sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Blogistanian kirjallisuuspalkinnot 2017


On taas aika äänestää kirjabloggaajien suosikit menneen vuoden kirjoista. Osallistun itse äänestykseen kolmessa kategoriassa.

Blogistanian Finlandia

Kotimaisten kirjojen osalta kirjavuosi oli varsin hyvä: luin monta hyvää kirjaa, joista moni ansaitsisi tulla palkituksi. Kaksi parasta kirjaa oli silti helppo valita, mutta kolmannelle sijalle oli muutama tasaväkinen ehdokas.

1. Rosa Liksom: Everstinna (3 pistettä)
Mykistävän hieno kirja. Liksomin teksti sulaa suussa, ja asiaa on niin paljon, että täytyy ihmetellä, miten kaikki mahtuu pariinsataan sivuun.

2. Anneli Kanto: Lahtarit (2 pistettä)
Hieno, moniääninen kuvaus sisällissodasta. Sirpalemainen rakenne ja lukuisat näkökulmat piirtävät kipeän kuvan valkoisten tarinasta. Tämä oli varmasti yksi vuoden sydämeenkäyvimmistä kirjoista.

3. Laura Gustafsson: Pohja (1 piste)
Autofiktiivinen Pohja on hurja ja kaunis ja ruma, ja olen ihastunut Gustafssonin tapaan kirjoittaa. Suuri pieni kirja.

Blogistanian Globalia

Käännöskirjallisuuden puolelta tuli luettua aika vähän uutuuksia, ja ajattelin aluksi äänestääkin vain kahta kirjaa. Kun kävin läpi blogikirjoituksiani, huomasin että yksi kirja oli ilmeisesti lukuhetkellä tehnyt minuun suuremman vaikutuksen kuin muistinkaan, joten se pääsi loppujen lopuksi mukaan yhdellä pisteellä.

1. Han Kang: Vegetaristi (3 pistettä)
Vegetaristi jätti harvinaisen voimakkaan lukujäljen. Kirjan lukeminenkin oli voimakkkuudessaan melkeinpä fyysinen kokemus. Samaan aikaan ruma ja kaunis, harvinaisen visuaalinen ja täydellisen vangitseva lukukokemus.

2. Zadie Smith: Zwing Time (2 pistettä)
Kirja juuri minun makuuni! Rakastin kirjan runsautta, rakastin Smithin tapaa kuvata identiteettiä, rotua ja ulkopuolisuutta. Älykäs, viihdyttävä, taidokas – mitä muuta kirjalta voisi toivoa!

3. Hanya Yanagihara: Pieni elämä (1 piste)
Yanahigaran kirjan muisto on jonkin verran haalistunut mielessäni, mutta joistakin puutteistaan huolimatta kirja herätti lukuhetkellä kovasti tunteita ja ajatuksia. Kauheudessaan kaunis rakkauden ja ystävyyden kuvaus, joka saa miettimään sitä, mistä ihminen voi selvitä, ja kuinka pitkälle rakkaus kantaa.

Blogistanian Tieto

Tämä oli kaikkein vaikein kategoria, koska tietokirjojen osalta vuosi oli vallan mainio. Olisin halunnut äänestää melkein kaikkia lukemistani tietokirjauutuuksista, mutta näihin kolmeen lopulta päädyin.

1. Koko Hubara: Ruskeat tytöt (3 pistettä)
Koko Hubaran esseet ovat viisaita, vihaisia, voimaannuttavia, koskettavia, kauniita, surullisia, samaistuttavia, vieraannuttavia, loistavia.

2. Roxane Gay: Bad Feminist (2 pistettä)
Roxane Gay kirjoittaa fiksuja ja helposti lähetyttäviä esseitä rodusta, sukupuolesta, vallasta ja väkivallasta. Gay on hauska mutta terävä, pohdiskeleva ja ymmärtäväinen muttei pehmeä, henkilökohtainen ja poliittinen. Suurimman vaikutuksen minuun tekivät rotua käsittelevät tekstit.

3. Hannu Linkola: Du & Jag Kent. Rakkaus kuin laulut joita kuulemme (1 piste)
Ihastuttava bändihistoriikin ja henkilökohtaisen elämäntarinan sekoitus, jota lukee kuin rakkaustarinaa. Tämä kosketti ja tuli lähelle.

Äänestyksen tulokset julkaistaan emäntäblogeissa 5.2.2018 klo 10.00.

14 kommenttia:

 1. Finlandiassa ja Globaliassa kaksi samaa. ♥ Pohjaakin mietin, kirjoitin sen luonnokseenkin, mutta tämä valitseminen on aina niin tätä. :)

  (Ja Bad Feminist on kyllä ajatteluttava, siitä en ole vielä ehtinyt blogata.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, valinnat ovat usein hetkellisiä ja fiilispohjaisia. Vaikka toki jotkut kirjat ovat ihan ehdottomia.

   Odotan innolla, mitä kirjoitat Bad Feminististä.

   <3

   Poista
 2. Tiedon äänet poimittu mukaan laskuihin. Kiitos äänestämisestä!

  VastaaPoista
 3. Everstinna, Vegetaristi ja Ruskeat tytöt löytyvät myös minun listoiltani 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, yksi sama siis kaikkiin kategorioihin, hauskaa. :)

   Poista
 4. Kas, olimme kotimaisten kärkikirjojen osalta aika samoilla linjoilla! Pohjaa en ole lukenut, ja minulla ykköseksi kohoi kevään kananlihalle nostattanut romaani. Hieno kirjavuosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuija, kotimaisten osalta kirjavuosi oli kyllä hyvä. Vaikea valita, kun on monta niin tasaisen hyvää kirjaa. Lopulta teen valinnat yleensä sydän edellä, eli voisi sanoa että kananliha voittaa järkiargumentit valinnoissa. :)

   Poista
 5. Lahtarit & Vegetaristi, jess! Mulla Everstinna vielä lukematta, ja monta muutakin hyvää....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riitta, sen näistä listoja lukemalla aina huomaa, kuinka paljon on niitä hyviä kirjoja, jotka haluaisi vielä lukea.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Leena, niin on, ja niinhän se oli myös äänestyksessä. :)

   Poista