perjantai 1. helmikuuta 2013

Blogistanian Globalia 2012 -ehdokkaani

 

Kirjabloggaajat äänestävät tänään vuoden 2012 parhaasta käännöskirjasta. Kukin bloggaaja saa asettaa ehdolle korkeintaan kolme viime vuonna Suomessa käännöksenä julkaistua, alunperin ulkomailla ilmestynyttä kaunokirjaa. Äänestyksen tulokset voittajineen julkaistaan maanantaina 4.2. Kirjava kammari -blogissa.

Minun ehdokkaani ovat:

Haruki Murakami: Norwegian Wood, 3 pistettä

Omaan lukumakuuni Nowegian Wood on aivan täydellinen kirja. Se oli myös suosikkini kaikista viime vuonna lukemistani kirjoista. Kirjoitin kirjasta mm. näin:

"Kirjassa puhutaan paljon kuolemasta, itsemurhista, mielen järkkymisestä ja seksistä. Voisi kuvitella, että tällaisiin aiheisiin upottautuva kirja olisi ahdistava tai nuhjuisen tunkkainen, mutta Norwegian Wood on raikas, surumielinen ja kaunis. Kulman takana odottaa usein myös nauru, joka kumpuaa arjen absurdismista, ihmisten omituisuuksista tai vain hyvästä mielestä."

Gaute Heivoll: Etten palaisi tuhkaksi, 2 pistettä

Hillityn kaunis pieni kirja suurista asiosta. Vanhempien ja lasten välisiä suhteita, identiteetin rakentumista, mielen järkkymistä. Arviossani kirjoitin:

"Heivoll kirjoittaa kaunista ja vähäeleistä tekstiä. Kirjan tunnelma on usein suorastaan unelmoiva, vaikka kauheita asioita tapahtuukin: valkoinen sumu nousee pelloille ja maisema peittyy vuoroin lumeen, vuoroin suuriin tuhkahiutaleisiin. Kirja ei kuitenkaan ole mitään kiiltokuvaa, vaan siinä on riittämiin särmää ja säröä. Kilttien poikien mielet järkkyvät, vanhukset menettävät koko omaisuutensa tekohampaita myöten ja äidit kadottavat kykynsä kävellä ja hymyillä. Vähäeleisyydestä huolimatta kirjaan tuntuu sisältyvän niin paljon, ettei kaikkea löydä yhdellä lukukerralla." 

Jennifer Egan: Aika suuri hämäys, 1 piste

Taidokas episodiromaani, joka ihastuttaa kekseliäisyydellään ja koskettaa tarinoillaan. Blogijutussani nostin kirjan yhdeksi vuoden parhaista, ja kirjoitin myös:

"Egan tempaisi minut mukaansa niin, että luin kirjaa ahmimalla, vaikka olisin toisaalta halunnut  lukea hitaasti ja säästellen. Moni yksityiskohta meni luultavasti ohi, mutta Eganin kirja kestää varmasti useammankin lukukerran: itse asiassa en malttaisi odottaa, että pääsen lukemaan kirjan uudelleen ja syventymään kirjan merkityksiin, henkilöhahmoihin ja yksityiskohtiin oikein kunnolla."

16 kommenttia:

 1. Sama ykkönen! ♥

  Heivoll tosiaan jäi minulle pikkuisen vaisuksi... Eganin kirjaan olen suhtautunut hieman epäilevästi, mutta varmaan turhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pekka, jee! <3 Egan kannattaa kyllä lukea, vaikkei se varmasti ole kaikkien makuun.

   Poista
 2. Kaksi ekaa samat. :) Arvasin kyllä. <3 Aika suuri hämäys on lukulistalla, toivoin sitä joululahjaksi, mutta pukki ei tuonut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, minäkin arvasin. <3 Ja voi pukkia - mutta ehkä saat kirjan jostakin muualta kuitenkin käsiisi. :)

   Poista
 3. Täällä komppaan Katjaa & Mariaa.

  VastaaPoista
 4. Egan putosi minun listalta ihan täpärästi, hieno kirja ja kiva lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...kuten myöskin Heivoll, tosin sitä ei ollut kiva lukea, ahdisti vähän. Mutta upea kirja!

   Poista
  2. Erja, Eganin kirjaa oli kyllä mainiota lukea. Ja ahdistavuudesta huolimatta nautin omalla tavallaan Heivollinkin lukemisesta: se oli vain niin hieno.

   Poista
 5. Heivoll, ihanaa! Egan oli mulla viiden parhaan joukossa, muttei kuitenkaan yltänyt kolmen listalle. Murakamin tulen lukemaan jossain vaiheessa ihan varmasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna Elina, Heivoll pärjäsi hienosti, enkä yhtään ihmettele. Egan ja Eugenides taisivat monelle olla niitä "melkein pääsi listalle" -kirjoja - minullekin Eugenides.

   Poista
 6. Heivoll teki minuunkin niin suuren vaikutuksen, että taidan lukea häneltä tästä lähin kaiken, mitä ilmestyy. Mies osaa psykologisen syvänaarauksen salat, joten kirja jäi mieleen vahvasti.

  Nyt vasta ymmärrän, että Norwegian Wood on seksiä, kuolemaa, mielen sekasortoa eli olisikin voinut olla ihan 'mun juttu'. Huomaathan: Vasta kun joku bloggaaja sanoo asian kuin tiivistäen (rautalangasta vääntäen;-), se todella avautuu. Joudun aikapulan takia usein pikapikalukmeaan, joten aihe ei aina selviä riittävän kirkkaasti. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, Heivollin seuraavat kirjat kiinnostavat hurjasti. Voivatko ne olla yhtä upeita kuin tämä?

   Luulen, että voisit hyvinkin pitää Murakamilta juuri Norwegian Woodista. Olisi kyllä kiinnostavaa kuulla ajatuksiasi siitä, eli toivottavasti luet. :)

   Poista
 7. Murakamille <3! Aika suurta hämäystä juuri luenkin (ja tykkään) ja Heivoll pitää selvästikin lukea! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, <3. Olen varma, että ihastut Heivolliin. :)

   Poista