sunnuntai 10. kesäkuuta 2018
Helena Ruuska: Marja-Liisa Vartio - Kuin linnun kirkaisu
Helena Ruuskan elämäkerta Marja-Liisa Vartio - Kuin linnun kirkaisu piirtää kiinnostavan kuvan paitsi Marja-Liisa Vartiosta myös suomalaisesta modernismista ja 1950-60-lukujen kulttuuripiireistä. Ruuska kirjoittaa tarkkaa ja kuvailevaa tekstiä, joka tuo ihmiset ja miljööt elävinä lukijan eteen. On helppo nähdä mielessään Marja-Liisa nuorukaisten kanssa flirttailevana lukiolaistyttönä tai hurmaavana mutta levottomuudesta ja unettomuudesta kärsivänä nuorena aviovaimona Helsingin kulttuurielämän pyörteissä. Kirjallisuuspiirien pienet ja isommat skandaalit ja ihmissuhdekiemurat kiehtovat ja vähän naurattavatkin.
Muistan kiinnostuneeni Ruuskan kirjasta sen ilmestymisen aikoina, mutta sen lukeminen olisi silloin tuntunut vähän hassulta, koska en ollut lukenut lainkaan itse Vartiota. Sittemmin olen lukenut kirjat Mies kuin mies, tyttö kuin tyttö ja Hänen olivat linnut, ja viehättynyt kovasti molemmista. Elämäkerran olin puolittain unohtanut, kunnes se sattumoisin tuli vastaan kirjastossa, ja päätin että nyt voisi olla hyvä aika ottaa kirja lukuun.
Kirjailijaelämäkertaa voi varmaan pitää onnistuneena, jos se herättää halun lukea, ja tässä Ruuskan teos ehdottomasti onnistuu. Haluan nyt lukea kaikki loputkin Vartion romaanit (erityisesti Kaikki naiset näkevät unia houkuttaa), ja myös muut aikakauden kirjailijat kiinnostavat. Ruuska kuvaa kiehtovasti Vartion kirjojen syntymistä, kirjoitusprosessia, linkkejä faktan ja fiktion välillä sekä kirjallisen tyylin muokkautumista.
Ruuska kirjoittaa perusteellisesti – välillä hiukan turhankin yksityiskohtaisesti. Hän saattaa kuvata hyvin tarkasti jotakin keskustelua tai riitaa, joka ei loppujen lopuksi tunnu kovin merkitykselliseltä, ja myös Marja-Liisan lapsuus- ja nuoruusvuodet saavat kirjassa vähän turhankin paljon tilaa. Itse olisin mielelläni lukenut vielä enemmän kirjoittamisesta ja Vartiosta kirjailijana, mutta voin kuvitella etteivät nekään aiheet kaikkia lukijoita jaksa loputtomasti kiinnostaa. Yleisesti ottaen taide ja yksityiselämä ovat kirjassa kuitenkin hyvässä tasapainossa, ja Vartiosta syntyy elävä ja kokonainen kuva niin ihmisenä kuin kirjailijanakin.
Kirjasta ovat kirjoittaneet myös jaana, Maria, Erja ja Jenni.
Helena Ruuska: Marja-Liisa Vartio. Kuin linnun kirkaisu
Kansi: Martti Ruokonen
WSOY, 2012
Tunnisteet:
elämänkerrat,
fakta,
kirjasto,
Ruuska Helena,
Vartio Marja-Liisa
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Luin vuosia sitten Hänen olivat linnut. Nyt viimeisen vuoden aikana olen lukenut Tunteet ja Kaikki naiset näkevät unia. Tämä elämäkerta olisi nyt varmasti antoisa. Kiitos muistutuksesta!
VastaaPoistaMargit, voin lämpimästi suositella tätä. Laadukas ja kiinnostava elämäkerta!
PoistaHelena Ruuska on taitava elämäkerturi, olen lukenut sekä tämän että Ruuskan kirjan Eeva Joenpellosta. /Mari
VastaaPoistaMrs Karlsson, tuo Joenpelto-elämäkerta kiinnostaa myös, ja varsinkin nyt kun tämä oli niin positiivinen kokemus. Täytyy pitää se mielessä sen varalta, kun alkaa olla taas elämäkerta-olo.
PoistaOlisi kiinnostavaa lukea tämä kauniisti nimetty, ihan Vartion kirjojen henkeä kantavasti nimetty kirja.
VastaaPoistaKatja, nimi on tosiaan ihana! Ja Vartion kirjojen nimet ovat äärettömän kiehtovia. Ruuska avaa niiden taustoja tässä kirjassa.
Poista