maanantai 17. joulukuuta 2018

Eeva Tenhunen: Mustat kalat


"Olin usein ennenkin pelännyt iltakierroksella. Mutta tämä oli erilaista. Oli kokonaan toista pelätä päihtynyttä vanhaa herraa, joka pyrki lähentelemään tornin portaissa, tai latinalaista hurmuria, joka yritti suudella Neitsytkammiossa. Oli helpompi pelätä, jos tiesi ketä ja mitä pelkäsi." 

Eeva Tenhusen esikoisromaanissa Mustat kalat ovat jo läsnä monet myöhemmistäkin dekkareista tutut tunnusmerkit. Huumorin ja jännityksen kotoisa yhdistelmä. Kansantarut ja runot, jotka rinnastuvat mukavan hyytävästi murhamysteerin juoneen. Ja myös Tenhusen vakiopariskunta, Liisa ja Martti, jotka tässä kirjassa tapaavat toisensa.

Mustissa kaloissa Liisa on vielä opiskelija ja työskentelee kesätyöntekijänä Olavinlinnan oppaana. Muut kesätyöntekijät ovat suurimmaksi osaksi Liisan opiskelututtuja, joiden joukosta löytyy niin sydänystäviä kuin ihastuksen kohteitakin. Oppaiden mielessä pyörivätkin lähinnä ihmissuhdeasiat – ainakin niin kauan, kunnes eräs heistä löytyy murhattuna. Murhaa tutkimaan saapuu paikallisten poliisien lisäksi Martti Halla, mutta tomerana tyttönä Liisa selvittelee murhaa myös omin päin.

Tenhunen rakentaa tarinansa kaikkien klassisen dekkarin taiteen sääntöjen mukaan. Varsinainen murhatarina onkin aika ennalta-arvattava: Tenhunen kyllä hämää lukijaa mutta tekee senkin niin klassisesti, että ainakin minä näin hämäyksen läpi. Myöhemmissä kirjoissa Tenhusen ratkaiset ovat usein omaperäisempiä.

Ennalta-arvattava juoni ei kuitenkaan juuri haitannut lukukokemusta, koska kirja on muuten mitä viehättävin. Tenhusen raikas huumori, Liisan hauska (vaikka välillä toivottoman koheltava) kertojanääni ja 1960-luvun ajankuva tuovat kirjaan aivan riittävästi mielenkiintoa. Vaikka Mustat kalat ei kohoa aivan Tenhusen parhaimpien dekkarien tasolle, se on ehdottomasti suomalaisen salapoliisiromaanin klassikko ja erinomaista luettavaa vaikkapa joululoman leppoisiin hetkiin.

Osallistun kirjalla Joka päivä on naisten päivä -klassikkohaasteeseen.

Kirjan ovat lukeneet myös MarikaOksa, Linnea, Jassu ja Minna.

Eeva Tenhunen: Mustat kalat, 1964
Kansi: Jenna Kunnas
CrimeTime, 2013

2 kommenttia:

  1. Tämä on myös pysyvästi lukulistalla! Vielä jonain päivänä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa etsiä tälle joku sopiva väli, vaikkapa kesälomalla.

      Poista