sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Kirjavuosi 2012On aika katsastaa, mitä viime vuonna tulikaan luettua. Yhteensä luin 85 kirjaa, joista kahdesta en kirjoittanut blogiini. Tänäkin vuonna luin enemmän naisia kuin miehiä: 52 naisten kirjoittamaa kirjaa ja 33 miesten. Lukemistani kirjoista 59 oli aikuisille suunnattuja romaaneja; novellikokoelmia ja faktakirjoja oli kumpiakin kahdeksan kappaletta; lasten- ja nuortenkirjoja kuusi, runoja ja näytelmiä molempia kaksi; ja lisäksi vielä yksi sarjakuva.

Yksi tavoitteeni viime vuodelle oli laajentaa lukemistoni kielivalikoimaa, eli lukea enemmän muutakin kuin suomeksi tai englanniksi kirjoitettua kirjallisuutta. Tässä onnistuinkin ihan kohtalaisesti, vaikka suomi ja englanti edelleen hallitisivatkin: suomenkielisiä kirjoja 27 ja englanninkielisiä 26. Mutta lisäksi luin 17 ruotsiksi kirjoitettua kirjaa, ja lisäksi espanjan, saksan, japanin, italian, puolan, norjan, ranskan, hollannin ja viron kielet pääsivät mukaan valikoimaan. Tein myös tämän ansiosta hienoja kirjallisia löytöjä, eli täytyy muistaa jatkossakin valita myös niitä vähän marginaalisempia kielialueita lukulistalle.

Vuoden kirjallisia huippuhetkiä oli aivan ehdottomasti 24 tunnin lukumaraton: vuorokauden omistaminen pelkälle lukemiselle oli ihana kokemus, ja aion maratoonata tänäkin vuonna, jos vain olosuhteet sen sallivat. Muita hienoja hetkiä olivat ainakin kirjamessut, kirjabloggaajien kesäpiknik sekä antiplagiaatiotempaus. Maaliskuussa innostuin monen muun bloggarin tavoin laatimaan To Be Read 100 -listan: viime vuonna luin listalta 21 kirjaa, eli muutama vuosi vielä menee, ennen kuin koko lista on koluttu läpi.

Katsastetaan sitten vuoden parhaita lukukokemuksia. Vuoden kaunein kansi oli minun mielestäni Miki Liukkosen runokirjalla Elisabet. Kansi on Riikka Sormusen käsialaa.Nautittavia kokemuksia

Kate Chopinin Herääminen lumosi minut tunnelmallaan ja feministiset teemat ihastuttivat. Toinen tunnelmallinen, pieni suuri kirja oli Johan Bargumin Syyspurjehdus. Wislawa Szymborskasta löysin runoilijan, jonka lähes jokainen runo vetosi ja kosketti. Jeffrey Eugenides'n Naimapuuhissa oli kaikki palaset kohdallaan.

Kepeän ja painavan täydellisen liiton tarjoili Melissa Bank kirjallaan Nyt nappaa!. Riikka Pulkkisen Vieras ihastutti minua kaikessa käsitteellisyydessään ja kokeilevuudessaan. Filmihullu minussa rakastui Katja Kallion Elokuvamuistiin.

Koskettavimmat ja ravisuttavimmat

Gaute Heivollin Etten palaisi tuhkaksi sai miettimään identiteetin rakentumista ja ihmisen pinnan alla piileviä salaisuuksia. Maria Peuran On rakkautes ääretön oli melkein sietämättömän rankka ja fyysinen lukukokemus. Vuoden koskettavin kirja oli Ulla-Lena Lundbergin Jää.

Parhaista parhaimmat

Märta Tikkasen Kaksi oli kirja, jonka melkein jokaisen sivun olisin voinut taittaa koirankorvalle hienon, hauskan tai koskettavan kohdan merkiksi. Yksi vuoden kiehtovimmista kirjoista oli Jennifer Eganin Aika suuri hämäys, jossa ihastutti paitsi kekseliäs episodimainen rakenne, myös Eganin ihmiskuvaus. Lähestulkoon täydellinen lukukokemus oli Michael Cunninghamin Illan tullen.

Viime vuoden kotimaisista julkaisuista minun ykköseni oli Emmi Itärannan Teemestarin kirja. Vanhemmista kotimaisista Juhani Ahon Papin tytär ja Papin rouva olivat kenties vuoden positiivisimmat yllättäjät: en olisi arvannut, että Aho hurmaa minut, mutta niin vain kävi. Ja minusta tuli vihdoin myös Monika Fagerholm -fani: Amerikkalainen tyttö oli outo, kiehtova ja täysin valloittava kokemus.

Koko vuoden ihanin ja rakkain kirja oli Haruki Murakamin Norwegian Wood: kirja oli minuun makuuni aivan täydellinen, ja se oli myös ensikosketukseni Murakamiin, josta tuli nopeasti yksi suosikkikirjailijoistani. Kaikki kolme lukemaani Murakamia ovat olleet silkkaa parhautta. On niin ihanaa löytää kirjoja ja kirjailijoita, jotka osuvat suoraan sydämeen ja kutkuttavat mieltä.  

30 kommenttia:

 1. Kiitos Liisa listastasi! Nappasin taas pari lukuvinkkiä. Minun olisi tarkoitus lukea Norwegian Wood ja Jää tänä vuonna, ehkä myös Aika suuri hämäys. Mitä parhainta kirjavuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa ja kirjaisaa vuotta sinullekin, Linnea! Olen melkein kateellinen siitä, että sinulla on vielä nuo upeat kirjat edessä - toivottavasti pidät niistä :)

   Poista
 2. Oi ihana vuosi 2012!

  Lukemissasi on muutama tuttu ja luettu, muutama omalta ihka uudelta TBR-listalta ja muutama sellainen, joka pitää painaa muistiin.

  Kiitos koosteesta! Upeita lukuelämyksiä jatkossakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula, kirjavuosi 2012 oli kyllä hieno. Ja toivottavasti alkanut vuosi jatkaa samaan malliin :)

   Poista
 3. Voi, toivottavasti minäkin ihastun tänä vuonna Murakamiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonja, Murakami on kyllä valloittanut monta bloggaajaa viime vuonna. Kaikkiin hänkään ei toki uppoa - jännittävää nähdä, miten sinulle käy :)

   Poista
 4. Hieno lista ja yhteenveto! Fagerholmia en ole saanut luettua, en millään, en tiedä miksi - olen nyt pari kertaa yrittänyt. Mutta Murakami, Heivoll, Tikkanen, Egan...upeita. Tuo lukumaraton houkuttaisi minuakin, pitäisi laittaa oikeasti to do -listalle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, minullakin on takana pari epäonnistunutta yritystä Fagerholmin kanssa. Siksikin tuntuu jotenkin erityisen hienolta, että hänen kirjansa nyt avautuivat.

   Lukumaratonia suosittelen lämpimästi :)

   Poista
 5. Ihan uskomatonta, miten moni mainitsemasi kirja on minullekin sydänkirja. <3

  Herääminen, Syyspurjehdus, Szymborska, Naimapuuhia, Nyt nappaa!, Elokuvamuisti, Etten palaisi tuhkaksi, Kaksi, Aika suuri hämäys, Illan tullen, Papin tytär ja Papin rouva... Siis oikeasti. Olen toki tiennyt kauan, että meillä on hyvin yhtenevä lukumaku, mutta tämä on melkein pelottavaa. :D

  Ja siksi kai pitäisi ehdottomasti lukea ensi tilassa kaikki listasi teokset, joita en ole vielä avannut. :) Moni onkin lukulistalla, mutta Teemestarin kirjaa olen vierastanut. Varmaan turhaan. Ja ehkä yritän ehtiä lukea tuon Norwegian Woodin ennen Globalia-äänestystä... (Siihenhän on Katjakin superrakastunut - niin kuin myös Teemestariin.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karoliina, jos alkaa liikaa pelottaa, voi aina vetää esiin Haahtela-kortin. Ja kai niitä muitakin tapauksia on, joissa makumme ei ole identtinen. Kohcin Illallinen! Hustvedt?

   Olisi kyllä hurjan mielenkiintoista kuulla, miten Norwegian Wood sinuun vaikuttaa :) Eli kannustan lukemaan sen - ja lupaan ymmärtää, vaikket ihastuisikaan siihen.

   Poista
 6. Mennyt kirjavuotesi kuulostaa mainiolta! Olen lukenut noista mainitsemistasi vain kolme (Bank, Pulkkinen, Kallio), mutta pidin hurjasti noista kaikista, joten täytynee käydä muidenkin listasi kirjojen kimppuun. Antoisia lukuelämyksiä vuodelle 2013!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luru, nämä vuosikatsaukset toimivat kyllä hyvinä vinkkilistoinakin. Ihanaa kirjavuotta sinullekin!

   Poista
 7. Kaunis katsaus viime vuoteen. <3 Oli ihana seurata lukumaratoniasi ja tosi hauska tavata (ja tutustua) muutamissa kirjatapaamisissa.

  Muiden tavoin minäkin ihastelen sinun suosikkikirjojasi, niin monta samaa: Pulkkinen, Bargum, Eugenides, Heivoll, Murakami, Itäranta... Ahon Papin tytär ja Papin rouva ovat ikisuosikkejani, samoin pidin kovasti Illan tullen -romaanista sekä Elokuvamuistista. Chopinin Heräämisen lukemista suunnittelen tämän uuden vuoden aikana.

  Ihanaa alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Ja samat sanat: aivan mainiota on ollut nähdä ja tutustua <3

   Oi, toivottavasti luet Heräämisen: se on niin hieno.

   Poista
 8. Mennyt kirjavuotesi vaikuttaa vallan hyvältä!

  Itselläni olisi tarkoitus lukea tänä vuonna ainakin Illan tullen ja Norwegian Wood. Toivottavasti tykästyn kuten sinäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, Illan tullen ja Norwegian Wood ovat molemmat ihania - minulle jopa täydellisiä. Hyviä lukuhetkiä!

   Poista
 9. Norwegian Wood! ♥ Myös paljon muita hyviä juttuja, jotka kuuluivat omaankin vuoteeni: Illan tullen, Syyspurjehdus, Szymborska... Ja tietysti Jää, joka tosin lipsahti tämän vuoden puolelle. Kirjat ovat niin parhaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pekka, no sinäpä sen sanoit: kirjat tosiaan ovat pelkkää parhautta :D

   Poista
 10. Vuoden parhaissasi on monia minuakin sykähdyttäneitä, ja vielä lukemattomilta Eugenideksen romaaneilta odotan paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, onko sinulla kaikki Eugenides'n kirjat lukematta? Nehän ovat keskenään aika erilaisia, mutta useimmat (minäkin) pitävät eniten Middlesexistä. Itse tosin pidän kaikista kolmesta valtavasti.

   Poista
 11. Murakami!!! <3

  Hieno lukuvuosi muutenkin toki! ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Booksy, periaatteessa lukuvuoden olisi melkein voinut tiivistää noinkin :) Jaarittelin kuitenkin vähän enemmän.

   Poista
 12. Monta hienoa kirjaa löytyy listaltasi, osa niitä itseäkin sykähdyttäneitä ja osa sellaisia, johon olisi tarkoitus tutustua. Muun muassa Cunninghamin kirjan löysin Suomalaisen alesta hintaan 4.95 ja nappasin heti mukaan, sillä se on ollut sellainen TBR jo pitkään.

  Liisa, laitatko minulle osoitteesi sähköpostiini, jotta voin palkita sinut pähkinätietäjänä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, Cunninghamin kirja tuohon hintaan on kyllä aika hyvä löytö. Pitäisi itsekin ehtiä kurkkaamaan, olisiko kirjaa vielä Suomalaisessa, koska nyt luin kirjaston kappaleen, ja haluaisin kyllä kirjan omaan hyllyyn.

   Poista
 13. Silläkin uhalla, että toistan jo kirjoitettuja kommentteja; Murakami <3

  :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annika, Murakami on kyllä kaiken hehkutuksen ansainnut :)

   Poista
 14. Oi oi, kiva kun koukutuit Murakamiin, tuntuu, että japanilainen valloittaa kaikki häntä vähänkin lukeneet :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tessa, vuoden 2012 olisi voinut kirjablogeissa nimetä Murakamin vuodeksi - niin monta sydäntä mies valloitti.

   Poista
 15. Ihania kirjoja! Fagerholm on lumoava jollain selittämättömällä tavalla. Aho on ikisuosikkini - noita kahta mainitsemaasi kirjaa olen ihaillut tarkasta naiskuvasta. Murakami, Eugenides... Nyt pitäisi löytää tuo Teemestarin kirja käsiinsä. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, Ahon naiskuva teki minuunkin suuren vaikutuksen. Ja Fagerholmissa on tosiaan jotain selittämätöntä ja ehkä siksi hän onkin niin ihastuttava.

   Poista