sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Helene Hanff: Rakas vanha kirja


"Hyvät herrat,

Kirjat tulivat turvallisesti perille, ja Stevenson on niin hieno teos, että se saattaa minun appelsiinilaatikoista kyhätyn kirjahyllyni häpeään. Minua melkein pelottaa käsitellä niin pehmeitä pukinnahkakansia ja paksuja kermanvärisiä sivuja. Amerikkalaisten kirjojen kalmanvalkoiseen paperiin ja pahvisiin kansiin tottunut kun olen, en koskaan tiennyt, että kirjaa olisi tällainen ilo koskettaa." 

Mikä ihana kirja! Helen Hanffin Rakkaasta vanhasta kirjasta ei voi kirjoittaa ilman huudahtelua ja huutomerkkejä. Kirja on todellinen helmi, herkkupala, kirjan ystävän ja kirjakauppojen rakastajan unelma.

Helene Hanff oli amerikkalainen kirjoittamisen monitoiminainen, joka rakasti vanhoja kirjoja. Vuonna 1949 hän kirjoitti englantilaiseen Marks & Company -antikvariaattiin ja tiedusteli voisiko kauppa auttaa häntä löytämään tiettyjä loppuunmyytyjä kirjoja kohtuulliseen hintaan. Kauppa vastasi pian kirjalähetyksellä, ja niin alkoi pitkä kirjeenvaihto ja etäystävyys Hanffin ja kaupan työntekijän Frank Doelin välillä. Vähitellen myös muut kaupan työntekijät ja Doelin perheenjäsenet kirjoittivat Helenelle, joka kokosi myöhemmin kirjeenvaihdosta tämän suloisen kirjan.

"Siellä on pimeää, kaupan haistaa ennen kuin sen näkee. Siinä on ihana tuoksu, eikä sitä osaa helposti pukea sanoiksi, mutta siinä yhdistyvät viinimehun, pölyn, ajan ja puisten seinien ja lattian tuoksu. Kaupan takaosassa vasemmalla on kirjoituspöytä, jolla on pöytälamppu. Eräs viisissäkymmenissä oleva mies, jolla oli samanlainen nenä kuin Hoghartin  piirroksissa, istui pöydän ääressä. Hän katsahti ylös ja sanoi "Hyvää päivää" pohjois-englantilaisella murteella, ja minä sanoin, että halusin vain katsella, ja hän sanoi "olkaa hyvä".

Kirja on ihana, koska siitä huokuu rakkaus kirjoja ja erityisesti vanhoja kirjoja kohtaan. Helene Hanff pitää kirjoista, joita joku toinen on jo aikaisemmin rakastanut. Siitä, että kirja aukeaa itsestään kohdasta, josta sitä on monesti luettu. Omistuskirjoituksista, alleviivauksista ja marginaaleihin tehdyistä merkinnöistä. Omaan hyllyynsä hän haluaa vain sellaisia kirjoja, jotka hän haluaa lukea uudelleen.

Mutta kirjassa on myös paljon muuta mitä rakastaa. Se on viehättävä kuva ystävyydestä, joka syntyy ja elää sanoista. Helenen kirjeissä on heti alusta lähtien tuttavallisen humoristinen ote, kun taas Frank Doel pysyttelee pitkään virallisen kohteliaisuuden suojissa. Vähitellen myös Frankin kirjeet saavat henkilökohtaisempia sävyjä, ja kirjeissä kirjoitetaan yhä enemmän muustakin kuin kirjamyynnistä. Amerikkalainen suorapuheisuus ja brittiläinen pidättyväisyys kohtaavat toisensa ja löytävät yhteisen lämpimän sävelen.

"Kuulehan nyt, Frankie, edessä on pitkä kylmä talvi, ja minä istun lapsenvahtina JA TARVITSEN LUETTAVAA, ÄLÄ OLLENKAAN RUPEA ISTUSKELEMAAN PAIKALLASI, LÄHDE ETSIMÄÄN MINULLE KIRJOJA."

On myös ihastuttavaa, kuinka kirjeiden perusteella piirtyy niin tarkkaa ajankuvaa ja eläviä henkilökuvia. Kirjanhankinnan ohella kerrotaan pienistä arjen tapahtumista, joskus sivutaan isompiakin uutisia, kannustetaan suosikkijalkapallojoukkuetta, vaihdetaan lahjoja ja tietysti pohdiskellaan kirjoja ja lukemista. Helenen ja Frankin voi nähdä sielunsa silmin, vaikka kumpikaan ei kerro kirjeissä kovinkaan paljon itsestään. Paitsi kirjojen kautta ja rivien välissä.

"Kiitos vielä kerran kauniista kirjasta, yritän kovasti olla tiputtamatta giniä ja tuhkaa sen päälle. Se on kyllä liian hieno minun kaltaiselleni." 

Rakkaasta vanhasta kirjasta ovat kirjoittaneet myös Sara, Tiina, essielina, jaana ja Maija.

Helene Hanff: Rakas vanha kirja (84, Charing Cross Road, 1970)
Suom. Anneli Tarkila
Karisto, 1982 

8 kommenttia:

 1. Oi, tämä on kyllä niin symppis kirja.

  VastaaPoista
 2. Ihanaa, kun kirjoitit tästä juuri nyt, sillä en muistanut kirjan nimeä ja etsin HelMetkn lukuhaasteeseen kirjaa, jossa kirjoitetaan kirjeitä. Muistin Jaanan postauksen, mutta nimi oli hukassa. Kuulostaa niin sydämelliseltä kirjalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, hauska sattuma. :) Tämä on sympaattinen ja kujeileva ja hurmaava ja kaikkea!

   Poista
 3. Tämä kirja on todellakin aarre. Minusta on jotenkin liikuttavaa, kuinka välittömän ystävällisiä Hanff ja hänen kirjekaverinsa ovat toisilleen ja miten hienoja kirjeitä he kirjoittavatkaan! Kiitos linkityksestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Essielina, oli ihastuttavaa, kuinka läheiset ja lämpimät välit pelkkien kirjeiden kautta syntyi! Ja kuinka paljon kirjeiden perusteella välittyi myös kirjan lukijalle.

   Poista
 4. "Kirja on todellinen helmi, herkkupala, kirjan ystävän ja kirjakauppojen rakastajan unelma." Kyllä, juuri niin - ja voi että olen onnellinen, että luit tämän aarteen ja rakastuit siihen! <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, minäkin olen onnellinen, että luin tämän. :) Ja kuinka tähän voisi olla rakastumatta! <3

   Poista