Yleensä olen viettänyt kirjamessuilla päivän tai pari, mutta tänä vuonna messujen kohdalle ei osunut mitään muita menoja ja päätin kerrankin osallistua messuille kaikkina neljänä päivänä. Ja mikäpä oli messutessa, kun messukeskus vielä tarjosi kirjabloggareille ilmaisen sisäänpääsyn bloggaripassin muodossa. Kiitos siitä.
Mitä neljässä päivässä sitten ehtii? Aika paljon. Torstaina osallistuin Pirkko Saisio -lukupiiriin, josta kirjoitin jo tarkemmin täällä.
Lukupiirin jälkeen kiertelin antikvariaattiosastoa, josta ei kuitenkaan vielä löytynyt mitään ostettavaa. Myöskään perjantaina antikvariaattiosasto ei tarjonnut muuta kuin silmänruokaa – mutta onhan kirjakarkki ehdottomasti myös tärkeä osa messuja.
Perjantaina kävin myös kuuntelemassa, kuinka Heta Pyrhönen ja Kersti Juva puhuivat Ylpeydestä ja ennakkoluulosta. Oikein hauska keskustelu, jonka jälkeen tuntui siltä että Ylpeys ja ennakkoluulo täytyisi heti ottaa uudelleenluettavaksi, tietysti Juvan uutena käännöksenä.
Lauantai alkoi Bonnierin järjestämällä bloggaajabrunssilla.
Herkkuja ja kirjailijahaastatteluja, mikä erinomainen tapa aloittaa päivä. Haastattelijana tapahtumassa toimi ihastuttavan aurinkoinen Ella Kanninen. Esitellyistä kirjoista mielenkiintoani kutkuttivat eniten Riina Katajavuoren ja Paolo Giardanon uutuudet.
Brunssilta ehdin kuuntelemaan Saila Susiluodon ja Satu Koskimiehen keskustelua Aila Meriluodosta. Liikutuin, kun molemmat lukivat keskustelun lopuksi valitsemansa runot Meriluodolta.
Päivystin myös Boknäsin bloggaajapisteellä, joka tarjosi mahdollisuuden kirjallisiin keskusteluihin ja kirjavinkkien antamiseen. Omalla päivystysvuorollani paikalla kävi yllättäen kaksi kirjailijaa: Elias Koskimies kertoi esikoisromaanistaan Ihmepoika ja kyseli kirjabloggaamisesta; Tommi Kinnuselle saimme antaa myös lukuvinkkejä – mahtaako hän tarttua niihin.
Välillä piti käydä ruokamessujen puolella herkkuja himoitsemassa. Grantatkin näyttävät kyllä varsin makoisilta.
Sirpa Kähköstä olisin voinut kuunnella vaikka kuinka kauan. Voitto Huotari ei ollut paras mahdollinen haastattelija, mutta Kähkönen oli vakuuttava puhuja. Ja melkoisen yleisömäärän hän oli myös kerännyt paikalle.
Sunnuntaina kiirehdin haastattelupisteeltä toiselle. Ensin kävin kuuntelemassa bloggaajakollegoita: Katja ja Amma puhuivat kirjastaan Linnasta humisevalle harjulle.
Seuraavaksi vuorossa oli suomalaista kauhua Marko Hautalan ja Kuokkamummon muodossa, jonka jälkeen pääsin kuuntelemaan fanittamaani Anu Silfverbergiä, joka puhui kirjailijoiden some-julkisuudesta yhdessä Tommi Melenderin kanssa. Ihana Anu!
Helsingin Sanomien esikoiskirjailijaehdokkaat julkistettiin lauantaina, ja sunnuntaina kahdeksan heistä oli messuilla haastateltavana. Ehdin seurata haastattelusta noin puolet, mutta sitten oli taas kiirehdittävä eteenpäin, sillä Wine Cornerissa puhuttiin Komisario Palmu -kirjoista ja elokuvista. Keskustelu olikin oikein hauska, ja siihen oli hyvä päättää neljän päivän messu-urakka.
Niin, ja tulihan messuilla tehtyä niitä kirjahankintojakin.
Jotakin tästä messuyhteenvedosta jää puuttumaan. Ja se on juuri se asia, mikä tekee messuista niin ikimuistoiset. Se tunnelma, joka syntyy kun kirjojen ystävät kokoontuvat yhteen tilaan neljäksi päiväksi. Kirjalliset ja ei-niin-kirjalliset keskustelut. Kohtaamiset tuttujen ja tuntemattomien kanssa. Väsyneet jalat ja olkapäätä painava kirjakassi. Virikeet jotka saavat ajatukset ylikierroksille. Ystävät. Sitä tunnelmaa en osaa kuvata sanoin tai kuvin, sen olen vain kokenut.
Ihana messuraportti, kiitos Liisa! Olet ehtinyt kuulemaan hirmusti kaikkea mielenkiintoista, ehkä sitä ensi vuonna osaisi itsekin aktivoitua ja oikeasti katsoa mitä kaikkea messuohjelma tarjoaa. Hyvännäköiset hankinnat myös!
VastaaPoistaKiitos Linnea! Aika paljon tosiaan ehdin, mutta kyllähän neljässä päivässä ehtiikin. Varsinkin sunnuntaina olin päättänyt oikein keskittyä ohjelmaan ja ehdinkin nähdä melkein kaiken suunnittelemani.
PoistaHankinnoista olen kovin onnellinen. :)
Kiva kuulla nuo kokemuksesi ja etenkin sunnuntaista, kun itse jo siirryin lepovuoroon, kiitos. Tuo tunnelma, juuri se on se paras juttu! Mukava muuten nähdä, että Kähkösen yleisössä oli muutama mieskin, aika monessa esityksessä he loistivat poissaolollaan.
VastaaPoistaArja, sinä olit kyllä ihailtavan tehokas messuilija, joten lepovuoro oli varmasti ansaittu. :)
PoistaNaiset ovat toki messuilla enemmistössä, mutta ehkä miehet myös valitsevat hiukan erilaista ohjelmaa kuin esimerkiksi minä. :) Antikvariaattipuolella näkyy myös yleensä paljon miehiä.
Minuakin alkoi messuilla kiinnostaa Katajavuoren Wenla Männistö, vaikka hieman jänskättää, avautuuko kirja helpolla. Täytyy testata, kirjan idea ainakin kuulostaa kiehtovalta. Nostan muuten hattua neljästä messupäivästäsi, itsellä takana kolme ja olen täysin puhki.
VastaaPoistaPihi nainen, Wenla ei taida olla kaikkein helpoimmin avautuva kirja, mutta haasteethan ovat mukavia. :) Neljä messupäivää on melkoinen urakka, mutta olihan se aika ihanaa kuitenkin. Väsynyt mutta onnellinen oli olotila eilen.
PoistaOli ihanaa nähdä messuilla - taidettiin nähdä kolmena päivänä? Kiva, että tulit kuuntelemaan sekä Ammaa ja minua että Palmu-keskustelua, joka olikin mainio.
VastaaPoistaNiin paljon kaikkea messuihin mahtui, että melkein hengästyttää, mutta olo on iloinen ja onnellinen. Kaikki kirjat, keskustelut, kohtaamiset. Oi.
Katja, ihanaa oli nähdä! Palmu-keskustelu oli huippu, ja niin olitte sinä ja Ammakin. :)
PoistaYltäkylläinen olo on kaiken tämän kirjallisen hemmottelun jälkeen. Messuhuuman jälkihehkuilla on hyvä lämmitellä vielä pitkään.
Oli ihana nähdä!
VastaaPoistaMutta mitä Silfverberg jutusteli? Mä missasin koko homman kun jostain syystä luulin, että se on kolmelta :D
Liina, oli parasta!
PoistaSilfverberg puhui tapansa mukaan paljonkin. :) Tärkeimpiä pointteja oli ehkä journalismin "tymistyminen" ja erityisesti tyhmyydellä myyminen. Eli houkutellaan ihmisiä helpoilla klikkauksilla (Mies munasillaan - katso kuvat!) ja jos ihminen klikkaa linkkiä, siitä vedetään johtopäätös, että tätä sisältöä ihminen eniten haluaa. Oikeastihan ihminen voi klikkailla niitä idioottilinkkejä ja silti haluta luettavakseen jotakin fiksua ja asiantuntevaa.
Paljon puhuttiin myös markkinoinnista ja siitä, kenen työtä merkkinointi on. Se, että esimerkiksi kirjailijan pitäisi markkinoida itseään, on Silfverbergin mielestä myös markkinoinnin ammattilaisten aliarviointia, koska myyminen ja markkinointi ei ole helppoa. Keskustelijat arvostelivat myös suomalaisen kirja-alan ja lehdistön some-näkyvyyttä, joka on enimmäkseen aika yksioikoista tuotteiden mainostamista.
Hienot hankinnat! Minäkin hypistelin tuota Byattin kirjaa, mutten sitten ostanutkaan (siinä vaiheessa kirjasaldo taisi olla jo yli 10...). ;)
VastaaPoistaZephyr, minulla taas Riivaus oli ensimmäinen kirjahankinta messuilta. Ja siitä se sitten lähti... :D
PoistaTunnelmasta olet aivan oikeassa!
VastaaPoistaKiitos raportista, tuon Kerstin Juvan esiintymisen olisin mielelläni nähnyt... Ylpeyden ja ennakkoluulon käännöstyö kiinnostaa.
Booksy, itse asiassa tuossa keskustelussa ei puhuttu käännöstyöstä juuri ollenkaan. ( Se olisi kyllä ollut kiinnostavaa.) Sen sijaan analysoitiin henkilöhahmoja ja erityisesti Darcyn ja Elizabethin suhteen edistymistä.
PoistaTunnelma oli messuilla ehdottomasti katossa!
Olipa mielenkiintoinen messukattaus! Kiitokset mukavista reportaaseista! :)
VastaaPoistaKiits Kaisa Reetta, kiva että pidit! :)
PoistaOlipa mukava lukea raporttisi! Ehdit messuilla tosi paljon. Minulta varsinainen ohjelma jäi todella vähälle, mutta silti messut olivat täydellinen piristys synkkenevään syksyyn.
VastaaPoistaPaula, on minullakin ollut niitä messuvuosia, joina ei ohjelmaa ole tullut niin seurattua. Messuilu on ollut mukavaa molemmilla tavoilla, ohjelmaan panostaen ja yleisesti haahuillen. Täydellinen piristys, ehdottomasti!
Poista