Sivut

tiistai 11. joulukuuta 2012

TTT: Elämäni kirjastot

Joulukuun kiireet ovat hiukan häirinneet niin lukemista kuin bloggaustakin, mutta onneksi on Top Ten Tuesday johon tarttua, kun ei ehdi kirjoittaa mitään syvällisempää. Tällä kertaa ajattelin listata suosikkikirjastoni. Koska olen asunut koko ikäni Helsingissä, on listanikin täysin pääkaunkiseutulainen. Olen kyllä käynyt kirjastoissa muuallakin, mutta en ole muodostanut kiinteämpää suhdetta kuin kotikaupunkini kirjastoihin.

Kuvassa Oxfordin yliopiston kirjasto


1. Kallion kirjasto
    Ensimmäinen kirjasto, jossa muistan käyneeni äidin kanssa, joskus 4-6 vuotiaana kun asuimme Kalliossa. Käyn edelleen aika usein tässä 100-vuotiaassa kirjastossa, jonka portaita noustessa on aina hiukan juhlallinen olo.

2. Toukolan kirjasto
    Tätä kirjastoa ei enää ole olemassa, mutta kyseessä on ehkä elämäni rakkain kirjasto. Olin 6-vuotias, kun perheemme muutti Toukolaan. Menin kouluun, opin lukemaan ja aloin ravata kirjastossa. Toukolan kirjasto oli pieni, ja siellä käytettiin lainaustapaa, jossa kirjastokortin numero kirjoitettiin kirjan takataskusta löytyvään pahvikorttiin. (Kirjastokorttini numero oli 7888.) Luin lastenosaston läpi ystävällisen kirjastonhoitajan opastamana, ja vanhempana istuin usein tuntikausia kirjastossa uppoutuneena milloin Suosikkiin, milloin Peter von Baghin Elämää suurempiin elokuviin.

3. Oulunkylän kirjasto
    Vanha Oulunkylän kirjasto oli samassa rakennuksessa kuin Oulunkylän ala-aste jota kävin, eli siellä tuli luonnollisesti vietettyä runsaasti aikaa. Kirjasto oli ruhtinaallisen iso Toukolan kirjastoon verrattuna, ja löysin kirjastosta huimat määrät uutta luettavaa. Myöhemmin kirjasto muutti suurempana ja avarampana Oulunkylän kauppakeskuksen viereen, ja koulun jälkeinen hengailu kirjastossa jatkui. Lukiossa livistin ystäväni kanssa välillä kirjastoon, kun liikuntatunti ei houkutellut. Kirjasto ei varmaan ole katu-uskottavin lintsauspaikka,mutta hyviä muistoja noista kirjastohetkistä jäi. (Hurjina tyttöinä käytimme usein nuo omat vapaat matematiikan läksyjä tehden...)

4. Käpylän kirjasto
    Sympaattinen  kirjasto, joka on vuosikaudet ollut sen verran lähellä kotia, että kirjastoon on mukava kävellä. Vaikka kirjasto on pieni, hyllyistä löytyy usein luettavaa.

5. Vallilan kirjasto
    Vallilan kirjasto on ollut lähikirjastoni melkein 20 vuotta. Pimeällä kirjaston korkeasta ikkunasta hohtava valo lämmittää aina mieltä. Tämäkin kuuluu sarjaan sympaattiset pikkukirjastot, joista löytyy aina jotain lainattavaa. Tällä hetkellä asun niin lähellä kirjastoa, että voin piipahtaa palauttamassa kirjat parissa minuutissa: ei enää tekosyitä myöhässä oleville kirjoille!

6. Pasilan kirjasto
   Vaikka olen käynyt Helsingin pääkirjastossa jo ties kuinka monen vuoden aikana, onnistun edelleen välillä eksymään, jos lähestyn kirjastoa poikkevaa reittiä pitkin. Mutta kun on selvinnyt Pasilan sokkeloiden läpi perille, on pääkirjasto yksi lempikirjastojani. Se ei ehkä niinkään houkuttele oleiluun ja lukemiseen, mutta luettavaa sen laajoista valikoimista aina löytyy.

7. Helsingin yliopiston taidehistorian laitoksen kirjasto
    Kun aloitin yliopisto-opintoni, taidehistorian laitoksen kirjastossa tuntui toteutuvan kaikki se, mistä olin ennen opiskeluja haaveillut. Korkeat hyllyt täynnä kirjoja, vanhat puiset kortistolaatikot, ikkunoista siivilöityvä valo, kipsiveistokset, pitkät tunnit pitkien pöytien ääressä, vanhojen kirjojen tuoksu.

8. Rikhardinkadun kirjasto
    Täällä kävin paljon etenkin opiskeluaikoina. Kirjastoon oli helppo poiketa luentojen välissä. Kierreportaat, kirjatorni parvineen, lukunurkkaukset ja pylväät: Rikhardinkadun kirjasto on yksinkertaisesti kaunis paikka.

9. Itäkeskuksen kirjasto
    Kun tulee metrolla Itäkeskukseen ja näkee, että bussia pitää odotella puoli tuntia, on hyvin kätevää piipahtaa kirjastoon. Riskinä on se, ettei  menekään sillä seuraavalla bussilla, kun kirjasto imaisee sisäänsä.

10. Kansalliskirjasto
     Suurin ja kaunein ja kunnioitettavin.

24 kommenttia:

  1. Ihana postaus! Jos teen itse tällaisen, listallani tulee olemaan kolme samaa :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria :) Tee ihmeessä lista, niin saan tietää, mitkä ne kolme samaa kirjastoa ovat :)

      Poista
  2. Näitä oli kiva lukea, monta tuttua kirjastoa, muun muassa Ogeli ja Kallion kirjasto. Taidan varastaa tämän listan idean ja listata omat suosikkikirjastoni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varasta pois, jaana! Kirjastoista ja kirjastokokemuksista on aina ihana lukea :)

      Poista
  3. Riku on tehnyt muhun lähtemättömän vaikutuksen. Menin usein kympillä "vahingossa" stockan ohi, melkein suoraan kirjaston rappusille. Käyn siellä vieläkin aika ajoin lepäämässä.

    Käpylän lähellä olen ollut töissä, Vallilan vieressä asunut; Ogelista taas on vähän huonoja muistoja. Pasila on ihan perus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rikhardinkadun kirjastossa on jotakin erittäin rentouttavaa - hyvä paikka lepäillä :)

      Poista
  4. Asut siis täällä lähiseuduilla (oma lähin kirjastoni taitaa olla Kallio, maantieteellisesti ollaan täällä Kallion ja Vallilan kirjastojen välissä).

    Pitäisi varmaan listata ne elämän kirjastot joita on enemmän kuin kymmenen, mutta näistä viisi kuuluu sille listalle :)

    Ja naureskelin noille Oulunkylä-muistoille

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, olen asunut melkein koko elämäni Kallio-Vallila-Toukola -akselilla.

      Listaile sinäkin kirjastojasi, kymmenen tai vaikka enemmänkin :)

      Poista
  5. VOi olipa hurmaava postaus. Vaikka olen itse junantuoma, niin moni näistä valitsemistasi kirjastoista on minulle rakkaita ja tuttuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna :) Tavallaan olisi kiva, jos olisi lempikirjastoja muissakin kaupungeissa, mutta minkäs sitä juurilleen voi.

      Poista
  6. Kiva postaus! Minulla on Helsingin kirjastoihin tutustuminen vielä (kahden vuoden asumisen jälkeen) vaiheessa. Rikhard on lähikirjastoni ja olen siihen aivan hullaantunut. Samoin yliopiston uusi Kaisa-talo on i-ha-na.

    Rakkaita ovat monet Tampereen kirjastot opiskeluvuosien ajalta. Kyynel silmäkulmassa jouduin ne hyvästelemään, kun muutin sieltä pois. :´)

    (Olet tainnut olla yhtä rankka mimmi kuin minäkin...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suketus, mitäs me rankat mimmit :) Rikhardinkatu lähikirjastona on aika kadehdittava etu.

      Poista
    2. Mitä?! Eikö kirjastossa hengailu ollutkaan rankkaa?

      Poista
    3. Siis oli tietysti! Pahiksiahan me kaikki lukutoukat olemme!

      Poista
  7. Ogelin ala-asteen kirjasto oli minun ensimmäinen kirjastoni!! Kerkesin siellä uudessa hienossakin käymään jonkin aikaa ennenkuin muutimme pois. Ensimmäisessä kirjastossa on jotain nostalgista, muistan vieläkin mistä ne minun kirjani löytyivät..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Norkku, kirjalliset tiemme ovat siis risteytyneet jo vuosikymmeniä sitten! :) Ensimmäiset kirjastot ovat tosiaan nostalgisia: minulle se Toukolan kirjasto on periaatteessa "ensimmäinen", vaikka muissakin kirjastoissa olin sitä ennen käynyt.

      Poista
  8. En voi kuin huokailla, ihana postaus! Kuten tiedät, kirjastot ovat minulle yksi "sydämen asia". Helsinkiläiskirjastoista tunnen vain muutaman, mutta ne ovat sitten sitäkin rakkaampia. Olisipa hauska miettiä oman elämänsä kirjastoja. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja <3 Kirjastoilla on iso paikka minunkin sydämessäni. Ja toivon tosiaan, että muutkin innostuisivat listailemaan omia kirjastojaan :)

      Poista
  9. Pasilassa olen käynyt ja Richardin kadulla. Tikkurilakin on ok. Taidehistorian laitoksen kirjastossa en ole käynyt yliopiston pääkirjastossa kyllä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yliopiston pääkirjasto on kyllä hieno: siellä tulee pakostakin vähän juhlallinen olo.

      Poista
  10. Mä teen kanssa oman listauksen!

    VastaaPoista
  11. Ihana postaus, vaikka luen vasta nyt! -Virve

    VastaaPoista