sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Kirjamessujen satoa

Olen viettänyt kaksi antoisaa kirjallista päivää Helsingin kirjamessuilla. Perjantaina suunnistin messuille iltapäivällä, ja kolusin erityisen innokkaasti antikvaarista osastoa. Vaikka uutuuskirjatkin kiinnostavat, on divaripuoli minulle aina erityisen houkutteleva. Teen sieltä yleensä parhaat löydöt, ja on ihanaa vain katsella vanhoja kirjoja, varsinkin jos näytteilleasettaja on nähnyt vaivaa kirjojen esillepanossa. Tässä esimerkiksi kokoelma lasten- ja nuortenkirjoja - eivätkö kansikuvat olekin valloittavia.


Aikatauluni eivät tänä vuonna aivan menneet yksiin messuohjelman kanssa: moni kiinnostava haastattelu ja keskustelu jäi näkemättä. Ehdin kuitenkin kuuntelemaan esikoiskirjailijapaneelia, jossa Kirjavan kammarin Karoliinakin oli mukana.


Haastattelija keskittyi kysymyksissään kovasti kirjojen juonen käsittelyyn, mutta lukijana olisin ehkä kuullut mieluummin enemmän kirjoittamisesta: kiinnostavinta olikin ehkä kuulla siitä, kuinka eri tavalla kunkin kirjailijan kirjoitusprosessi oli edennyt. Oliko koko kirja hahmoteltu ennen varsinaista kirjoittamista, ja kuinka paljon kirja muuttui matkan varrella.

Kirjahankintoja tein kolme. Olin jo etukäteen päättänyt ostaa messuilta Emmi Itärannan Teemestarin kirjan, johon olin ihastunut keväällä. Kävinkin poimimassa sen mukaani Teoksen osastolta melkein välittömästi messualueelle astuttuani. Divaripuolelta löysin Kramppeja ja nyrjähdyksiä -kokoelmastani puuttuvan albumin, Kukkakauppiaan onnenpäivä. Ja päivän ilahduttavin kirjalöytö oli Ann-Marie MacDonaldin Linnuntietä, johon toivon ihastuvani.


Lauantain messuohjelmaan kuului WSOY:n järjestämä kirjabloggaajien aamiainen, jolla pääsimme nauttimaan aamupalasta ja kirjailijavieraiden haastatteluista. Tilaisuus oli mahdottoman mukava ja tunnelmaltaan lämmin.


Seita Vuorela ja Laura Lähteenmäki kertoivat nuortenkirjoistaan, ja vaikka en uudempaa nuortenkirjallisuutta juurikaan lue, aion nyt lukea ainakin tilausuudesta mukaan saamani Vuorelan Karikon: kirja kuulosti teemoiltaan kiinnostavalta.


Mukana olivat myös Lontoo-jännäreistään kertonut Pekka Hiltunen sekä Katja Kettu, jolta pyysin ja sain omistuskirjoituksen toiseen lahjakirjaani, Pimppini on valloillaan -antologiaan.


Kiitän kauniisti WSOY:n edustajia tilaisuuden järjestämisestä ja sekä haastattelijoita että kirjailijoita innostavista kirjallisista puheenvuoroista. Hauskaa, mielenkiintoista ja innostavaa, kuten hyvän kirjapuheen tuleekin olla.

Messuviikonlopun aikana ehdin hypistellä kirjoja, ostaa kirjoja, bongailla kirjailijoita väentungoksesta, kuunnella kirjailijahaastatteluita ja tavata monia kirjabloggaajia, joiden kanssa sai pohtia mm. vuoden parhaita lukukokemuksia ja tyttökirjamuistoja. Parhautta, kaikin puolin!

18 kommenttia:

 1. Teemestarin kirja oli hyvä ostos, ja Linnuntietä kiinnostaa minuakin blogisavujen ansiosta. Ihania tunnelmia, oli kiva nähdä taas, vaikka pikaisestikin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin Maria :)

   Linnuntieltä odotan aika paljon - toivottavasti odotukset täyttyvät.

   Poista
 2. Vanhempien kirjojen kansissa todella on sitä jotain, ja antikvariaateissa käydessä ne on nimenomaan kansikuvat, jotka kiinnittää huomion! Ehkä sitä on hiukan nostalgian metsästäjä ja kasari/ysärihörhö :D

  Niin moni on messureissuja kehunut että harmittaa entisestään, ettei itse päässyt! Kiva että bloggaatte näistäkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että messuraporteista on iloa, vaikkei itse paikalle pääsisikään :)

   Vanhoja kansia on niin hauska ihailla, vaikkei niitä itselleen hankkisikaan.

   Poista
 3. Parhautta on jetsulleen oikein! Oli kiva nähdä, Liisa <3!

  VastaaPoista
 4. Parhautta tosiaan, kaikin puolin! :) Olisipa jo ensi syksy!;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, juuri tänään ajattelin, että harmi kun ensi messuja pitää odottaa taas vuosi :)

   Poista
 5. Kiva raportti ja hyviä löytöjä! Harmi kun en sittenkään päässyt lauantaina paikalle, mutta oli todella mukavaa nähdä perjantaina! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, oli tosi kiva tavata :) Löytöihini olen erittäin tyytyväinen.

   Poista
 6. Ai sä keräät "Kramppeja ja nyrjähdyksiä"? Ne on ihania! Montako albumia niitä on yhteensä julkaistu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa Reeta, että olet Kramppien ystävä. Albumeita on tullut yhdeksän, ja keväällä on tulossa kymmenes.

   Poista
 7. Oi että noiden vanhojen nuortenkirjojen kannet tosiaan ovat kauniita! Minäkin viihdyin divaripuolella - tein kivoja löytöjä, mutta hieman kadehdin tuota Linnuntietä. ;)

  Kiitos myös seurasta, oli tosi kiva nähdä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnuntie oli todellinen löytö - veinköhän messujen ainoan kappaleen...

   Kiitos itsellesi, oli ihana nähdä <3

   Poista
 8. Mie kadehdin myös Linnuntietä-löytöäsi. Oli kiva taas nähdä. :-)

  VastaaPoista
 9. Liisa, ihastelin tuota samaa lasten- ja nuortenkirjojen kokoelmaa. Taisipa sieltä pari kirjaa lähteä mukaankin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, enpä ole yhtään yllättynyt siitä, että kyseinen hylly kiinnitti sinunkin huomiosi :)

   Poista