keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Iida Rauma: Seksistä ja matematiikasta


"Tarinan kaava on aina sama, suunta vääjäämätön ja selvä, ja nuo samanlaiset tarinat sulkevat meidät pieneen häkkiinsä, ne eivät palvele todellisuutta ja sen mieletöntä sattumanvaraisuutta ja kompleksisuutta, ne palvelevat yksinkertaista esitystä ja maksimaalista tunnekokemusta, nykivät ja liikuttavat liikutuksen vuoksi, tihkuvat ulos kirjoista ja elokuvista, tunkeutuvat tieteeseen ja taiteeseen, muuttavat tapaa, jolla ihmiset hahmottavat itsensä ja elämänsä.
Kun muoto on rajattu, myös se mitä voidaan ajatella, kapenee. Maailma kutistuu. Tarinat lisääntyvät ja leviävät kuin Homo sapiens luonnon monimuotoisuuden kustannuksella."

Ruumis ja mieli. Kaksi erillistä kokonaisuutta, jotka yrittävät epätoivoisesti elää yhdessä, vai yhden kokonaisuuden kaksi toisiinsa kietoutunutta elementtiä.

Järki ja tunne. Kumpi ihmistä hallitsee? Voiko ihminen elää vain järjestä tai vain tunteesta?

Seksuaalisuus: halu, valta, häpeä, normit. Rakkaus?

Iida Rauman Seksikstä ja matematiikasta on hengästyttävän runsas romaani. Se rönsyilee sinne tänne niin tarinan kuin teemojenkin tasoilla, se sekoittaa yhteen ihmmissuhdetarinaa, maagista realismia, psykologista romaania, rikoskertomusta ja yhteiskunnallista esseetä, ja tuloksena on vangitseva ja mieltä myllertävä lukukokemus.

Erika on huippulahjakas mutta sosiaalisesti melkein toimintakyvytön matemaatikko. Väkivaltainen raiskausyritys laukaisee Erikan mielessä muistojen ja piilotettujen pelkojen sarjan, jota hän turhaan yrittää paeta. Erika hallitsee järjen alueen suvereenisti, mutta törmäykset materiaalisen maailman, tunteiden ja ruumiillisuuden kanssa ovat hänelle tuskallisia kokemuksia. Rauma kuvaa näitä törmäyksiä melkein sietämättömän konkreettisesti: huomasin lukiessani kiemurtelevani, vaihtavani asentoa ja hengittäväni syvempään, kun Erikaa ravistelevat kokemukset tulivat iholle.

Jos Erika on kirjan järki, tunnetta edustaa transmies Tuovi, joka etsii elämäänsä rakkautta. Lisäksi Tuovi kantaa koko maailman murheita harteillaan. Hän ahdistuu ilmastonmuutoksesta, ympäristökatastrofeista, kulutusyhteiskunnasta ja muiden ihmisten kokemuksista, ja myös siitä ettei hän kuitenkaan osaa tehdä juuri mitään asioiden muuttamiseksi. Erikan ja Tuovin välissä on Annukka, joka kommentoi Erikan ja Tuovin kipuiluja konstailemattomaan tyyliinsä.

Rauman kirja vangitsi minut mukaansa ensimmäisiltä sivuiltaan lähtien. Joskus sitä vain tietää välittömästi, että "tässä on minun kirjani", ja Seksistä ja matematiikasta oli juuri sellainen. Pidin Rauman tavasta kirjoittaa, rakastin kirjan moninaisia teemoja ja sitä, ettei Rauma ujostele tarttua isoihin aiheisiin. Nautin henkilöhahmoista, vaikka he olivat niin solmussa, että omaakin rintaa alkoi lukiessa ahdistaa. Pidin jopa siitä, että kirja oli vähän överi, melkein liian runsas, melkein liian korkealle kurkottava, melkein saarnaava – mutta loppujen lopuksi se on juuri oikeanlainen, kaikki palaset osuivat kohdilleen.

Seksistä ja matemiikasta ovat kirjoittaneet myös Omppu, Arja, Erja, Maisku, Alma Kalmak ja Suketus.

Iida Rauma: Seksistä ja matematiikasta
Kansi: Tuomo Parikka
Gummerus, 2015

8 kommenttia:

 1. Oi, tämä ja se, miten siitä kirjoitat. Rauman kirja on ollut hyllyssäni jo jonkin aikaa, mutta en ole vielä edes aloittanut. Täytyy siirtää kirja hyllystä luettavien pinoon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, tämä oli kyllä! :) Ansaitsee paikkansa luettavien pinossa.

   Poista
 2. Minutkin tämä kirja tempaisi mukaansa heti, koin tuon saman tunteen. Vaikka kirja on runsas ja kumpuileva, kaikki tuntuu järkevältä ja perustellulta. Aivan upea romaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suketus, se on hieno tunne, kun heti ensi sivuilta tietää, että tästä tulee hyvä. :)

   Poista
 3. Seksistä ja matematiikasta on kirja, josta olin valtavan innostunut etukäteen. Se kuulosti niin hyvältä.Sen rönsyily ja useat teemat olivat hukuttaa minut. Mutta luulenkin, että olin liian vanha lukija kirjalle. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, harmi että te ette kirjan kanssa löytäneet toisistanne sukulaissieluja. Minulle kirjan runsaus sopi paremmin kuin hyvin, eikä kirja tuntunut liian nuoreltakaan. :)

   Poista
 4. Hieno kirja, rosoinen ja tyylikäs, hallittu ja ihan villi, käsittämätön ja ihan selkeä! Rauma on selvästi tosi taitava, mutta osaa jättää teksteihinsä sellaista ihanaa keskeneräisyyttä tai jotakin raikkautta, sanomisen palo näkyy ja kuuluu. Ilahdutti lukea, että sinäkin tykkäsit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erja, juuri noin, Rauman kirjassa on niin paljon kaikkea ja silti se ei tunnut liian täydeltä tai hiotulta. Upea kirja!

   Poista