laantuu, kun lasit ovat olleet pidempään, ja näkö entisestään huonontunut.

   Poista
 4. Lukulasit ovat kyllä ihan ehdottomat! :D

  VastaaPoista
 5. Hienoja, ihania ja ennen kaikkea sinun oloisiasi onnenaiheita. <3 Yksinolo ja yhteys, loma, tee, taide, netti ovat kaikki asioita, jotka tekevät minutkin onnelliseksi. Kissoja hieman vierastan, olen enemmän koiraihminen. Käsillä tekemistä rakastan minäkin. En ikävä kyllä osaa ommella enkä neuloa, mutta leivon, korttiaskartelen, maalaan huonekaluja, valokuvaan ja askartelen koruja mielelläni. On ihanaa saada aikaan jotain itse tehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja, ja kiitos haasteesta - näitä oli ihana miettiä. :) Muistankin, että sinä olet koiraihminen. Minä olen tosiaan hyvin voimakkaasti kissaihminen, ehkä siksi että lähipiirissä on aina ollut paljon enemmän kissoja kuin koiria. Koirat ovat mukavia, mutta eivät aiheuta minussa sellaista välitöntä sirkutus- ja paijausrefleksiä kuin kissat. :D

   Poista
 6. Postauksestasi tuli hyvä mieli ja kuumehourailun keskellä pysähdyin itsekin iloitsemaan mainitsemistasi asioista, joista muutamat ovat myös minulle tärkeitä asioita. Kissoista ja merestä en niinkään välitä, mutta esimerkiksi tee, käsillä tekeminen ja yksinolon ja sosiaalisen kanssakäymisen balanssi ilahduttavat:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonja, ihanaa että lista ilahdutti. :) Hyvän mielen asioita on hyvä aina välillä miettiä ihan aktiivisesti.

   Poista
 7. Ihania onnenaiheita... kiitos kun muistutit näistä. <3! Meri ja silmälasit ovat oikeastaan ainoat, joista en ole 100% samaa mieltä. Meri on minulle levottomuutta, järvi rauhaa. Jostain syystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Booksy. <3 Järvi on kieltämättä kokonaisuudessaan rauhaisampi kuin meri, mutta meressä kiehtoo sen monipuolisuus.

   Poista
 8. Tosi hyvä kymmenikkö, minäkin arvostan noita kaikkia! (Yksinolo on se juttu, joka omasta elämästäni on puuttunut jo pitkään... Siksipä tuleekin melkein joka ilta valvottua liian myöhään, että saa varastettua hetken aikaa vain itselleen.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pekka, sinulla on selvästi elämänarvot kunnossa. ;) Ymmärrän hyvin nuo itselle varastetut öiset hetket - itsekin olen tehnyt samaa, kun oma aika on ollut harvinaista.

   Poista
 9. Minulla ihan samat 2, 3, 5 ja 10. Tarvitsen omaa luola-aikaani jaksaakseni olla muiden kanssa;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, "oma luola-aika" on hieno ilmaus! Ja sitä tosiaan tarvitsee. :)

   Poista